Forum TotiEgali.ro

General Category => Accesul la stiinta cultura - politici si strategii => : Geo23 September 26, 2011, 08:12:45 AM: Acces la cultura
: Geo23 September 26, 2011, 08:12:45 AM
Cunostintele culturale sunt esentiale pentru dezvoltarea personala a copiiilor, adolescentilor si adultilor tineri si, din acest motiv, ea trebuie perceputa ca fiind o parte importanta a dezvoltarii generale a fiecarui tânar si trebuie privita ca unul dintre aspectele esentiale ale educatiei acestora. Accesul si participarea la cultura constituie drepturi fundamentale culturale. V-a fost vreodata restrictionat accesul la cultura?
Daca da, de ce? Pe baza caror fundamente?


: Răspuns: Acces la cultura
: delilah October 28, 2011, 01:14:42 PM
Accesul la cultura este restrictionat in sensul ca, de exemplu, scolile din provincie nu ofera atat de multe posibilitati ca cele din marile orase. Uite, sunt scoli in care copiii nu primesc nici macar manuale. In care nu se poate studia si exersa la un instrument muzical. Care nu au sali de sport dotate, sau nu au deloc. Sunt parinti care nu-si permit sa-si trimita copiii la meditatii, sau, mai rau, care nu-si permit sa le cumpere rechizite. Sunt copii care se gasesc in situatia de a fi nevoiti sa mearga cate 10 km pe jos, ca s-ajunga la scoala. Ori ce capacitate de concentrare mai poti avea dupa atata "sport"?! Deci posibilitatile sunt limitate; limitate de bani, limitate de conditiile de trai, limitate de zona, limitate de timp. Nu este imposibil ca aceste bariere sa fie depasite, insa este greu. Cata vointa si determinare ii trebuie unui copil de la tara, de exemplu, sa parcurga kilometri buni, zilnic, ca sa ajunga la scoala? Pentru ca dupa ce se intoarce sa-si ajute parintii cu treburile casnice? In conditiile in care probabil nici nu mananca suficient, sau sanatos? Poate ca nici nu doarme prea mult, iar scoala la care merge are cateva sali de clasa mici, gri si friguroase, si nici nu are posibilitatea sa-si cumpere toate rechizitele necesare; sa mai presupunem si ca profesorii din provincie sunt ceva mai toleranti, Ce sanse ar putea avea un astfel de copil sa termine Conservatorul, de exemplu? Repet, nu este imposibil, atata tot ca unii au toate conditiile propice si altii nu. Asadar, nu RESTRICTIONAT, ci LIMITAT ne este accesul la cultura.


: Răspuns: Acces la cultura
: Crisstina November 01, 2011, 08:50:42 AM
Am ajuns la concluzia ca societatea romaneasca s-a limitat doar la "cultura" mondena. Se pare ca problemele cu privire la cultura, sanatate, educatie sunt considerate probleme mult prea minore pentru a lua fata mondenitatilor lipsite de valoare. Atata timp cat mimozele vor ocupa primele pagini ale stirilor de tot felul, cultura va fi ascunsa sub straturi artificiale de scandal si crime.


: Răspuns: Acces la cultura
: ghostofyou November 08, 2011, 08:05:47 AM
Crisstina, pr s-ar rezolva simplu...mimozele apar pe primele pagini pentru ca exista persoane ce asta isi doresc sa vada asta...atata tp cat exista cerere, exista si oferta...Desi un bilet la teatru porneste de la infima suma de 6 lei, "insetatii" de cultura prefera sa dea acesti bani pe o revista de scandal. Ce cultura sa avem cand tot ce ne intereaza e unde si-a petrecut x vacanta  si ce crema foloseste..Anyway, ar trebui sa ne rupem un pic din timpul nostru pretios si bugetul nostru limitat pentru a ne hrani creierul cu putina cultura:)


: Răspuns: Acces la cultura
: Crisstina November 08, 2011, 03:11:06 PM
Ghostofyou, nu cred ca cererea este atat de mare. Bine, asta e parerea mea personala. Cand pe toate canalele e invazie de aiureli numite "mondenitati" care duc pana la scandal mediatic populatia normal ca la asta se uita, este obligata sa faca chestia asta, ca altceva nu are la ce sa se uite (exceptand filmele). Daca ar incepe sa fie promovate si emisiuni mai serioase, automat si populatia va fi mai receptiva la ceea ce e cu adevarat cultural ci nu doar superficial.


: Răspuns: Acces la cultura
: bibabiba November 11, 2011, 02:42:19 PM
ghostofyou,eu iti sustin ideea si as mai adauga faptul ca societatea,mai ales tinerii in general,sunt inconstienti de cat de mult te pot  diferentia si ajuta diverse cunostiinte din cultura.Dar noi am uitat care sunt lucrurile cu adevarat importante si ne lasam absorbiti de o lume din ce in ce mai superficiala in care daca nu esti ca ceilalti...esti dusman :o


: Răspuns: Acces la cultura
: ghostofyou February 05, 2012, 02:22:18 PM
Cei care se considera discriminati au o sansa foarte mare de a arata ca sunt la fel ca toti ceilalti, prin ce credeti? Da, prin cultura!!! Nimeni nu o sa mai tina cont de alti factori de natura discriminatorie cand o sa vada ca sunt foarte informati in mai multe domenii si ca ii preocupa cam aceleasi lucruri. Am intalnit mai multe persoane de etnie rroma care desi poate nu au avut aceleasi drepturi egale au ajuns persoane importante ce stiu sa se descurce in viata si sunt capabile sa discute cu tine despre orice domeniu.


: Răspuns: Acces la cultura
: Maya March 20, 2012, 11:21:04 AM
http://www.booktopia.ro/citestepentrudoi Este o campanie desfasurata de Booktopia in cadrul careia te poti inscrie pentru a face fericit un copil dezavantajat de soarta! Consider ca ar trebui facute mai multe campanii de acest gen si ar trebui sa fie mult mai promovate!


: Răspuns: Acces la cultura
: DanielaB May 11, 2012, 07:42:21 AM
O restrictionare la cultura am patit-o cu inchiderea site-ului library.nu. Bibliotecile noastre nu au nici pe departe studiile recente din domeniile stiintelor sociale (si am dubii ca in alte domenii sta mai bine), asa ca mare parte din carti mi le procuram de acolo. E un sacrificiu mult prea mare asumat pentru drepturile promovate de ACTA.


: Răspuns: Acces la cultura
: Marieta May 18, 2012, 12:22:54 PM
Orice stat trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice  în lume.


: Răspuns: Acces la cultura
: mpaduretu June 06, 2012, 03:42:16 PM
Cu nici 5 euro cheltuiti pe an de catre un roman pentru carti e clar ca accesul la cultura continua sa se faca pe soseaua ocolitoare de centura....
Vezi articolul din Ziarul Financiar:
http://www.zf.ro/special/cea-mai-vanduta-carte-din-romania-22-000-de-exemplare-bestsellerul-din-franta-se-vinde-de-80-de-ori-mai-bine-9440284 (http://www.zf.ro/special/cea-mai-vanduta-carte-din-romania-22-000-de-exemplare-bestsellerul-din-franta-se-vinde-de-80-de-ori-mai-bine-9440284)


: Răspuns: Acces la cultura
: manea June 19, 2012, 02:04:48 PM
Accesul la practicile si experientele culturale pentru toti cetatenii, indiferent de nationalitate, rasa, sex, varsta etc., imbogateste identitatea culturala si confera sentimentul de apartenenta la un grup, la o comunitate, al fiecarui individ sau colectivitati, sustinand in acest fel si integrarea si incluziunea sociala

Politica culturala din Romania se bazeaza pe 6 principii fundamentale, identificate in HG nr. 28/2001, printre care si principiul sansei egale la cultura, potrivit caruia prin armonizarea politicilor culturale la nivel national cu cele la nivel local se asigura accesul si participarea tuturor cetatenilor la cultura, precum si dezvoltarea vietii spirituale a colectivitatilor, in toata diversitatea acestora.

Din pacate, in Romania, principiul egalitatii de sanse pentru accesul la cultura nu este aplicat intotdeauna in mod corespunzator cand ne referim la copiii aflati in centrele de plasament, inclusiv la cei cu dizabilitati


: Răspuns: Acces la cultura
: Maya September 17, 2012, 09:17:05 AM
Cum putem noi, simpli cetateni sa ajutam persoanele ce nu au acces la cultura? Cred ca daca am trimite o scrisoare de instiintare la ministerul culturii prin care am prezenta un caz apropiat noua am reusi sa ajutam acele persoane, dar din pacate in secolul vitezei uitam de altii si ne preocupam mai mult de propriile interese


: Răspuns: Acces la cultura
: Maya April 11, 2013, 09:29:15 AM
Ce parere aveti de faptul ca s-au furat cartile plasate in metrou si autobuze in mai putin de 48 de ore? Ni s-a oferit acces la cultura si ne-am batut joc de el.


: Răspuns: Acces la cultura
: Toti Egali April 30, 2013, 11:20:25 AM
Poate unii nu au reusit sa termine un volum si au decis sa il "imprumute" neavand o situatie buna pentru a si le achizitiona.


: Răspuns: Acces la cultura
: Sharo May 23, 2013, 08:56:41 AM
Au fost carti in metrou si autobuze? Cand? Ma gandesc ca erau gratuite si nu te referi la tonomatele acelea de carti.


: Răspuns: Acces la cultura
: TotiEgali May 23, 2013, 11:19:38 AM
Au fost pentru o perioada scurta de timp, asta pentru ca s-au furat.


: Răspuns: Acces la cultura
: Catinca H. June 12, 2013, 08:02:45 AM
http://metropotam.ro/Utile/Cel-mai-mare-centru-pentru-cursuri-gratuite-s-a-deschis-in-Sectorul-2-art0220990606/

Apropo de acces gratis la cultura, chiar si pentru adulti, nu numai pentru cei tineri. Mi se pare o initiativa excelenta.


: Răspuns: Acces la cultura
: TotiEgali June 28, 2013, 03:03:06 PM
Semnificaţii istorice pentru data de 28 iunie
Voi stiati?


1577 - S-a născut pictorul flamand Petrus Paulus Rubens. (opere: "Andromeda", "Maria cu pruncul") ( m. 30 mai 1640) 
 
1712 - S-a născut Jean Jacques Rousseau, scriitor şi filosof. (scrieri: "Discurs asupra originii şi fundamentelor inegalităţii dintre oameni", "Contractul social") ( m. 2 iulie 1778)

1837 - S-a născut Petre P. Carp, unul dintre întemeietorii ''Junimii'', şeful Partidului Conservator (1907-1912), de mai multe ori ministru şi prim-ministru, critic literar şi traducător. (m. 19 iunie 1919)

1873 - A murit Andrei Şaguna, patriot român transilvănean. A fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocşilor şi ale românilor din Transilvania (n. ianuarie 1809)

1912 - S-a născut dirijorul de renume mondial Sergiu Celibidache. ( m . 14 august 1996)

1914 - Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg la Sarajevo a marcat izbucnirea primului război mondial

1919 - A fost încheiat Tratatul de pace de la Versailles, între Puterile Aliate şi Germania. Delegaţia română, prezentă la Conferinţa de Pace, formată din I.I.C. Brătianu şi Constantin Coandă, a semnat Tratatul de pace cu Germania

1920 - România şi Finlanda au stabilit relaţii diplomatice la nivel de legaţie

1940 - A doua notă ultimativă adresată de URSS prin care România a fost silită să cedeze Basarabia şi nordul Bucovinei

1982 - Fostul preşedinte al SUA, R. Nixon, a făcut o vizită în România

1984 - Marea Adunare Naţională adoptă “Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”

1990 - Premierul Petre Roman a prezentat Declaraţia - program a Guvernului şi componenţa Cabinetului

2004 - Au început lucrările summit-ului NATO de la Istanbul, primul summit în formulă largită de 26 de membri, la care România a participat în calitate de membru al Alianţei

2006 - Muntenegru a devenit cel de-al 192-lea stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la o lună după ce a rupt parteneriatul vechi de 88 de ani cu Serbia, finalizând astfel procesul de destrămare a fostei Iugoslavii


: Răspuns: Acces la cultura
: Agorafob June 28, 2013, 03:05:28 PM
Cred ca daca ar fi sa luam fiecare zi din luna iunie sau orice alta luna, am face o lista interminabila de evenimente importante. Ar fi interesant.


: Răspuns: Acces la cultura
: Alecsandra June 28, 2013, 03:15:03 PM
Agorafob, cred ca "lista" asta se numeste deja Wikipedia. Ce ar fi interesant ar fi o sursa de incredere, plus ca eu nu cred ca poti aduna nici macar intr-o carte, toate evenimentele...