Forum TotiEgali.ro

General Category => Bune practici => : TotiEgali August 28, 2013, 08:24:29 AM: Povesti de succes
: TotiEgali August 28, 2013, 08:24:29 AM
Mariana Gheorghe - Directorul general al OMV Petrom

Mariana Gheorghe este prima femeie manager general al Petrom dar si una dintre cele mai influente femeie din Romania, potrivit publicatiei Forbes. De asemenea, Mariana Gheorghe primul manager din Romania care a ajuns in topul celor mai puternice femei din lumea business-ului realizat de revista americana Fortune, clasandu-se anul trecut pe locul 32.
Fortune are o rata de circulatie de 845.000 de unitati, publica editii in engleza in Europa si Asia si in limbile locale in Emiratele Arabe Unite, Kuwait, China, Turcia, Coreea de Sud, Indonezia si India. Editia electronica este gazduita de CNNMoney.com, care atrage peste 14,6 milioane de cititori lunar.

Printre distinctiile pe care le are in palmares se numara si CEO-ul anului – acordat de catre revista The Marketer. De asemenea, a ocupat locul I in Topul Femeilor de Succes alcatuit de revista Unica si in clasamentul Business Leader of the Year, realizat de publicatia Business Review (2013), dar si "Cel mai important CEO" acordat de Business Magazine in 2 ani consecutiv (2010 si 2011).
   
Mariana Gheorghe a absolvit Facultatea de Relatii Internationale la Academia de Studii Economice Bucuresti in 1979, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti in 1989 si Programul de Finante Corporative la London Business School in 1995.

La debutul in cariera (1979), dna Gheorghe Cariera a ocupat diverse functii in cadrul a doua companii romanesti, Policolor si Chimica / Romferchim pana in 1991. Intre anii 1991 si 1993, Mariana Gheorghe a lucrat in cadrul Ministerul Finantelor din Romania, unde a detinut functia de Director General Adjunct, Departamentul de Finante Internationale. Incepand cu 1993 a lucrat pentru Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, mai intai ca Bancher Asociat, Bancher Principal si mai apoi Bancher Senior pentru Europa de Sud-Est, Regiunea Caspica si Caucaz. Dupa privatizarea Petrom in 2004, Mariana Gheorghe a devenit Membra a Consiliului de Administratie al Petrom ca reprezentant BERD, pana la data de 15 iunie 2006, cand a fost numita Director General Executiv al Petrom. Din 17 aprilie 2007 detine si pozitia de Presedinte al Directoratului Petrom, in urma adoptarii de catre Petrom a unui sistem dualist de guvernanta.
Printre responsabilitatile ce-I revin in calitate de manager amintim: Afaceri Corporative si Conformitate; Comunicare si Sustenabilitate; Juridic; Strategie, Dezvoltare Corporativa si Relatia cu Investitorii; Sanatate, Siguranta Muncii, Securitate si Mediu; Resurse Umane; Achizitii Operationale; Afaceri Publice Corporative si de Reglementare. Sub conducerea sa, Petrom a cunoscut o evolutie semnificativa: vanzari de 5,6 miliarde de dolari in 2011, in crestere cu 27%, si profit de 1,2 miliarde de dolari, in urcare cu aproape 80%.

Directorul general al OMV Petrom a cochetat si cu ideea de antreprenoriat. „Pe cand eram la Londra (…), dupa o perioada de activitate bancara, erau diverse oportunitati si, trecand prin productie, apoi macroeconomie si sistemul bancar financiar, am avut acest sentiment ca as putea face ceva, deoarece asimilasem atat de multe idei, indemanari.” A ramas la management, pentru ca antreprenoriatul e o aventura care porneste de cele mai multe ori de la zero. „Eu ii respect si ii admir enorm pe antreprenori, pentru riscurile pe care si le iau si pentru rabdarea de a creste un business in timp, care m-au fascinat. Dar ca personalitate, eu am avut vocatia lucrurilor care presupun complexitate. Nu sunt omul care sa o iau de la zero, totdeauna am construit pe ceva asimilat in perioada anterioara, pe o baza.”

Cu 17.000 de furnizori si practic toata populatia Romaniei drept clienti (posesori de masini, consumatori de gaz sau electricitate), influenta  Petrom si a managerului sau pare sa se incadreze intr-o categorie fara concurenti. „Nu e vorba neaparat de influenta prin productie, ci prin felul in care producem. De aceea cred in vocatia de « role model » si influentator a Petrom”, spune Gheorghe.

Mariana Gheorghe este un bun exemplu pentru a demonsta ca femeile sunt la fel de bune ca si barbatii chiar in domenii care par a fi apanajul barbatilor. Performata este aceeasi, indiferent ca cel care o realizeaza este barbat sau femeie, insa crede ca „abordarea unei femei poate aduce un plus de intelegere si empatie, care complementeaza foarte bine o abordare, sa zicem mai rigida, a aspectelor de business. Exista diferente intre stilul de management al unei femei si al unui barbat, tocmai de aceea avem nevoie de diversitate”.

Ca orice manager, au existat si momente dificile in cariera sa. „Momentele dificile de cele mai multe ori au avut legatura cu decizii de business, pe care orice manager trebuie sa le ia, indiferent daca este femeie sau barbat”, afirma ea. Intrebata daca acestea au facut-o sa para o persoana mai dura, Mariana Gheorghe raspunde ca „indiferent de domeniu, asocierea cu decizii de business dificile poate contribui la crearea unei astfel de imagini”, insa este o imagine distorsionata, adaugand ca, pentru ea, echipa este foarte importanta.

Prezenta in organizatii:
Membru in Consiliul Director al Consiliului Investitorilor Straini (FIC) din Romania incepand cu luna mai 2012. A fost presedinte al FIC in anii 2010 si 2011.
Presedinte al Institutului pentru Guvernanta Corporativa (IGC).
Vice-Presedinte Institutul Aspen Romania.
Membru in World Energy Council (WEC).
Membru in Asociatia Romana a Clubului de la Roma (ARCoR).


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali August 28, 2013, 08:25:21 AM
Ce parere aveti de succesul acestei femei?


: Răspuns: Povesti de succes
: Alecs August 28, 2013, 08:29:19 AM
Impresionant. Un model de urmat. Ar trebui promovate mai mult astfel de reusite si nu ce se difuzeaza in zua de azi la televizor...


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali August 28, 2013, 08:30:05 AM
Anca Vlad - Presedinte Fildas Grup, Farmaciile  Catena

Anca Vlad este unul din cei mai de succes antreprenori din Romania si mintea din spatele afacerii Grupului Fildas. Infiintata in 1991, Fildas este una din companiile leader distribuitore de farmaceutice si produse cosmetice din tara.
A absolvit liceul „C.A. Rosetti” din Bucuresti – cu predare in limba engleza. In clasa a XI-a si-a descoperit o noua pasiune: economia. Profesoara care-i preda aceasta materie a indrumat-o sa urmeze o facultate de specialitate. In 1975, Anca Vlad intra la Academia de Studii Economice – sectia Relatii Economice Internationale. Cariera a inceput sa si-o construiasca inca de la terminarea facultatii. Pentru ca stapanea foarte bine limba engleza, lucra ca ghid si traducator.

In 1980, datorita rezultatelor foarte bune obtinute la examenul de diploma, primeste o repartitie in Bucuresti, la o companie din industria lemnului - actualul Silvarom. In 1987, s-a ivit o oportunitate pentru a lucra la Camera de Comert a Romaniei, ca director de tara pentru o mare companie straina - SmithKline Beecham Pharmaceuticals, din Anglia. Sponsorizata de companie a facut o serie de cursuri stiintifice inclusiv anatomie si farmacologie, perfectionandu-si intre timp strategia de vanzare in domeniul distributiei de medicamente.

Odata cu aparitia Decretului 54, primul act normativ care permitea dupa revolutie infiintarea unei firme private, Anca Vlad decide sa paraseasca sectorul de stat. Si-a infiintat mai intai un birou de marketing care avea ca obiect de activitate prestarea serviciilor de cosultanta. Cel dintai client avea sa vina dupa sase luni. « S-a intamplat sa fie un reprezentant al companiei straine pentru care am lucrat. Dupa un timp, am hotarat sa infiintez o societate comerciala care sa preia distributia de produse farmaceutice ». Asa a aparut, in anul 1991, compania Fildas Trading S.R.L. S-a inceput cu o cifra de afaceri de 1.5 milioane de dolari si cu sapte angajati.
In prezent, compania are peste 1500 de angajati, o cifra de afaceri totala pe grup de 271 milioane de dolari, 13 filiale in tara, 200 de farmacii si peste 5000 de clienti. Anca Vlad detine peste 95% din actiuni.

In anul 2005 Grupul Fildas a creat un nou brand - Naturalis. Acesta defineste produse cosmetice, de nutritie si ingrijire pe baza de plante, iar in 2008, a lansat online SENSOTV.RO. Acest portal contine si un segment de televiziune online care dezvolta conceptele implementate pe rand in Fildas, lantul Catena, revistele Tonica, Farmacia Ta, Slab sau Gras si Fundatia Fildas Art: sanatate, frumusete, echilibru, armonia cu tine insuti si cu restul lumii prin cultura si implicare sociala. Exista un public care astepta acest profil. SENSOTV.RO acopera in prezent domenii care ofera informatii despre arta si cultura urbana, sanatate, viata sociala si lifestyle.

Dna Vlad a ocupat locul intai in Topul Femeilor de Succes in 2004 si 2005. Mai mult, este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai puternice femei din Romania, avand totodata reputatia de a fi si cea mai deschisa. A reusit chiar performanta de a ajunge sa fie aleasa, printre putinele romance si chiar est europene, in Asociatia Internationala a Femeilor Intreprinzatoare - “Leading Women Entrepreneurs of The World, alaturi de Veronica Savanciuc, Georgiana Pogonaru si Mariuca Talpes.

Presedintele Fildas Grup este mai mult decat o femeie de afaceri de success, este foarte pasionata de cultura si arta si contribuie la dezvoltarea componentelor sociale si intelectuale ale societatii romanesti. 'Pretuiesc foarte mult creativitatea si libertatea de expresie'. De aceea, a infiintat o fundatie culturala numita Fildas Art, care sponsorizeaza mai mult de 20 de expozitii in fiecare an cu artisti de origine romana. De asemenea, organizeaza in strainatate expozitii de grup ale unor artiste romance.

Sprijina de 13 ani arta prin Fundatia Fildas Art si de curand a decis sa ajute si  filmul romanesc in cadrul unui nou program, Catena pentru Arta. „Pentru ca s-a demonstrat tot ce era de demonstrat in legatura cu valoarea filmului romanesc si chiar merita sprijinit”, spune proprietara Fildas Grup, care va fi sponsor principal al Festivalului de film Anonimul.

A fost rasplatita cu doua premii pentru mecenat: al revistei VIP si al revistei Actualitatea Muzicala. Este presedinte de onoare al Asociatiei Femeilor Creatoare din Romania. In septembrie 2004, a primit Medalia de Aur pentru Excelenta in Practica Afacerilor, in cadrul celui de-al patrulea Forum International pentru Excelenta in Practica Afacerilor, organizat la Geneva.

In anul 2005 compania Fildas a fost nominalizata de catre Europe Business Assembly (EBA), Oxford - Anglia, pentru premiul “Celei mai bune companii din Europa”, “ca o recunoastere a realizarilor companiei si a contributiilor sale remarcabile la progresul Europei Centrale si de Est”. Tot atunci, Anca Vlad a primit din partea Institute of Directors – London – titlul de Managerul Anului. Pe 8 decembrie 2005 a primit premiul «Vocatia Investitorului de succes » din partea revistei Balcanii. Tot in 2005 Anca Vlad a fost aleasa vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). In februarie 2006 a primit din partea Fundatiei AlegRO premiul « Promisiunea Anului » pentru Senso Tv. In 2008 a fost numita vicepresedinte al Confederatiei Nationale a Patronatelor din Romania (CNPR).
In afara de arta, Vlad  isi propune sa se ocupe de imbunatatirea situatiei patronatelor si de femeile antreprenor, pe care vrea sa le incurajeze sa intre in afaceri mari. Vlad considera ca IT e un domeniu de viitor, ca si energiile alternative. „Sunt sigura ca se vor intampla lucruri bune si vor fi fonduri. Cine se pregateste azi in domeniile acestea, cu siguranta va demonstra ceva in zece ani. O afacere buna se face in zece ani”.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali August 28, 2013, 08:32:02 AM
Camelia Sucu – Manager Class Living

Camelia Sucu este femeie de afaceri si antreprenor, actuala proprietara a retailerului de mobila Class Living, detinatoarea unui portofoliu de afaceri variat, in domenii precum design, horeca, agricultura.

A absolvit Facultatea de Medicina “Carol Davila” din Bucuresti si a activat ca medic timp de 3 ani, in cadrul Spitalului Victor Babes din Bucuresti.
In 1993 Camelia Sucu face primul pas catre o noua cariera, in afaceri, fondand impreuna cu fostul sot Dan Viorel Sucu afacerea Mobexpert, devenita in timp cel mai mare retailer de mobila din Romania. Un an mai tarziu, cei doi parteneri au initiat Class Mob, companie dedicata in exclusivitate segmentului de mobila de lux.

In anul 2007 Camelia Sucu a cumparat toate actiunile Class Mob, devenind unic proprietar al companiei de mobila premium cunoscuta astazi cu numele Class Living. Ulterior, Camelia Sucu s-a orintat catre alte domenii de activitate, investind 5 mil. euro in proiectul Piata de Gros pe care il dezvolta din anul 2010. Dupa un rebranding (Piata de Gros se numeste acum Abundia) urmeaza investitii importante.
Sucu a accesat o linie de credit in valoare de 3 mil. euro pentru urmatorii trei ani, bani care vor fi investiti in modernizarea halelor de legume si fructe, respectiv hala de refrigerare. Aceasta estimeaza ca pana la finalul acestui an Piata Abundia sa atraga cel putin 10 producatori importanti din tara. In plus, antreprenoarea vorbeste de un sistem integrat care sa cuprinda mai multe centre de colectare situate in zona de vest, Buzau, Constanta si Tulcea, conectate la Piata Abundia. De asemenea, aceasta mai detine o ferma de legume in judetul Tulcea si are in plan deschiderea mai multor ferme de vaci.
“La finalul acestui an voi concretiza planul de structura, pentru ca vor fi mai multe ferme nu doar cele din Bihor. Business-ul de agricultura are mai multa nevoie de mine. Sunt genul de om caruia ii place sa slefuiasca un diamant. Abia astept sa vad prima cireada de vaci. Cand voi avea 90 de ani mi-ar placea sa ramana ceva produs de mine, in afara de brandurile pe care le-am construit. Am vrut sa raman in tara aceasta, sa investesc ce am castigat tot aici, sa imi asum si bune si rele, am si castigat am si pierdut”, spune Camelia Sucu.
Managerul Class Living planuieste si infiintarea unei funadtii care va incuraja creativitatea si spiritul antreprenorial autohton, se va ocupa de pastrarea si promovarea traditiilor romanesti si a tinerilor.


: Răspuns: Povesti de succes
: Catinca August 28, 2013, 08:34:08 AM
Sunt de acord. Ar trebui promovate mai mult ca sa se aduca la cunostinta romanilor ca poti avea succes si in tara ta.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali August 29, 2013, 09:00:27 AM
Rucsandra Hurezeanu - Manager Ivatherm

Managerul Ivatherm, Rucsandra Hurezeanu, a studiat medicina si management, marketing farmaceutic la École Supérieure de Commerce de Paris (ESCP) si ASEBUSS in Romania.

Imediat dupa facultate, a lucrat in vanzari ca reprezentant medical. In Franta, la Paris, a facut un stagiu la Servier – a patra companie farmaceutica franceza, pe pozitia de Product Manager. La intoarcerea in tara a lucrat in marketing si vanzari in industria farmaceutica, la Lek-Pharmatech, care a devenit ulterior Sandoz.

Dupa 8 ani de experineta in industria farmaceutica, unde parcursepe rand toate pozitiile, incepand de la reprezentant de Vanzari, Director de Marketing, de Vanzari si Business Unit Manager, in anul 2005 Ruxandra Hurezeanu pune bazele Ivatherm, prima companie romaneasca de dermocosmetice, care a utilizat pentru prima oara apa termala Herculane pentru proprietatile calmante si antiiritante.

Portofoliul companiei era compus la inceput din 6 produse, numarand in prezent o gama de 32 de produse. Brandul Ivatherm a crescut odata cu aparitiile sale publice, Rucsandra Hurezeanu devenind ea insasi imaginea companiei sale.
Echipa din Romania are in prezent 35 de angajati, urmand sa se extinda. Pentru formularea de produse Ivatherm lucreaza exclusiv cu specialisti francezi, cea mai importanta colaborare fiind cea cu Alain Fructus, fost presedinte al Asociatiei Franceze de Cosmeotologie si director de cercetare in mai multe companii de renume.

Rucsandra Hurezeanu a afirmat ca a descoperit dermato-cosmeticele in perioada studiilor in Franta. Acest concept de cosmetice de farmacie a aparut prima data chiar in Franta, acum 30 de ani. In continuare, in Europa si in lume, laboratoarele franceze domina aceasta piata. Produsele dermato-cosmetice sunt produse de ingrijire special concepute pentru pielea sensibila. Prescrise de medicii dermatologi sau recomandate direct de farmacisti, ele sunt produse sigure si eficiente pentru pielea sensibila, uscata, acneica, cuperozica, sau imbatranita. Este un domeniu fascinant, foarte dinamic, care a facut posibila combinatia intre studiile mele de medicina si pasiunea pentru creme, parfumuri, texturi pe care o aveam de mica.
Conceptul Ivatherm aduce impreuna inovatia cu traditia, sau natura cu stiinta, prin imbinarea apei termale Herculane cu activi cosmetici inovanti. Produsele Ivatherm sunt formulate si produse in Franta iar pentru conceperea lor se lucreaza cu o echipa de cercetatori francezi, iar productia este subcontractata tot in Franta. Romania nu are aceeasi expertiza in industria cosmetica.

Avand exemple de antreprenoriat in familie, mama sa fiind un bun exemplu, Ruxandrei Hurezeanu i s-a parut firesc sa aiba propria afacere. Din perspectiva sa antreprenoriatul se invata ca orice altceva. Sfatul pe care il ofera femeilor este acela de a avea curajul de a porni propria lor afacere fara ezitari. Important este sa o faca din pasiune, nu din dorinta de a atinge un scop, de a demonstra ca si ele pot sau doar pentru a face bani. Succesul si inspiratia vin atunci cand exista pasiune, cand iti place ce faci, indiferent ca esti antreprenor sau nu. Le sfatuieste insa, sa caute sa aiba o experienta temeinica in industria sau pe piata pe care vor sa intre, inainte de a porni pe cont propriu.

Se pare ca si increderea reprezinta un element foarte important, Hurezeanu marturisind ca are o echipa extraordinara cu care aconstruit Ivatherm, si deleaga foarte multe sarcini, fiind prezenta doar acolo unde nu pot fi inlocuita. Se implica in proiecte noi, de cercetare si dezvoltare si lasa in seama colegilor sai implementarea proiectelor. Tot ce a facut, a fost sa creeze o cultura organizationala de lidership la toate nivelele si sa se inconjoare de oameni care muncesc cu pasiune, animati de dorinta de a fi cei mai buni in ceea ce fac.

In 2011 a primit premiul Antreprenorul anului la Anual Business Awards oferit de Bussiness Review. Este sotia cunoscutului jurnalist Emil Hurezeanu.   


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali August 29, 2013, 09:03:29 AM
Georgiana Pogonaru - General Manager Romcolor 2000

Georgiana Pogonaru este fondator Romcolor 2000, companie producatoare de coloranti si stabilizatori pentru mase plastice.
Georgiana Pogonaru face parte din Asociatia prietenilor Muzeelor Minovici, din boardul Leading Women Entrepreneurs of the World, si este membra a Asociatiei Internationale a Femeilor. 
Pe plan personal, doamna Pogonaru se bucura deja de realizarile copiilor - baiatul sau a absolvit Universitatea Cambridge, Colegiul Trinity, iar fiica a fost admisa la un prestigios liceu international. In timpul liber, managerul de la Romcolor citeste multe carti de psihologie si se relaxeaza la schi.
 
Fondatoarea Romcolor este Consul onorific al Islandei la Bucuresti, membra a Leading Women Entrepreneurs of the World, a numeroase asociatii culturale si de caritate si Presedinta Asociatiei Prietenii Muzeelor Minovici. “Trebuie si vreau sa-i fac pe cei mai tineri sa  inteleaga ca reputatia e cuvantul cheie in profesie, in viata sociala , politica si in viata de familie”, spune ea.

Revolutia din 1989 a prins-o pe Georgiana Pogonaru in postul de asistent universitar la Catedra de Cataliza si Catalizatori de la Facultatea de Chimie. In afara de munca de profesorat, in paralel facea si cercetare. Trecerea la economia de piata a fost brusca si a gasit-o nepregatita. Initierea i-a fost facuta de catre sotul ei, Florin Pogonaru, cel care a pus bazele unei afaceri de familie. Firma infiintata, de comert exterior, avea ca domeniu de activitate produsele metalurgice.

Fondarea Romcolor 2000 se datoreaza asocierii Georgianei Pogonaru cu Lebidakis Michael, un industrias grec care dorea sa-si extinda afacerile in Romania. Romcolor se ocupa de producerea de coloranti pentru mase plastice. Potrivit ultimelor date, cifra de afaceri a firmei este de peste 5 milioane de dolari, iar produsele sint exportate in zece tari. Georgiana Pogonaru este director general la Romcolor si detine 20% din actiunile companiei. Succesul in afaceri i-a fost intarit si de Asociatia internationala “The Leading Women Entrepreneurs of the World”, care a selectat-o in 1999 ca reprezentanta a Romaniei.

Dna Pogonaru face parte din comitetul de caritate al Asociatiei Internationale a Femeilor, pozitie ce i-a permis implicarea in diverse proiecte precum: construirea Centrului de zi din satul Silivasi,judetul Alba, unde 65 de copii intre 2 si 16 ani primesc 0 masa calda pe zi; amenajarea unui atelier de terapie ocupationala Ia Alba Iulia – CentruI pentru recuperarea copilului maltratat, impreuna cu Asociatia Filantropia; achizitionarea de mobilier si electrocasnice pentru 20 de tineri institutionaIizati prin Fundatia "New Life" Slobozia.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali August 29, 2013, 09:04:20 AM
Cristina Batlan - Director Executiv Musette

La varsta de 18 ani, Cristina Batlan, studenta la Facultatea de Drept, decide sa-si deschida propria afacere. Intre timp a hotarat sa abandoneze studiile universitare pentru a-si concentra atentia asupra companiei care astazi este prezenta in unele dintre cele mai importante capitale ale modei.

Nu a avut un mentor, dar a fost tot timpul propriul sef, invatand din actiunile proprii. Brandul Musette a fost fondat in anul 1992, alaturi de sotul ei, cu un capital de 700 de dolari, pe care l-au investit in comertul cu tesaturi, fara a avea la momentul respectiv viziunea unei dezvoltari ulterioare in moda. In 1996, au devenit agentii grupului Mirolio si au inceput sa lucreze cu H&M. In acelasi an au deschis fabrica de marochinarie si apoi fabrica de incaltaminte. Anul 1996 marcheaza debutul fazei de creare de valoare adaugata, odata cu deschiderea fabricii de genti.
Treptat, Musette a devenit brandul romanesc numarul unu in materie de porductie si retail al accesoriilor vestimentare de lux, cu un numar de 25 de magazine in intreaga tara, printre care Bucuresti (sapte locatii), Oradea, Timisoara, Iasi, Craiova, Constanta, Cluj si Brasov. Incepand cu anul 2000, Musette a intrat si pe piata internationala, pe lista magazinelor sale adaugandu-se tari ca Franta (Paris), SUA, Israel, Bulgaria, Luxembourg, Ungaria, Liban, Bulgaria sau Mongolia.

In 2000 a fost deschisa prima fabrica (productie de genti), afacerea trecand astfel la o noua etapa. Acum Musette detine doua fabrici, unde produce circa 40.000 de perechi de pantofi si 25.000 de genti per colectie, in conditiile in care exista doua colectii de baza si doua colectii pronto-moda (cu un numar redus de produse) pe an, precum si colectii pentru evenimente speciale.


: Răspuns: Povesti de succes
: Catinca August 29, 2013, 09:12:00 AM
E uimitor cum avem atatea exemple bune de dat si noi alegem cele mai proaste modele de urmat.


: Răspuns: Povesti de succes
: Alecs August 29, 2013, 09:19:02 AM
Este totul relativ. Acestea sunt femei care au avut ocazii si au profitat. Ce se intampla si cu celelalte care au incercat, dar au avut mai putin noroc si nu au resusit sa se mentina?


: Răspuns: Povesti de succes
: Catinca August 29, 2013, 09:23:19 AM
Normal ca sunt si esecuri, dar macar au incercat. In ziua de azi, mai ales femeile, cauta sa isi deschida o afacere peste granita. Ce-i drept, nici nu are ce sa le atraga ca sa isi dezvolte o afacere de succes aici. Se porneste de la premisa gresita, se pune esecul pe primul loc...


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali August 30, 2013, 11:08:20 AM
Simona Marinescu - Coordonator regional la Banca Mondiala pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Simona Marinescu are statut diplomatic ca membru ONU la nivel de demnitar si este Directorul Centrului Global Istanbul International Center for Private Sector in Development.
Din aceata pozitie, detine cea mai importanta functie pe care un roman a ajuns vreodata sa o aiba, de la Nicolae Titulescu incoace, in cadrul ONU.

A fost politician, a activat in societatea civila, a propus proiecte de legi si de cultura si a luptat alaturi de Romania pentru Romania. Si acum este alaturi si pentru Romania, dar din birourile Bancii Mondiale, post pentru care a primit o oferta la sfirsitul misiunii pe care a desfasurat-o in Irak. Acum este coordonator regional de politici sociale in Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Centrul de la Istanbul este unul din cele cinci centre globale de excelenta ale Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD),  care se vor implica in atragerea si mai substantiala a  sectorului privat in proiectele si programele de dezvoltare, cu precadere dupa anul 2015. Celelalte 4 centre vor fi deschise la Rio de Janeiro – Brazilia, Nairobi – Kenya, Seul – Coreea de Sud si Oslo – Norvegia, a mai informat MAE.

Simona Marinescu a fost senator in perioada 2000-2004, perioada in care a fost si emisarul special al Romaniei in Irak, Labor and Social Affairs Leading Advisor (ministru adjunct al muncii si afacerilor sociale) in Autoritatea Provizorie a Coalitiei conduse de administratorul civil al Irakului.
In aceasta perioada, cele mai importante realizari au fost: elaborarea capitolului de drepturi sociale din Constitutia provizorie a Irakului, a proiectului noului Cod al Muncii, a proiectului Legii securitatii nationale, reabilitarea ministerului si a celor 28 de centre de pregatire vocationala din Irak, reorganizarea departamentului Labor and Social Security din ministerul irakian, reorganizarea oficiilor de pensii si de asistenta sociala, plata drepturilor de pensii si marirea lor in trei etape distincte si plata ajutoarelor sociale catre 112.000 de familii sarace. Pentru toata aceasta activitate desfasurata de Simona Marinescu in Irak, secretarul apararii, Donald Rumsfeld, i-a acordat Certificatul de apreciere.


In ianuarie 2008, a devenit economist senior pentru Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Ea a coordonat reformele economice in Irak in parteneriat cu Banca Mondiala si cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Parcursul sau profesional este unul tumultuos, dupa cum marturiseste, plin de experiente interesante in care dorul de Romania a fost compensat de bucuria de a fi asociata cu tara sa atunci cand i-a  fost apreciata activitatea in spatiul public international si cand a fost prezentata lumii ca fiind cetatean roman. De asemenea, afirma ca tot ceea ce a realizat in institutiile cu care a lucrat, de la Banca Mondiala, USAID, Comisia Europeana la Organizatia Natiunilor Unite, ceea ce a studiat in Romania si lectiile de leadership invatate in Guvern si in activitatea politica i-au fost de ajutor si au marcat contributia sa la proiectul dezvoltarii globale din care face parte.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali August 30, 2013, 11:09:28 AM
Doina Costache, Head of Multiple Industries GOOGLE

Absolventa a facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, si al unui MBA - University of Wales (UK), Doina Costache lucreaza in prezent pentru una dintre cele mai admirate companii din lume, Google. Principala sa responsabilitate este reprezentata de promovarea si cresterea potentialului de online in Romania (strategia de business si online marketing pentru industria financiara, pentru retaileri si companiile auto din Romania). Totodata, este responsabila si de divizia de mobil, business pe care Google il considera „viitorul de succes in lumea digitala”.

Inainte de Google, a lucrat peste 3 ani la UniCredit Tiriac bank, unde a ocupat pozitia de Head of Multichannel Management, conducand departamentul de Canale Alternative al bancii. Din aceasta ipostaza, a fost direct responsabila de dezvoltarea companiei pe directiile: Internet si Mobile Banking, Retail e-commerce si POS, Call Center, strategie online marketing etc.

Doina Costache a lucrat pentru Vodafone Romania timp de peste 7 ani, in diverse roluri: vanzari directe si indirecte, loializare clienti si retentie. Dupa cum marturiseste, Connex, actualmente Vodafone, a fost cel care i-a tinut loc si de teorie si de practica, si de facultate si de MBA, si a fost totodata si scoala vietii si scoala de business. Cel mai mare castig a fost insa colegii pe care i-a intalnit si de la care a „furat” cu orice interactiune posibila, a invatat cum sa devin un OM mai bun.
 
Constructia „Doina@Google” a inceput cu mult timp in urma, prin toate micile decizii voite sau inconstiente, pe care le-am luat: incepand cu felul in care am ales sa imi petrec adolescenta si anii de facultate, proiectele extra-curriculare, cursurile si specializarile facute chiar si dupa terminarea facultatii, orele investite intr-un proiect sau altul la serviciu, toate da-urile rostite si toate nu-urile raspicate – au facut ca Doina Costache si Google Romania sa se intalneasca!

Insist asupra importantei covarsitoare pe care educatia formala o are in viitorul profesional al unui tanar. Incerc sa ii inteleg pe cei care considera ca prea multa scoala fara baza practica „dauneaza” si care se feresc sa angajeze oameni „prea” studiosi, pe motiv ca nu au habar de business - dar tin sa le precizez ca depinde foarte mult de tipul de scoala studiat, in ideea ca sunt foarte multe curente scolare (ex: cel britanic, cel scandinav) care imbina fericit teoria cu practica; pana la urma, cu putina implicare si din partea oamenilor de business, vom putea influenta in bine si curricula din facultatile romanesti.

Dar nu ii voi intelege si nu ii voi scuza niciodata pe cei care nu se preocupa de propria lor educatie, care odata ajunsi in facultate isi pierd drumul printre tentatii, sau care folosesc banii (lipsa lor mai degraba) drept justificare – asta in conditiile in care o simpla cautare pe Google dupa „open online courses” iti genereaza nu mai putin de 1,700,000 rezultate/ sau „cursuri gratis online” cu peste 3,000,000 rezultate!


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali August 30, 2013, 11:09:58 AM
Andreea Marin – Presedinte fondator Fundatia Pretuieste viata

Studii: Colegiul de Matematica si Fizica, or. Roman, Facultatea de informatica, Universitatea „Al. I. Cuza" lasi, cursuri specializate in jurnalism
- Relatii publice si publicitate, BBC si specializare la Thomson Foundation, Universitatea din CarolinadeSud(SUA)

Andreea Marin, supranumita "Zana Surprizelor", s-a nascut pe 22 decembrie 1974 la Neamt si este una dintre cele mai cunoscute si indragite moderatoare tv din Romania. Andreea Marin are o vasta experienta in televiziune lucrand ca reporter si redactor la TVR 1, unde timp de trei ani a prezentat principalul jurnal de stiri. Vedeta a cunoscut faima si a fost cel mai mult apreciata pentru realizarea si prezentarea emisiunii "Surprize, Surprize", care noua ani a fost cea mai urmarita emisiune de divertisment din Romania. Din punct de vedere profesional, realizarile "Zanei Surprizelor" sunt mult mai vaste: director de comunicare pentru Prime Time World Broadcast, companie internationala de productie TV cu sediul in Madrid, a prezentat mai multe festivaluri si spectacole, printre care Eurovision, UNICEF, Cerbul de Aur, Mamaia si a fost purtator de cuvant pentru Garnier - L'Oreal, BMW Automobiles, Cartier, Procter Gamble.

Andreea Marin este, de asemenea, realizatoarea a diverse documentare si interviuri cu personalitati internationale, precum Harrison Ford, Liam Neeson, Mike Meyers, Erik Roberts, Martin Landau, Larry Hagman, Richard Clayderman, Martin Lawrence, Beyonce, Liza Minnelli s. a., si este, totodata, primul jurnalist roman care a escaladat varful Kilimanjaro.

A fost gazda a numeroase festivaluri - Eurovision, Mamaia, Cerbul de Aur, Gala Sportului si a traditionalului show "Cei mai iubiti romani", la a carui prima editie, Andreea insasi a primit trofeul la sectiunea "Cea mai iubita femeie din mass-media". La toate acestea se adauga si experienta Andreei de trimis special la Los Angeles, pentru doi ani consecutiv (1998 si 1999), pentru a relata de la festivitatea de decernare a Premiilor Oscar. In doar 10 ani de munca in televiziune, Andreea Marin a reusit sa adune numeroase premii, numai emisiunea "Surprize, Surprize" castigand, 5 ani la rand, premiul pentru "Cea mai buna emisiune de gen social", acordat de revista TV Mania.
La toate acestea, se mai adauga si experienta dobandita in radio-uri ca Realizator emisiune “Zambeste, cineva te iubeste” - 2 ore live. Invitati: personalitati de prim rang din diverse domenii, axata pe reality, probleme sociale, muzica, umor, evenimente.
In perioada 2008-2013 Andreea Marin a fost director editorial al Revistei „Business Woman Magazine”.

Este presedinte fondator al Fundatiei „Pretuieste Viata” care deruleaza campanii umanitare, pe teme de sanatate, educatie si un jurnalism de calitate.
Autor si coordonator al cartii „Pretuieste Viata", primul volum din colectia „Albumele Andreei”, un volum inspirational, al carui profit este donat cauzei umanitare a mamelor care sufera de cancer.

In aprilie 2010, a castigat medalia de aur la Salonul International de Inventii de la Geneva pentru body-ul extensibil pentru copii pe care l-a inventat[2]. Andreea Marin Banica a lansat, impreuna cu designerul Irina Schrotter, pe 1 decembrie 2009, brandul "Violet by Andreea Marin", o linie de imbracaminte pentru bebelusi, care cuprinde body-ul extensibil si hainute pentru botez.

Manager al Proiectului Scoala Mamelor („ MOM UP - Retea de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata”) – Www.scoalamamelor.ro , parte din proiectul national initiat prin Fundatia Pretuieste Viata (presedinte Andreea Marin). Raspunsurile gratuite la problemele mamelor si ale famililor lor pe care le ofera specialistii pe site (medici, juristi, psihologi, experti in comunicare si formare profesionala etc), informatiile din sutele de articole postate, cele foto si video, trimiterile catre informatiile utile vietii mamelor si rezolvarii problemelor lor, centrele fizice existente in tara cu psihologi si psihiatri aflati gratuit la dispozitia mamelor, telefonul national 116111 cu apel gratuit in Romtelecom si Cosmote 7 zile din 7, 16 ore pe zi la dispozitia mamelor, dezbaterile si cursurile de formare profesionala gratuite dedicate lor, acestea si multe alte facilitati au devenit din ce in ce mai cunoscute femeilor din Romania si romancelor din alte peste 90 de tari ale lumii.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali August 30, 2013, 11:10:28 AM
Andreea Esca – Director revista The One

Andrea Esca s-a nascut la data de 29 august 1972 in Bucuresti, Romania. Este prezentatoarea principalului grupaj de stiri al PRO TV-ului ( din anul 1995) si imaginea acestui post de televiziune.  De asemenea, Esca este, din anul 2006, directorul revistei The One una dintre publicatiile glossy de elita de la noi.

A absolvit Scoala Superioara de Jurnalism, a urmat cursuri de pregatire profesionala la Centrul pentru Jurnalism Independent, Praga, CNN Atlanta, SUA si Atena, Grecia (1994)

Debutul sau a avut loc in anul 1992 cand, la sfatul unui prieten, s-a prezentat la interviul pentru postul de prezentator de stiri al postului SOTI. Chiar daca nu avea experienta in domeniu Andreea s-a descurcat foarte bine la interviu si din urmatoarea zi a fost desemnata sa prezinte stirile pentru aceasta televiziune.
Din acel moment a inceput pregatirea profesionala propiu-zisa a Andreei Esca in domeniul jurnalisticii, a urmat multa munca si cercetare de teren si chiar un stagiu la CNN.
La terminarea stagiului, Andreea s-a intors in Romania. A declarat ca ar fi putut sa ramana sa lucreze pentru CNN, ofertele nu au lipsit, dar ca nu a acceptat pentru ca nu putea sta departe de tara si de familie.

Dupa intoarcerea in Romania Andreea Esca a acceptat oferta Protv-ului de editor-prezentator stiri.
Cariera Andreei Esca si realizarile sale sunt impresionante, a fost numita de doua ori "Femeia anului", a castigat de trei ori premiul pentru cel mai bun prezentator din Romania si a fost declarata cel mai bun om de televiziune.

De-a lungul carierei s-a implicat in numeroase campanii de binefacere, este membra a fundatiei "Renasterea".

Face parte din echipa de reporteri "CNN World Report", astfel, activitatea sa de prezentator tv nu s-a oprit doar pe teritoriul Romaniei, Andreea a facut transmisiuni in direct din Paris, Madrid, Helsinki, Sua si Varsovia.
Andreea Esca este si femeie de afaceri, avand o are o linie de imbracaminte pentru copii numita "Z" ce se poate gasi in Iulius Mall din Timisoara.

Putem spune despre Andreea Esca-Eram ca este o femeie remarcabila din toate punctele de vedere, este mama si sotie iubitoare, cea mai longeviva si apreciata prezentatoare de stiri din Romania si femeie de afaceri de succes.

Putini stiu ca in anul 1997, o mai veche pasiune a Andreei, anume pictura, s-a concretizat intr-o expozitie in cadrul galeriilor de arta de Teatrul National Bucuresti. De asemenea, Andreea Esca este autoarea cartii "Buna seara Romania, buna seara Bucuresti".

De-a lungul carierei a dobandit o serie de premii precum:
- Decoratia -Femeia anului 2002, 2003
- Premiul pentru cel mai bun prezentator de stiri (2001, 2002, 2003)
- Premiul CNA - 2002
- Cel mai iubit om de televiziune - 2003.


: Răspuns: Povesti de succes
: Catinca August 30, 2013, 11:12:44 AM
Cred ca sunteti de acord ca, in ultimele cazuri cel putin, reusitele sunt in mai multe domenii nu numai in cele in care au reusit individual.


: Răspuns: Povesti de succes
: Alecs August 30, 2013, 11:23:11 AM
Bravo! De apreciat!


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali September 12, 2013, 01:46:33 PM
Alina Pantazi-Sturdza  - Presedinte Capra Nera

Alina Pantazi-Sturdza (foto) este proprietara singurei companii din lume ce deține firul de argint.

Alina Sturdza a înființat, alături de prințul Dimitrie Sturdza, o companie de vânzări directe, Capra Nera, prin care comercializează sute de produse pentru aproape toate categoriile de la accesorii și sănătate până la textile și produse cosmetice. Capra Nera deține cea mai mare rezervă de fir de argint din lume, dar și monopol. În 2010, Capra Nera deținea 200 de tone de fir de argint, cu o notă de plată de 2 milioane de euro. Firul de argint a fost cumpărat de Alina Sturdza, acționar majoritar, de la compania producătoare Hermann Buhler din Germania. Compania germană este singura din lume care mai produce firul de argint.

Compania comercializează peste peste 357 de produse, sub trei branduri distincte: Capra Nera, marca de textile, Alive, marca de produse terapeutice şi Deesse-marca de cosmetice a DEESE AG. Producţia se realizează în proporţie de 80% de către DEESSE AG în Elveţia, iar restul în unităţi ale partenerilor din Franţa, Germania, Austria şi Israel.

Compania Alinei Sturdza produce textile care sunt comercializate în  România, iar din 2012 a început să vândă şi peste graniţă. Lunar se vând între 3.000 şi 4.000 de perechi de şosete şi 1.000-2.000 de chiloţi de damă pe lună. Preţul unei perechi de şosete este de 8 euro, iar pentru o pereche de chiloţi se percep între 15 euro şi 16 euro.

Alina Sturdza, prin Capra Nera, a realizat o colaborare cu Romaniţa Iovan - Little Black Dress - Romanitza 20 de ani. Rochia neagră, elegantă are un preţ de vânzare de 200 de euro.

Fondatorii companiei pun foarte mare preţ pe calitate, seriozitate şi rigurozitate. Acestea sunt valorile fundamentale de brand pe care le transpun şi în comunicare, prin toate canalele pe care le folosesc. Pe de altă parte, în relaţia cu consumatorul pun accent pe persuasivitate, încredere şi perseverenţă, caracteristici de bază pe care mizeaza Consilierii Capra Nera. Acestia conving oamenii prin calitatea premium a produselor şi perserenta pe care o depun.

Vânzarea produselor se face prin party selling, un concept renumit în S.U.A., ce presupune organizarea unor şuete de frumuseţe, unde Consilierii companiei au ocazia să prezinte produsele în detaliu, într-un mediu informal. Pe de altă parte, dacă exista lansări de produse, cei mai pregătiţi oameni din companie merg în cele mai importante oraşe, pentru a le introduce pe piaţa internă. Ce este special în reţeaua Capra Nera, este faptul că, în fiecare lună, compania organizează acţiuni în ţară, unde consumatorii pot veni să cunoască şi să testeze gratuit produsele comercializate. Unul dintre cele mai importante evenimente este reprezentat de Meeting-ul Naţional, care are loc de obicei în fiecare an, în locaţii selecte, unde fondatorii companiei petrec câteva zile alături de Consilieri, timp în care învăţa lucruri interesante împreună, precum know-how de business.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali September 16, 2013, 06:27:48 AM
Madalina Suceveanu – Director tehnic Orange


Mădălina Suceveanu ocupa, din anul 2011, funcţia de director tehnic la Orange România. Aceasta este prima si singura femeie din cadrul grupului France Telecom - Orange care ocupa o functie de top management in departamentul de tehnologie.

In anul 1997, Mădălina Suceveanu se alătura companiei MobilRom (brandul Dialog) ca expert planificare reţea. Cariera sa a avut o ascensiune profesională constantă, de la technology group manager în 2000, la network director în 2008, iar, in prezent, director tehnic. Din aceasta pozitie, dna Suceveanu are in subordine mai mult de 400 de oameni si este responsabila de proiecte importante, precum introducerea noilor tehnologii in reteaua Orange sau introducerea si dezvoltarea primelor servicii de date fixe in Orange, dar si formarea de tineri ingineri. Echipele sale au devenit in timp o adevarata pepiniera de specialisti si manageri, atat pentru echipa tehnica din Romania, cat si pentru echipele din alte filiale ale grupului.

De asemenea, reteaua WiMax si prima retea EDGE in Romania si in Europa sunt proiecte de referinta pentru Madalina. Impreuna cu echipa sa, a contribuit la mentinerea retelei Orange in pozitia de cea mai extinsa retea de voce din Romania. Totodata, colaboreaza intens cu France Telecom - Orange in dezvoltarea unor centre locale de expertiza si solutii tehnice pentru intregul grup.

Desi era pasionata de domeniul farmaceutic, in anul 1989, la recomandarea tatalui sau, Madalina Suceveanu se inscria la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti. Un alt motiv ce a stat la baza aceastei alegeri a fost acela ca pregatirea pe care o avea i-a permis sa se indrepte catre facultatea care era cea mai aproape de zona de varf a tehnologiei”.

De altfel, marturiseste ca facultatea pe care a absolvit-o a fost esentiala pentru cariera ei, atat datorita lucrurilor pe care le-a invatat, cat si datorita „capacitatii de munca, disciplinei si perseverentei pe care trebuie sa ti le dezvolti pentru a reusi sa termini Facultatea de Electronica din Bucuresti”.
Inainte de a se alatura Orange in 1997, a lucrat timp de trei ani pentru Centrul National de Studii si Cercetari pentru Comunicatii din Bucuresti (CNSCC).
Si chiar daca acum este unul dintre cei mai importanti manageri din telecomul romanesc spune ca atunci cand s-a angajat la Orange nu a visat la o anumita pozitie. Insa mereu isi dorise sa fie foarte aproape atat de inovatiile din domeniul tehnologiei, cat si de zona de business.

Printre provocarile cu care se confrunta se numara cum sa interactioneze eficient cu echipa care este distribuita in toata tara si sa se asigure ca oamenii cu care lucreaza sunt bine pregatiti tehnic, dar in acelasi timp stiu sa fie o echipa. Si mai ales cum sa pastreze un echilibru intre munca si viata de familie.

Se ghideaza dupa cateva valori si principii „simple si clare” : etica in business, verticalitate, respectul de sine, respectarea partenerilor de business si a competitorilor. Adauga ca felul in care ii tratezi pe cei din jurul tau trebuie sa fie la fel cum iti place sa fii tratat.

Crede ca succesul in cariera i-a fost adus de capacitatea de munca si dorinta de autodepasire.
„Nu in ultimul rand, familia m-a ajutat foarte mult. Fac parte dintre aceia care cred cu tarie ca succesul pe care il ai in business este strans legat de viata de familie, de sustinerea si de intelegerea celor cu care iti petreci timpul, dincolo de functia pe care o detii sau de statutul material”.
Daca ar fi sa le ofere cateva sfaturi tinerilor care sunt in ultimii ani de liceu ori primii de facultate, le-ar spune ca atat in viata personala, cat si in cariera este foarte important sa faca ce le place.
„Astfel capeti energie si putere de munca, ingrediente care te pot conduce catre rezultate exceptionale".


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali September 16, 2013, 06:28:52 AM
Alexandra Gatej – Fost presedinte Unilever South Central Europe, actual Presedinte in Consiliul de administratie al companiei de stat CFR  Calatori

Locul nasterii: Sibiu
Studii: Facultatea de Cibernetica (ASE Bucuresti) si Wharton University.

Experienta profesionala a Alexandrei Gatej este bogata, aceasta incepandu-si activitatea ca economist la Fabrica de Pielarie din Targu-Mures, devenind ulterior director de export la Fabrica de Pielarie din Sebes – Alba. In perioada 1993-1996, a lucrat la Radio Europa Libera.

In anul 1996, Gatej si-a inceput cariera la Unilever ca Research Manager si a lucrat pentru companie in Romania, Italia, Cehia si apoi din nou in Romania. Din 2001 a ocupat pozitia de  marketing manager al segmentului de ingrijire personala pentru Europa Centrala si de Est. In 2003, ea a preluat conducerea diviziei de produse pentru ingrijire personala si a locuintei pe regiunea Europei Centrale si de Sud. In 2005 a fost numita presedinte al UnileverSouth Central Europe, controland opt tari.

Unilever este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bunurilor de larg consum, cu un portofoliu de produse care include detergentii Dero si Omo, balsamul de rufe Coccolino, produsele pentru curatenia locuintei Cif si Domestos, marcile de ingrijire personala Dove, Rexona, Axe, Clear and Sunsilk, margarinele Delma, Rama si Becel, condimentele Delikat, supele, cuburile, condimentele, maioneza si mustarul Knorr, maioneza si ketchupul Hellmann's, inghetatele Algida si Napoca si ceaiurile Lipton. Unilever South Central Europe este compania regionala care coordoneaza din Bucuresti operatiunile de marketing si vanzari in Romania, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia, Moldova si Kosovo.

In 2008, dna. Gatej a fost numita in functia de presedinte al AmCham Romania – Camera de Comert Americana, o organizatie apolitica si non-profit, fondata in 1993 de investitorii americani in Romania.
In 2009 a devenit Business development director pentru Europa Centrala si de Est in cadrul grupului anglo-olandez.

In data de 10 iulie 2009, Alexandra Gatej este numita in functia de consilier prezidential in cadrul Departamentului - Mediului de Afaceri Intern si International al Administratiei Prezidentiale.

In prezent, ocupa functia de Preşedinte al consiliului de administraţie al CFR Călători.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali September 23, 2013, 01:44:58 PM
Ana Maria Harasim – Director executiv al Camerei de Comert Americane in Romania

Studii:
Kennedy School of Government, Harvard University
MPA 1999, Public Administration 1998 – 1999

Anca Harasim se afla la conducerea Camerei de Comert Americane in Romania de aprope 12 ani. Anca este totodata vice-presedinte al Clubului Harvard Romania-Moldova si membru fondator al Institutului Aspen Romania.
A lucrat indeaproape cu George Soros timp de mai multi ani la fundatia care ii poarta numele. Anca Harasim crede ca romanii ar trebui sa invete de la americani \"acea coeziune in diversitate, acel ceva, o valoare comuna la care toata lumea vibreaza. Trebuie sa recreem acest sentiment in Romania, desi el a existat la un moment dat. Fiecare roman trebuie sa aiba experienta ca parerea si actinea lui conteaza\", a spus Anca Harasim.

In perioada 2004-2010, dna Harasim a fost membru in Bordul Fundatiei United Way. United Way este un donator prin excelenta local, care sprijina organizatiile neguvernamentale sa ofere servicii de calitate catre cele mai vulnerabile si dezavantajate grupuri din comunitate. Fondurile United Way provin din sponsorizari de la companii, din donatii salariale ale angajatilor acelor companii si din alte contributii individuale. Finantarile se acorda anual.
Anca Harasim face parte si din Consiliul director al Societatii Academice din Romania.

Premii obtinute:
Winners of the Most Admired Business Women Awards Gala 2012
Most Ardent Business Community Advocate ANCA MARIA HARASIM - AMCHAM ROMANIA
 …for vision, strong leadership and creative strategy in promoting vital aspects for the development of the Romanian business environment


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali September 23, 2013, 01:45:47 PM
Mariuca Talpes – CEO Intuitext, Coproprietar Bitdefender

Studii: matematică.

Dupa cativa ani petrecuti la Institutul de tehnică de calcul, Măriuca Talpeş decide in anul 1990, impreuna cu sotul sau sa puna in aplicare o idee de business in domeniul IT. Asa a luat nastere brandul Softwin, creatorul Bitdefender, soluţia de business numărul 1 la nivel mondial în 2012 şi cel mai cunoscut brand tehnologic românesc din lume.
Sediul acestei afaceri avea sa fie initial chiar apartamentul celor doi soti.

In perioada de inceput a afacerii, clientii erau in mare parte de pe pietele Europei Occidentale. În 1995, pentru a se proteja de virusii ce veneau pe dischetele furnizate de clienti, sotii Talpes aveau sa creeze primul produs de securitate. In 1997 firma au scos pe piaţa românească primul produs antivirus - AntiVirus eXpert -, care în 2001 a devenit Bitdefender.

Prousele educationale realizate la inceput explicau adolescenţilor englezi ecuaţia de gradul 2 prin intermediul unui joc în care se aruncau roşii în profesori (în cadrul unui program educaţional, parte dintr-un proiect în colaborare cu BBC) şi Softwin a fost astfel ales din peste 200 de companii ca furnizor preferat, singurul din afara Marii Britanii.
În 1993 Softwin realiza, pentru clienţi de pe piaţa franceză şi americană, primele produse care ajută copiii şi profesorii să înveţe şi să exerseze. In 2001 lansa produsele de educaţie Intuitext pe piaţa românească a softului educaţional  cu jocuri care să ajute la predarea ştiinţelor la liceu, apoi şi-a îndreptat atenţia către gimnaziu şi  şcoala  primară, atrăgându-i tot în jocuri  prin care să înveţe noţiunea de fracţie, de exemplu. „Am adus copii aici, i-am lăsat singurei şi în 30 de minute aproape toate problemele erau terminate, iar ei mai cereau”. Proiectul care explică  geometria plană într-o poveste pe o plajă din Alexandria, cu Euclid şi câţiva învăţăcei, a primit un premiu mondial. 

Măriuca Talpeş  este  iniţiatoarea unor comunităţi online devenite esenţiale pentru şcoala, copiii şi părinţii din România. Comunităţile didactic.ro, olimpiade.ro şi suntpărinte.ro adună în jur de 1.500.000 de useri unici pe lună. Didactic este de zece ani o cancelarie virtuală, un site prin care profesorii pot comunica între ei şi propun materiale gratuite pentru a se ajuta unii pe ceilalţi. „Suntem încântaţi, pentru că nivelul profesorilor a crescut astfel şi s-a uniformizat“, spune Talpeş. „Mă bucur să aud că didactic.ro  a devenit o necesitate: 60 % dintre profesorii din ţară intră pe acest site. Într-o seară am schimbat un server şi ne-au întrebat disperaţi ce se întâmplă”. Olimpiade.ro este singurul site care adună  materiale pentru toate concursurile şcolare de zece ani încoace, iar suntpărinte.ro îşi propune să educe părinţii, pentru a ajuta în educaţia copiilor. Intuitext face chiar interviuri cu părinţii „de succes”, care au copii olimpici. Scopul este însă de a îndrepta copiii de orice nivel către activităţi în completarea a ceea ce învaţă la şcoală, şi nu neapărat de a-i transforma pe toţi în olimpici.
Cel mai recent succes al Intuitex este formarea învăţătorilor clasei pregătitoare, printr-un curs ce îmbină  învăţarea faţă în faţă şi la distanţă, pe o platformă de cursuri online (de care s-a ocupat Intuitext). „Profesorii au spus că pentru prima oară le place ce fac şi vor avea libertatea de lucra cum vor. O doamnă ne spunea că se grăbeşte să termine cursul, pentru că se făcea frig, iar ea avea internet doar pe deal, unde se ducea cu laptopul”, explică Talpeş. Clasa pregătitoare aduce o noutate în ţara noastră - predarea integrată, în cadrul căreia o temă generală (grădina, de exemplu) este pretext pentru a preda lecţii de matematică, ştiinţele naturii etc.
Portofoliul Intuitex reuneşte peste 25 de produse pe piaţa de educaţie din România pentru copii între şapte şi 18 ani. "În 2002 cream primele comunităţi online pentru profesori şi elevi: Didactic.ro şi Olimpiade.ro, care împreună cu SuntPărinte.ro, ViitoriOlimpici.ro şi AdmitereLiceu.ro, lansate în ultimii ani, constituie cel mai mare grup de comunităţi online din România care oferă resurse şi instrumente pentru educaţie”, punctează Măriuca Talpeş. Aceste comunităţi atrag lunar peste un milion de utilizatori - dascăli, părinţi şi elevi. Măriuca Talpeş conduce Intuitext, firmă focalizată pe educaţie şi este co-acţionar la Softwin şi Bitdefender.

Măriuca Talpeş considera ca femeile sunt perseverente în ceea ce fac, muncitoare şi ataşate de produsele pe care le construiesc şi de echipele cu care lucrează; te poţi baza pe ele când se angajează la ceva. De aceea, în schimb, femeile domină zona de middle-management în România (ceea ce demonstrează că în România nu există discriminare în business). Crede ca femeilor nu li se potriveşte un mediu de business agresiv, cinic, egoist - masculin - ci mai degrabă unul corect, bazat pe succesul soluţiei în faţa clienţilor finali şi, de multe ori, un business cu orientare socială.
Femeile întreprinzător le sunt mai potrivite afacerile mai mici (zona IMM-urilor) în domenii apropiate de sănătate, educaţie, artă, modă, înfrumuseţare, micul comerţ etc. Femeile, în general, nu sunt potrivite, după părerea mea, pentru domeniile bazate pe speculaţie.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali September 24, 2013, 06:47:17 AM
Irina Cajal  - Subsecretar de Stat, Ministerul Culturii si Patrimoniului National

Una dintre cele mai complexe personalitati ale comunitatii evreiesti din Romania este o femeie. Irina Sanda Marin-Cajal este Subsecretar de Stat, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, fost consilier al Ministerului Afacerilor Externe si al Ministerului Culturii, director de imagine al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si a desfasurat de mult timp activitati de lobby pentru Romania in America, incercind sa mentina relatii bune intre romani si celelalte etnii, mai ales cu cea evreiasca.

Personalitate complexa, asemenea tatalui sau, Nicolae Cajal, profesor, virusolog, membru al Academiei Romane, Irina Cajal este un exponent important si activ al societatii civile din Romania, desfasurind activitati de anvergura la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, precum si in cadrul a numeroase asociatii evreiesti sau de arta si cultura. Este membra fondatoare a Fundatiei Nicolae Cajal, a Asociatiei Internationale a Criticilor de arta, a Fundatiei Culturale Libra, a Asociatiei Jewish-Heritage initiat de B’nei B’rith International din Washington, a Asociatiei de Stiinte Etnografice din Romania s.a. Si, in plus, este una dintre cele o suta de femei de succes din Romania, potrivit revistei "Capital".

Irina Cajal are o relatie speciala cu arta, fiind absolventa de arte plastice. In Boston, unde a locuit timp de 18 ani, a avut propria galerie, prin intermediul careia a facut faimosi multi artisti romani. Ea este experta in bunuri cu semnificatie etnografica - podoabe, bijuterii populare, arama, sticla, ceramica. De aici si pana la a fi una dintre reprezentantele de baza ale etniei din care face parte a fost numai un pas - pentru Irina Cajal oamenii si arta reprezinta totul, de aceea s-a pus in slujba lor: "Mi-am dorit sa fiu un sprijin pentru cei batrini si saraci, astfel ca ei sa poata trece mai usor prin acesta viata grea."
Irina Cajal provine dintr-o familie cu principii clasice, specifice etniei din care face parte. Gustul pentru cultura si arta a fost mostenit de cea care urma sa duca mai departe misiunea tatalui - sprijinirea comunitatii evreiesti din Romania, a medicinei, a artei si a artistilor tineri si talentati. Numita de Aristide Buhoiu "femeie de arta", Irina Cajal si-a adus aportul semnificativ in domeniul culturii, fiind un ambasador in acest sens in America si Israel. Printre cele mai importante activitati pe care le-a desfasurat in calitate de director de imagine al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania se numara organizarea de expozitii privind Holocaustul. Expozitii precum "Curajul de a-ti aduce aminte", "Viata in umbra mortii" sau "Prigoana si rezistenta spirituala in anii Holocaustului" au avut succesul constat, in sensul ca au atras un numar mare de tineri, care nu cunosc aceasta parte a istoriei si care acum pot afla adevarul in ceea ce priveste suferintele celor care au trait Holocaustul.
La fel de important, considera Irina Cajal, este ca traditiile, obiceiurile si cultura evreiasca sa continue prin internediul tinerilor care se implica in activitatile desfasurate de Federatia Comunitatilor Evreiesti. Desi nu se considera o persoana deosebit de religioasa, Irina Cajal a tinut toata viata citeva obiceiuri evreiesti, mostenite din familie, pe care le-a respectat cu strictete impreuna cu fiica sa, care acum este un renumit medic in America.

Irina Cajal, s-a ocupat de-a lungul vremii de proiecte ce vizeaza readucerea in atentia publicului a subiectului Holocaustului. Astfel, prin intermediul unei scrisori de misiune din partea Monei Musca, pe vremea cind aceasta era inca ministru al culturii, Irina Cajal a preluat responsabilitatea de a infiinta un Muzeu al Culturii si Civilizatiei Evreiesti din Romania.

Irina Cajal considera necesara prezentarea la televizor a cit mai multe filme si documentare despre evrei si despre Holocaust, astfel incit cit mai multa lume sa afle informatii despre acest subiect. "Rolul mass media este estential pentru aflarea adevarului", a spus Cajal.     
Un prim pas a fost facut odata cu introducerea ca material optional a manualului despre Holocaust, realizat de profesorul Florin Petrescu de la scoala Lauder, in boardul de conducere al caruia se afla si Irina Cajal, care spera ca acest manual sa devina obligatoriu. "


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali September 24, 2013, 06:47:48 AM
Alice Nastase – Director revista TANGO

Alice Nastase Buciuta (n. 13 iulie 1969, Ploiești) este jurnalista si scriitoare romanca. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti (1991) dar si Facultatea de Psihosociologie din cadrul Institutului National de Informatii din Bucuresti (1997).

Alice Nastase Buciuta este cea mai buna interpreta a propriei vieti profesionale, despre care relateaza urmatoarele:
“Fiecare mare entuziasm profesional al meu a sfarsit intr-o deznadejde. Fiecare proiect in care am investit timp, truda, bani, lacrimi, rugi si nemarginiri de sperante s-a preschimbat intr-o povara pe care o duc, de acum inainte, pentru totdeauna. Marile izbanzi ale carierei mele n-au fost glorioase decat pentru ceilalti. Pentru mine, raman insirate cateva linii amare trasate cu cerneala simpatica pe coala alba a CV-ului meu intesat de biruinti.

Am plecat de la National cand ne ajunsese nemultumirea la os si saracia la inima, dar in urma au ramas anii nostri de audiente fabuloase. Oamenii isi amintesc si acum ca Simona Catrina si eu venim de la National, desi au trecut zece ani de cand am plecat de acolo, iar, intre timp, ziarul s-a desfiintat. “Nimeni nu e de neinlocuit” era formula de capatai a celor care inventasera Nationalul si-l tineau strans de haturi, a celor care se impaunau spunand ca daca insusi Ion Cristoiu a plecat de la ziar, lepadandu-se de editorialul sau atat de citit, si, totusi, publicatia a mers cu succes mai departe, demisia niciunuia dintre noi nu se va resimti. Dar plecarea lui Cristoiu n-a lasat urme pentru ca, in urma sa, ne-am adunat trei tinere talentate si harnice, care, pe rand, timp de patru ani, am scris editoriale nesemnate. Mai mult noi, Simona Catrina, Alice Nastase, dar si Aura Alexa Ioan. Ni s-a promis ca anonimatul va dura o luna, doua, pana se va face trecerea catre numele noastre, catre stilul cel nou de abordare. Ni s-a garantat ca vom fi platite suplimentar pentru obligatia de-a fi destepte, lucide, analitice, sintetice, acide sau romantice, dupa cum cerea contextul fiecarei zile. Si sa tot fi fost vreo 1200 de zile…
Niciuna dintre promisiuni nu s-a indeplinit niciodata.

Am plecat de la Tabu cand m-am dovedit neascultatoare fata de cei care se instapanisera, hodoronc-tronc, peste munca si puterea mea de a duce publicatia mai departe. Am plecat cand nesupunerea mea m-a transformat intr-un paria si, peste noapte, m-am pomenit ca o femeie care nu detinea alta calitate decat aceea de a fi buna prietena cu patronul, dar care habar nu avea despre presa si nici macar nu stia sa utilizeze un computer – scrijelea cate ceva pe hartie, iar cate-un nenorocos din redactie consemna obidit si electronic ceea ce ea, oricat de emancipata se prezenta a fi,  nu stia sa faca la vremea respectiva- a fost declarata mai marele izbanzilor noastre. Inclusiv al meu, care facusem revista de la primul numar.

Nu consemnez dramele Tangoului meu, pentru ca ele sunt inca vii si imi ard inima. Stiu doar ca – desi am zis ca nu-mi pasa de despartiri, de scandaluri, de procese, de vanzari, de falimente, de pierderi, de regrupari, de redefiniri, de reinventari – de cate ori aud un tango mi se umplu ochii de lacrimi. Probabil ca-mi va lua ceva timp sa ma vindec si sa il consider, privind catre trecut, si catre prezent, si iar catre trecut, un job minunat. Si atat.

Cea dintai carte pe care am scos-o s-a vandut in multe zeci de mii de exemplare. Dar firma care o publicase, reprezentanta a unei edituri care exista si infloreste si azi, a intrat in insolventa si… asta a fost. Asta m-a determinat sa editez singura urmatoarele carti si sa constat ca lumea librarilor nu e atat de prietenoasa si iubitoare de cultura pe cat se prezinta, cu aplomb. Chiar daca le oferi carti care se vand ca painea calda. Ma judec si acum cu editura care insoteste librariile Carturesti, iar colosii de la Diverta – unde am stat in fruntea topurilor ani de zile cu volumele Editurii Cartile Tango, cu cartile mele, ale Aurorei Liiceanu, ale Simonei Catrina, ale Ninei Cassian -  ridica din umeri si spun ca patronul lor, catarat dintotdeauna in topurile megamiliardarilor, nu are ce sa faca daca firma care ne-a inhatat cartile nu are bani sa le si plateasca.

E prea greu sa mergi mai departe intr-o tara in care nu functioneaza nici onoarea, nici legea. Mi-e tot mai rusine sa fiu cetatean intr-o natie care nu-ti da nicio sansa sa fii exceptional si cinstit. In care se pune TVA pe drepturile de autor, desi, ca autor, nu te plateste nimeni decat pe drepturi de autor, iar asta se arata a fi pedeapsa pentru creativitate. Astimp, mafiotii iau imprumuturi nerambursabile, iar cei care nu sunt decat autorii unor smecherii sinistre se autodeclara ingineri financiari si sfarsesc prin a fi izbaviti de taxe.

Vreau sa fiu libera si sa privesc cu incredere, nu cu umilinta catre ziua de maine. Vreau sa pot sa fiu mandra de puterea mea de a strabate pamantul cu pasi curajosi si de a-i schimba in bine pe cei din jurul meu. Asa cum ma lupt in fiecare clipa pentru a-mi apara dragostea de pe urma, marea mea dragoste, merit sa imi dau dreptul la un ultim si maret proiect profesional din care sa nu mai fiu nevoita vreodata sa fug. Sunt pasare cu aripi, dar n-am zburat niciodata. Poate pentru ca aripile mele sunt neputincioase si bezmetice. Sau poate pentru ca e prea jos tavanul tarii asteia in care, de fapt, nu noi ne-am dat intalnire, doar ne-am descurcat, cumva, pana acum. Pana acum.”


: Răspuns: Povesti de succes
: Dienuta September 24, 2013, 08:15:12 AM
http://www.realitatea.net/oprah-discriminata-ce-spune-vanzatoarea-acuzata-de-rasism_1247639.html

Uite ca se poate si sa abuzezi de statutul tau. Oprah este o femeie de succes si iata cum se comporta. 


: Răspuns: Povesti de succes
: Alecs September 24, 2013, 08:21:40 AM
Da, intr-adevar nu a avut dreptate...s-a simtit ofensata, probabil si a reactionat urat. Nu o indreptateste nici statutul nici altceva.


: Răspuns: Povesti de succes
: Dienuta September 24, 2013, 08:21:42 AM
Sa recunoastem, nu este vorba de niciun fel de discriminare aici...


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali September 26, 2013, 09:34:16 AM
Ioana Filipescu - Managing Director al Raiffeisen Investment Romania

Educatie: inginer industrie textilă - Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
EMBA la Ecole Nationale d'Administration (Paris) – una dintre cele mi bune scoli de stiinte politice din lume

Cariera profesionala a doamnei Filipescu a debutat cu pozitia de referent în direcţia care se ocupa de coordonarea tehnică pentru programe de finanţare internaţională precum PHARE sau cele derulate cu Banca Mondială şi BERD.
Interviul pentru ocuparea postului l-a sustinut chiar in ziua in care s-a maritat. Concursul era pentru juristi si economisti, dna Filipescu fiind insa de profesie inginer de industrie textila. Avantajul domniei sale a fost reprezentat de faptul ca stia limbile engleza, franceza, germana. Acest avantaj avea sa-i ofere noi posibilitati de avasare in cariera, in 1993 angajandu-se la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Tot in aceasta perioadă, Ioana Filipescu a urmat, la Paris, Conservatorul Naţional de Arte şi Meserii şi apoi, în 1999, cunoscuta şcoală de administraţie ENA. După absolvire s-a întors la Bucureşti, la KPMG, unde a urcat toate treptele de la supervising senior pana la pozitia de director al departamentului de corporate finance, ajungand sa faca parte din echipa care a asigurat inclusiv consultanţa pentru vânzarea RoBank către grupul OTP.

În 2004 a plecat la Raiffeisen Investment România, ajungand in prezent unul dintre cei mai bine cotati bancheri de investitii locali. 

Ioana Filipescu are o experienţă semnificativă în domeniul serviciilor financiare, al farmaceuticelor şi al serviciilor medicale, precum şi în sectorul de utilităţi. Sub conducerea sa, Raiffeisen Investment Romania a asistat una dintre cele mai mari tranzactii private realizate in Romania, prin care asiguratorul francez Groupama a achizitionat in 2008 compania locala de asigurari Asiban, la o valoare a tranzactiei de 350 milioane euro.

Filipescu a oferit consultanţă, printre altele, în vanzarea Labormed Pharma, Groupama – Asiban şi Groupama - BT Asigurări, în vânzarea Proton Technologies.

Pentru domnia sa cea mai importanta calităte a unui şef de fond de investiţii este flexibilitatea, capacitatea de a nu te lăsa influenţat de şabloane.
Filipescu este membru al Fundatiei Romanian Business Leaders, care reuneste peste 50 de lideri de business din Romania.
Fundatia Romanian Business Leaders reuneste oameni de afaceri si manageri din Romania precum Mihai Marcu (CEO MedLife), Anca Harasim (director executiv AmCham), Dan Pascariu (presedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank), Mihaela Perianu (CEO Aims Human Capital si Dale Carnegie Training), Sorin Axinte (asociat Glue Bucuresti), Lucian Butnaru (antreprenor, CEO ZebraPay), Dragos Dinu (asociat Link Resource).


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali September 26, 2013, 09:34:56 AM
Dana Cortina - Directorul general al Porsche Inter Auto Romania

După absolvirea Institutului Politehnic din Bucureşti, specializarea maşini termice / motoare, s-a angajat în 1995 ca asistent al directorului general la Daewoo Motor Austria (Viena), iar din 1998 a primit funcţia de manager proiect al Porsche Austria. Din 2002 cariera sa a continuat în România, mai întâi ca director executiv al Porsche România, din 2005 ca director general al aceleiaşi companii, iar din 2007 a preluat conducerea Porsche Inter Auto România. Cel mai dificil moment de până acum în carieră a fost acela în care a înţeles că pachetul managerial cuprinde şi "singurătatea alergătorului de cursă lungă". Există câteva momente de cumpănă în viaţa unui manager, povesteşte Dana Cortina, când trebuie "să iei o decizie dificilă şi, firesc, să-ţi asumi întreaga responsabilitate pentru consecinţele deciziei". Or, cu cât un manager urcă mai mult pe scara ierarhică, cu atât creşte şi gradul de complexitate al deciziilor şi al responsabilităţii asumate.

Nu sunt mulţi manageri români care au fost decoraţi de ţara de origine a companiei lor. Anul acesta Dana Cortina a primit de la statul austriac medalia de aur pentru servicii deosebite.

Project manager la început, om de legătură între Salzburg şi Bucureşti, apoi director executiv şi director general, Cortina e astăzi la conducerea celui mai mare dealer auto din ţară, Porsche Inter Auto România, importator şi distribuitor exclusiv pentru mărcile Bentley, Lamborghini şi Porsche în România. Compania comercializează şi automobile Volkswagen, Skoda şi SEAT.

Deşi lucrează mai ales cu bărbaţi în următoarea linie de management, Cortina spune că nu i-a plăcut niciodată să gândească în categorii de gen. „Într-o poziţie de management şi mai ales în perioadă de criză puternică, aşa cum e în industria noastră, caracteristicile necesare nu depind de gen. E vorba de  determinare, de capacitatea de a lua decizii foarte rapid, de multe ori radicale, instinctul de a simţi riscul din timp şi a-i contracara efectele, de viziune, strategie.”

 “Femeile au o capacitate de analiză şi autoanaliză puternică, la rece , privesc realitatea în faţă  cu mai puţin orgoliu.” Criza a fost un bun profesor, conform spuselor sale, dar  şi dur:  “Cel mai dificil era că luai nişte măsuri, dar nimeni nu îţi putea spune dacă sunt cele bune.” Rezultatul a fost însă fericit în cazul său, firma neavând niciun an cu rezultat negativ.
Managerul a lucrat dintotdeauna cu echipe multiculturale (coreeni, austrieci, români) şi mărturiseşte că nu a gândit niciodată  în categorii, pentru că a avut experienţe interesante şi mai puţin interesante cu toţi. „În muncă m-au ajutat disciplina pe care o aveam, dar şi flexibilitatea şi imaginaţia pe care le avem ca români”. Cortina vrea, de asemenea, să demonteze clişeele negative privind românii: „Am o echipă de oameni extrem de implicaţi şi de muncitori, care, atunci când a fost nevoie să pună osul la treabă, cum se spune, nu m-au întrebat niciodată de ore suplimentare.

Dana Cortina pune pret pe valori precum respectul de sine si fata de cei din jurul tau. Asumarea responsabilitatii e cel de-al doilea aspect extrem de important pentru domnia sa, dar si angajamentul. Munca cu oamenii este cea mai importanta componenta a activitatii sale, despre care marturiseste urmatoarele: « De multe ori ma confrunt cu un sentiment de teama, mai ales cand in fata mea sunt oameni tineri, pe care ii provoc la discutii, carora le arat si o alta perspectiva si pe care ii indemn sa gandeasca in afara sabloanelor. Simt responsabilitatea care imi revine. Le arunc o pietricica si cu ea sparg principiile sau ideile preconcepute pe care le au. Ii impulsionez sa gandeasca altfel, sa isi deschida mintea si sa priveasca jobul sau viata dintr-o alta perspectiva, pe care ei, uneori, o gasesc interesanta, ba chiar fascinanta. Dar e un joc periculos, pentru ca trebuie sa ai grija pana la capat cum ii insotesti si cum stai in spatele lor. Nu e suficient sa arunci pietricica si sa spui unui tanar: ceea ce faci tu in viata se poate si altfel, jobul tau poate fi facut altfel, priveste lucrurile altfel si apoi... sa il lasi singur. E periculos, s-ar putea sa nu se mai regaseasca in sine. De aceea, trebuie sa fiu atenta cate pietricele arunc si cat "sparg" cu ele din ceea ce aveau ei bine cristalizat in minte si daca fac lucrul acesta, ce pun la loc. N-ai voie sa lasi un gol! »


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali September 26, 2013, 09:35:49 AM
Denisa Mateescu - Vice President affluent strategic solutions pentru regiunea HGEM la Mastercard Europe

S-a nascut in Bucuresti si a facut facultatea inainte de Revolutie. In acea perioada erau doar doua variante - fie ASE, unde se invata mai mult economie politica, fie Politehnica. A optat pentru cea din urma si in 1990 a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti, Facultatea de Automatica si Calculatoare.

Primul job l-a avut in facultate, cand a lucrat ca ghid ONT. "Mergeam cu grupuri de straini prin tara. A fost primul contact cu un mediu international la care am ravnit intotdeauna". Era ceea ce-si dorea. "Cu toata lipsa de perspectiva de pe vremea aceea, ce-mi doream, in materie de cariera profesionala, era sa lucrez intr-un asemenea mediu, intr-o organizatie multinationala, si sa fiu, la randul meu, in postura de a calatori mult si des", recunoaste Mateescu.

Imediat dupa ce a absolvit facultatea, a lucrat doi ani la Institutul de Calculatoare si Informatica, pentru ca, in 1994, sa se indrepte spre publicitate. Pe vremea aceea, era un domeniu nou, fara istorie, iar jucatorii erau, asa cum isi dorise, companii internationale. Cat despre colegi, acestia erau tineri si aveau "chef de munca, chef de reinventat roata in fiecare zi", povesteste Mateescu. Asa ca a lucrat aproape 8 ani pe piata de media, la inceput la Saatchi&Saatchi si apoi la D'Arcy.

La Saatchi a intrat in departamentul de media prima oara ca Junior Media Executive si apoi ca Media Executive. Dupa doi ani, a fost numita Senior Media Executive. "Aici am lucrat pentru companii internationale importante cum ar fi: Master Foods, Procter&Gamble, CPC Knorr, Germanos, Lucky Goldstar sau Warner Lambert".

În 1998 a schimbat agenţia şi s-a mutat la D’Arcy, unde, în calitate de media director, începuse să îşi dezvolte şi abilităţile manageriale. Din 2001 însă, a început a doua etapă crucială din cariera sa – aflase că MasterCard caută oameni pentru biroul pe care urma să îl deschidă în România şi a decis că ar fi o oportunitate pe care nu trebuia să o rateze.

Nu s-a temut să o ia de la capăt, aşa că în 2001 a fost primul şi singurul angajat al MasterCard în România. De aici a început o evoluţie lină, dar sigură, şi poate mai spectaculoasă decât şi-ar fi imaginat vreodată. Între 2001 şi începutul lui 2004, Denisa Mateescu a ocupat funcţia de operations manager pentru România, în cadrul MasterCard Europe, poziţie din care a coordonat şi activităţile de marketing ale MasterCard Europe din România, dar şi din alte 10 ţări ale Europei de Sud şi Sud-Est: Slovenia, Albania, Iugoslavia, Bosnia, Moldova, Bulgaria, Cipru, Malta, Grecia, Macedonia, precum și pe cele din Israel.

Din 2005, MasterCard a deschis un birou si la Bucuresti, de unde, in calitate de General Manager Southeastern Countries, Denisa Mateescu se ocupa de toate operatiunile si activitatile de marketing din Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Macedonia si Albania.

Jobul actual este extrem de solicitant. "Am incercat mereu sa gasesc un echilibru in asa fel incat sa-mi ating obiectivele legate de business, dar, in acelasi timp, sa fiu alaturi de familie", spune Mateescu. N-a fost simplu, nici pentru ea, nici pentru familie. Singurul sau regret este ca nu s-a implicat mai mult si in activitatea sotului ei, care conduce un grup de firme din domeniul tehnicii de securitate.

O perioada a lucrat de acasa - "asta imi permitea sa-i vad pe toti cat de mult se putea. Pe de alta parte, asta imi impunea sa-mi stabilesc singura ritmul si cantitatea de lucru. Si, cum de cele mai multe ori lucram pe proiecte si nu "la norma", deseori incepeam ziua de lucru la sapte, o data cu colegii din Rusia, si o terminam dupa miezul noptii, la telefon cu colegii din State", isi aduce aminte Mateescu. Acum copiii sunt mari, se pregatesc impreuna pentru examene si fac planuri pentru vacanta de Pasti.

Pentru Denisa Mateescu, nicio zi nu este construita dupa un anumit tipar. De fiecare data apar lucruri noi de facut. In biroul de la Bucuresti, reprezinta interfata dintre MasterCard si bancile partenere din Romania si dintr-o regiune extinsa. Criteriul ritmului de dezvoltare a fost cel care a reunit tarile din regiunea pe care o conduce - sunt pietele care cresc cel mai repede.

Asa ca, "o zi obisnuita de lucru presupune intalniri cu reprezentantii bancilor partenere sau deplasari in tarile pe care le coordonez, intalniri la sediul central MasterCard din Europa sau participarea la diverse reuniuni regionale", povesteste managerul MasterCard.
Week-end-urile, in schimb, si le petrece cu familia. Dupa ce termina de rezolvat toate problemele de matematica, ies toti patru fie in oras, fie dau o fuga pana la munte, fie se vad cu prietenii. De tabieturi nu prea are timp.
Chiar daca publicitatea o obisnuise deja cu stilul de lucru al multinationalelor, "nimic nu te pregateste pentru o munca in care ai responsabilitati de reprezentare a unei organizatii internationale, lucrezi cu zeci de banci, iar colegii tai sunt unii in Roma, altii in Waterloo, altii la Londra, la New York sau la Budapesta.
Trebuie sa fii extrem de flexibil, sa te obisnuiesti sa rezolvi o multime de probleme la telefon, sa-ti gestionezi singur timpul si sa fii pregatit sufleteste sa infrunti in fiecare dimineata un inbox cu peste 100 de mesaje noi", spune managerul MasterCard.

Verbul Denisei Mateescu este "a construi". Din punctul acesta de vedere s-a potrivit foarte bine cu sotul sau. De aceea ii plac domeniile care se afla la inceput si cresc rapid. "Si tot de asta imi face mare placere sa ma intorc in fiecare seara acasa, la familia pe care am construit-o impreuna".

Recunoaste si ca are un mare minus, anume acela ca nu mai are prea mult timp pentru ea. "Ultimul spectacol la care am avut ocazia sa particip a fost Brit Awards, la Londra". In rest, se multumeste cu muzica pe care o asculta in masina, fie ca este vorba despre CD-urile sotului (Leonard Cohen), sau cele proprii cu Buddha Bar.

Pentru Denisa Mateescu cele mai importante calitati ale unui manager sunt empatia, entuziasmul, intuiţia, deschiderea faţă de ideile şi opiniile celorlalţi. Discrimarea de gen nu i se o piedica in randul tarilor dezvoltate. << În prezent, nu cred că mai putem vorbi de discriminare în ţările dezvoltate. Există femei în funcţii de conducere, nu doar în companii naţionale sau internaţionale, ci şi la cârma unor ţări. Întotdeauna am zis că dacă vrei ceva cu adevărat şi eşti dispus să faci efortul necesar, iar toate acestea sunt dublate şi de calităţile potrivite, îl poţi obţine. Nu contează că eşti femeie sau bărbat, ceea ce contează cu adevărat este să fii competent în domeniul în care lucrezi. Şi acest lucru nu ţine de gen, ci de voinţă şi motivare.>>


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali October 02, 2013, 09:23:56 AM
Monica Iavorschi - Directorul general al Arctic


Absolventa a Facultatii de Cibernetica din ASE Bucuresti, Monica Iavorschi si-a inceput activitatea profesionala ca instructor de informatica. Ulterior, timp de trei ani a lucrat in cadrul companiei Avon Romania, acumuland experienta de customer service si de analiza financiara.

In 2001 s-a alaturat echipei Arctic in calitate de marketing manager, pozitie pe care a ocupat-o timp de doi ani. In anul 2004 a preluat functia de director de marketing si vanzari, iar in 2008 a preluat functia de director general.

Avea numai 27 de ani cand a trecut pragul companiei Arctic cu emotia cu care paseste un tanar pe un drum necunoscut, dar plin de provocari. Astazi, la mai bine de zece ani de la acel moment, Monica Iavorschi nu numai ca a ramas in cadrul echipei Arctic dar a fost desemnata sa o si conduca. De la emotiile inceputului intr-o lume mai putin cunoscuta, este acum unul dintre cei mai cunoscuti CEO din Romania care are pe maini o afacere de peste 200 de milioane de euro.

A fost omul potrivit la momentul potrivit. A trecut de la o industrie feminina, de produse cosmetice, la una care, privita din exterior, pare asociata exclusiv cu barbatii. Nu stia foarte multe despre vanzari, insa absolvise un MBA in marketing, ceea ce a ajutat-o foarte mult. A crescut treptat, in sanul companiei Arctic, de la pozitia de Marketing Manager, la cea de Director de Marketing si Vanzari, si, din 2008, pozitia de Director General. In orele lungi de munca, multe petrecute peste program, a reusit sa schimbe imaginea conservatoare a brandului de frigidere intr-unul de electrocasnice.

Pentru Monica Iavorschi, femeile au aceleasi sanse de reusita ca si barbatii deoarece, potrivit domniei sale, asteptarile de la un manager sunt aceleasi. <<Sunt momente cand poate mi-as dori sa fiu barbat, mai ales cand vine vorba de lucruri foarte tehnice. Dar sunt si multe clipe cand ma bucur ca sunt femeie - spre exemplu cand vine vorba de relationare si comunicare. Una peste alta, datoria oricarui manager este sa isi foloseasca punctele forte si sa isi dezvolte capitolele la care mai are de invatat. Lectia mea in viata de manager este ca aproape orice se invata si orice abilitate ti-o poti castiga daca vrei si daca muncesti pentru asta.

Increderea in oameni este o caracteristica esentiala pentru un manager, ii responsabilizeaza, ii determina sa fie mai implicati, mai curajosi sa vina cu propuneri. Automat, sunt mai motivati, mai ales atunci cand solutiile date de ei sunt acceptate si implementate.

Este adevarat ca femeile dispun de cateva atribute specifice care pot constitui un avantaj (e vorba de empatie, de dispozitia noastra naturala de a analiza lucrurile din mai multe unghiuri), dar trebuie sa intelegi acest lucru si sa le exploatezi la maximum ca sa devina atuuri in cariera. Cred ca in cazul meu m-a ajutat acel al saselea simt al femeilor, care inteleg unele lucruri fara ca ele sa fie spuse. Ma ajuta enorm in relationarea cu echipa si pot sa spun ca, fiind prima femeie care conduce Arctic, am reusit sa aduc o schimbare in zona de comunicare interna si deschidere. Un exemplu mic, dar care ma bucura: sedintele de azi din Arctic arata foarte diferit de modelele anterioare. Luam decizii serioase, dar cu zambetul pe buze.>>


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali October 02, 2013, 09:24:27 AM
Violeta Ciurel - Presedintele AXA Asigurari

Violeta Ciurel a absolvit Facultatea de Comert, in cadrul Academiei de Stiinte Economice din Capitala, iar la putin timp dupa Revolutie, a obtinut si titlul stiintific de Doctor in economie, cu specializarea Relatii Economice Internationale. Cu toate acestea, Ciurel sustine ca in aceasta profesie, ca de altfel in toate, ca sa ajungi un profesionist desavarsit ai nevoie sa te perfectionezi in permanenta. De aceea, pe langa aceste studii, a participat la programe de management, marketing si finante la Harvard Business School (SUA), Durham Business School si Reading University (Anglia), ING Business School (Olanda), LIMRA (SUA si Anglia), inclusiv, LIMRA Leadership Institute sau Global Leadership Institute. A obtinut si titlul LIMRA Leadership Institute Fellowship (LLIF). „Este important sa constientizam ca a invata este inainte de toate o descoperire de sine, este o calatorie ce te ajuta sa te cunosti mai bine, un drum care iti deschide noi orizonturi si care te ajuta in fiecare zi, sa devii mai bun. Cu cat stii mai mult, cu atat vei deveni mai valoros”, este de parere Violeta Ciurel.

In copilarie, CEO-ul vroia sa devina profesoara si, desi nu a facut studii de specialitate, la un moment dat i s-a oferit oportunitatea de a deveni cadru didactic. A si reusit cu multi ani in urma sa intre in invatamant, dar a facut o pauza in perioada in care a lucrat in Olanda, insa, cand s-a intors in tara, i s-a propus sa continue cariera universitara in cadrul Academiei de Studii Economice. Nu a renuntat nici in ziua de astazi la prima ei vocatie. „Partea cu profesoratul o fac in continuare din pasiune si de dragul de a lucra cu oameni tineri, de a-i ajuta pe cei care si-au stabilit un obiectiv clar in viata, care vor si pot sa obtina performante. Exista si un aspect practic al acestei pasiuni si anume ca, astfel, putem recruta dintre cei mai buni studenti. La AXA recrutam studenti la programe de internship, iar pentru cei care sunt buni, avem pozitii disponibile si, daca vor sa ramana, ii angajam”, spune cu sinceritate Ciurel.

CEO-ul si-a inceput cariera intr-o perioada foarte diferita de cea de acum. „In acea vreme, nu aveai ocazia sa-ti alegi un loc de munca, ci erai repartizat in functie de factori care nu tineau de tine. Astfel, primul meu loc de munca a fost la ICRA Sf. Gheorghe ca economist stagiar, in urma repartitiei primite la absolvirea facultatii”, isi aminteste Ciurel.

Are o experienta de peste 20 ani in domeniul financiar, atat practica, cat si teoretica. A lucrat in Romania si in Olanda, avand sansa sa capete experienta internationala. S-a mutat la Amsterdam in 2004 unde a fost numita Director General al departamentului Global Retirement Services, ulterior devenind Director General al European and International Affairs, iar din anul 2008 ocupa pozitia de CEO Regional Greenfields and Business Development – Insurance Central Europe, toate acestea in cadrul ING Group.

Violeta Ciurel este din 2010 pre­­­sedinte si CEO AXA Asigurari Romania, iar din 2012 si presedinte al Consiliului de supreveghere al AXA Insurance Ungaria. A participat la proiecte de consultanta pentru guvernele diferitelor tari in vederea reformarii sistemelor nationale de pensii, proiecte la nivel european pentru pensiile private si gasirea unei solutii pan-europene in acest domeniu.

Intre 1997 si 2010 a ocupat diferite pozitii de management in cadrul grupului ING, in Romania si Olanda. In Olanda, unde a petrecut sase ani, cea mai inalta functie a fost cea de CEO Regional Greenfields & Business Development Insurance Central Europe.

Pe langa munca pe care o presupune functia de CEO AXA si cea de profesor universitar la ASE, la Facultatea de Relatii Economice Internationale, Violeta Ciurel participa benevol la proiectele Junior Achievement Romania, o organizatie internationala care isi propune sa ajute scoala si elevii. „Am colaborat la cateva proiecte exceptionale de educatie financiara, de care e mare nevoie, la orice nivel de varsta, de educatie si profesional. Ar trebui facute eforturi foarte mari din partea tuturor celor interesati ca acest nivel sa se imbunatateasca. Am avut proiecte pentru liceu, in tara si in Bucuresti, dar anul trecut am avut un proiect si la scoala primara si a fost o revelatie. Copiii au luat foarte in serios cursul, au facut teme cu familia, au vorbit despre nevoile si dorintele lor si au facut diferenta dintre ele.”

De-a lungul timpului a mai participat la proiecte de consultanta pentru guverne din diferite tari in vederea reformarii sistemelor nationale de pensii, proiecte la nivel european pentru pensiile private si gasirea unei solutii pan-europene in acest domeniu. Timp de peste doi ani, a lucrat in stransa legatura cu Comisia Europeana pentru elaborarea legislatiei financiare eficiente la nivel european care sa raspunda cerintelor tuturor celor implicati in domeniu printre care: supraveghere financiara, investitii, Solvency II, scheme de garantare, pensii voluntare, protectia consumatorului, precum si cu institutii din SUA pentru facilitarea dialogului transatlantic necesar realizarii unei echivalente legislative in domeniul financiar. Pentru Ciurel a fost intotdeauna mai important felul in care lucreaza pentru ca echipa pe care o conduce sa obtina rezultate, decat sa ajunga pe o pozitie anume.

Intrebata daca exista o reteta a succesului, Ciurel spune ca a observat in ultimii ani ca se vorbeste atat de o reteta a succesului, cat si despre diverse persoane care ar putea-o detine. „Eu cred, mai degraba, ca nu exista aceasta reteta pe care sa te poti baza ca tot timpul va da roade. Fiecare are un drum de parcurs si, cum spun de fiecare data, disciplina, seriozitatea si profesionalismul sunt elemente care te pot ajuta sa ajungi unde iti doresti. Dar succesul din trecut nu este o garantie pentru viitor. O conditie foarte importanta sa ai succes este sa cunosti businessul, dar, in acelasi timp, iti trebuie si o echipa foarte buna. Sa nu uitam totusi ca numai esecul este individual, realizarile sunt ale echipei”, mai spune ea.

Ciurel este convinsa ca este  esential sa stii care iti sunt prioritatile, iar, pentru ea, familia este o prioritate.” Valorile sunt perene doar in familie si tot acesta este si locul unde intotdeauna iti gasesti linistea si alinarea. Cred ca un element foarte important care m-a ajutat sa am acest echilibru intre viata personala si cea profesionala a fost disciplina. Toate functiile pe care le-am ocupat de-a lungul timpului m-au obligat la multe calatorii in tara si in afara tarii, insa familia mi-a fost tot timpul aproape, iar, cand am parasit tara pentru o perioada mai lunga, a mers impreuna cu mine. Fara familie nu poti face nimic si, probabil, exista momente in care trebuie sa alegi. Pana acum, nu am fost nevoita sa aleg, dar, daca as fi fost nevoita sa aleg, cu siguranta familia ar fi fost optiunea mea”, mai spune Ciurel.
O nereusita te pregateste pentru succes!


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali October 08, 2013, 01:26:41 PM
Adina Pascu – Drectorul general al fabricii de la Timisoara a Procter & Gamble

Adina Pascu este directorul general al fabricii din Timisoara a Detergenti S.A., companie detinuta de gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Procter & Gamble. Recent, dna. Pascu a preluat functia de director general al unitatii de productie din Novomoskovsk, Rusia.

Absolventa a Facultatii de Electrotehnica din Timisoara (1994), Pascu a mai detinut anterior functii precum cea de dry laundry operation manager in cadrul fabricii de detergenti P&G de la Timisoara sau cea de liquids operation manager, pe care a ocupat-o in cadrul fabricii P&G din localitatea Novomoskovsk (Rusia).

Adina a inceput sa lucreze pentru P&G ca inginer in fabrica din Timisoara imediat dupa finalizarea studiilor si a crescut in cariera pas cu pas, detinand si pozitii de expat in alte filiale P&G din Europa. Despre exeperienta acumulata peste hotare ea spune ca au pregatit-o pas cu pas pentru responsabilitatile pe care le are acum.

Pascu lucreaza in cadrul Procter&Gamble din anul 1996, ocupand din anul 2007 pozitia de director general al unitatii de productie din Timisoara. Diversele roluri pe care le-a avut atat in Timisoara, cat si in alte locatii P&G din Europa au pregatit-o pentru responsabilitatile pe care le are acum.

Stilul de conducere si/sau de creare a unei afaceri il caracterizeaza ca fiind deschis, ferm, transparent. <<Nu l-as numi neaparat un stil de conducere, ci mai degraba o relatie pe care incerc sa o cladesc zi de zi cu echipa mea si cu fiecare persoana care lucreaza la noi in fabrica. Este vorba de o relatie bazata pe incredere, respect, transparenta.

Din punctul meu de vedere exista calitati si oportunitati. Atat. Nu este vorba de calitati feminine sau masculine. Ceea ce este important pentru succesul nostru e construirea unei relatii bazate pe incredere in echipa, la toate nivelurile. Mai mult decat atat, pretuim si respectam talentul fiecarei persoane din echipa.>>


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali October 08, 2013, 01:27:19 PM
Irina Socol - CEO si Presedinte Siveco Romania

Conduce de 20 de ani Siveco Romania, chiar de la infiintarea firmei, despre ale carei inceputuri spune ca „este o poveste tipica pentru inceputul anilor ‘90".

Absolventa a Facultatii de Automatica, specializarea Calculatoare de proces (1981), in primii ani ai capitalismului Irina Socol si sotul ei lucrau la Institutul de Cercetari pentru Tehnologia Informatiei. La un moment dat, au fost solicitati de o firma din Franta care dorea sa infiinteze un departament de asigurare si control al calitatii intr-o tara din Europa de Est. La momentul acela dezvoltarea de software se facea in India, unde a lucrat trei luni in orasul Bangalore (cu 6 milioane de locuitori). Alaturi de colegii indieni au reusit sa puna la punct o metodologie de testare si de control al calitatii. Au infiintat un departament de asigurare si control al calitatii, sediul fiind chiar in locuinta familiei Socol. Au plecat la drum la inceputul lui 1992, "in doi, si am ajuns, in prezent, la o echipa de 1.200 de specialisti". De inceputul acelei perioade se leaga, isi aminteste acum Irina Socol, un moment esential al carierei sale, cand a decis ca din expert software sa devina manager al companiei Siveco Romania.

<<Intr-un domeniu cum este IT-ul nu exista succes instantaneu. Succesul se construieste pas cu pas, proiect cu proiect prin multa munca. Trebuie sa cunosti oameni, sa-ti construiesti o echipa de solida de profesionisti, sa stii foarte bine cerintele pietei. Toate acestea se castiga in timp, cu foarte multa rabdare. In primul an de activitate succesul se masura in mici reusite date de faptul ca experienta noastra era apreciata. Succesul asa cum il vedem astazi, este masurat in proiecte complexe cu mii de beneficiari a caror viata a fost radical schimbata, in bine.>>

Compania a implementat de-a lungul anilor sute de proiecte de mare complexitate si anvergura pentru organizatii din 17 tari. Siveco are acum peste 1.400 de clienti, in Romania si in tari din Europa Centrala si de Est, in spatiul CIS, nordul Africii, in Orient. Dezvolta solutii informatice pentru Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania, Autoritatea Vamala din Turcia si Autoritatea Nationala Vamala din Macedonia, pentru Biroul de Credit din Romania si din Moldova, pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania si din Bulgaria, pentru Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si pentru Agentia de Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit, pentru scoli din Maroc, Azerbaijan, Oman, Cipru, Tunis, Emiratele Arabe Unite, pentru primaria din Bucuresti si de la Chisinau.
Siveco mai are in derulare si contracte importante pentru organizatii ale Comisiei Europene. Implementeaza peste 20 de proiecte pentru Comisia Europeana si furnizeaza servicii de dezvoltare software si mentenanta pentru 5 organizatii importante ale Uniunii Europene. <<Avem o experienta importanta in a derula proiecte de cercetare cofinantate de Comisie sau proiecte finantate din instrumente ale Uniunii la niveluri nationale in diverse tari. In urma cu doi ani am incheiat primul contract direct cu Oficiul pentru Publicatii al Uniunii Europene. Au urmat Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei, Institutul de Statistica al Uniunii Europene Eurostat, un contract de consultanta pentru programul Jaspers, EuropeAid si altele.

Putine firme pot sa raspunda cerintelor organizatiilor Comisiei Europene in termeni financiari si de performanta. In cadrul SIVECO Romania lucreaza unii dintre cei mai buni specialisti software, recunoscuti ca atare la nivel european, in conditiile in care scoala romaneasca de software este foarte apreciata in Uniunea Europeana.>>

Cifa de afaceri este de 68 milioane euro, 15 milioane de utilizatori ai solutiilor la nivel national si international. Intre actionarii Siveco Romania se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors) si Siveco Netherlands B.V.

Pentru Irina Socol, diferentierea liderilor in femei si barbati este putin relevanta.<< In mod fundamental, o afacere de succes se bazeaza pe o echipa, condusa de persoane cu calitati de lider, intr-un climat in care se promoveaza increderea si colaborarea. >>
Crede foarte mult in puterea exemplului, in profesionalism, seriozitate si pasiune, curaj si determinare.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali October 08, 2013, 01:27:43 PM
Roxana Rasu - General Managerul Sephora Romania

Roxana Rasu a absolvit Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice si cursurile CODECS. In prezent este singura romanca aflata la conducerea unui jucator din top zece cele mai mari companii de produse cosmetice, unde pozitiile de top management sunt controlate de experti, in multe cazuri barbati.

Sephora Romania, care are o retea de peste 20 de magazine la nivel national, se numara printre cei mai mari zece jucatori din domeniul produselor cosmetice, cu afaceri de peste 27 mil. euro anul trecut. In 2012 compania a reusit sub conducerea Roxanei Rasu sa creasca afacerile cu peste 20% intr-un an in care cele mai multe companii din domeniu au anuntat scaderi ale cifrei de afaceri sau avansuri nesemnificative.

Roxana Rasu conduce operatiunile locale ale retelei de magazine de cosmetice Sephora. Anterior, a lucrat tot pentru Sephora in Serbia, Croatia si China timp de aproape un deceniu.

Domeniul in care activeaza i-a permis sa se impuna cu usurinta ca lider, intr-ucat este un domeniu care se adreseaza cu preponderenta femeilor, astfel ca din postura de femeie detii armele cu care sa le atragi in magazine. Recunoaste insa insa ca traim in continuare intr-o lume a barbatilor.

Considera ca are un stil de conducere democratic. <<Cred ca este important sa ii dezvolti pe ceilalti si sa le asculti parerile pentru ca din mai multe minti iese intotdeauna ceva mai bun decat dintr-una singura.
Responsabilitatea, faptul ca suntem dispuse sa invatam permanent si faptul ca intretinem relatiile create sunt calitati specifice femeilor.>>

Roxana Rasu recunoaste ca duce o lupta continua pentru a impaca viata de familie cu cariera. Daca in timpul saptamanii se dedica in mare pate job-ului, weekendul il rezerva pentru familie.: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali October 09, 2013, 09:54:52 AM
Gabriela Tudor - Deputy General Manager at Romanian Banking Institute

Despre doamna Gabriela Tudor exista foarte putine informatii, cele mai relevante fiind cele mentionate chiar de domnia sa in cadrul paginii proprii de Likendin.

Studii: Academia de Studii Economice din Bucuresti (1967 – 1971)

Experienta profesionala: Deputy General Manager Romanian Banking Institute
August 2007 – 2011 (4 years)
Deputy General Manager OTP Bank Romania S.A.
Public Company; 10,001+ employees; NT; Telecomunicatii industry 2005 – 2007 (2 years)
Vicepresident, First Vicepresident, General Manager CEC Bank, OTP Bank, RoBank, National Bank of Romania
March 1992 – May 2007 (15 years 3 months)
Deputy General Manager OTP Bank
Public Company; 501-1000 employees; Banci industry
2003 – 2004 (1 year)
Vicepresedinte, membru al Consiliului de Administratie RoBank
1998 – 2004 (6 years)
Interese: donatii, calatorii
Grupuri si asociatii:
Presedinte al Asociatiei Prietenii Muzeului National de Arta (2009-2011) Vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (2004-2007)


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali October 09, 2013, 09:55:27 AM
Gilda Lazar - Director Corporate Affairs & Communications al JT International Romania

Este, de mai bine de 11 ani, Director Corporate Affairs & Communications al JT International Romania si Moldova. De asemenea este profesor asociat la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, unde preda un curs de Corporate Affairs si CSR, in cadrul Masterului de Comunicare, si Presedinte al Asociatiei "Friends of the Opera" si membru fondator al Asociatiei Romane a Profesionistilor in Relatii Publice.

Are o bogata experienta in jurnalism si comunicare, primind in 1995 distinctia pentru cel mai bun jurnalist femeie din Romania. A scris peste 5.000 de articole aparute in reviste si ziare nationale, o parte dintre acestea fiind selectate si publicate in presa din strainatate (''Courrier International'', ''The Atlanta Journal and Constitution").

A fost redactor la cotidianul "Dreptatea", la "Romania libera", a fost corespondent al postului de radio "Europa Libera", realizator talk show la "Tele 7 abc" si TVR, corespondent al Ziarului "Lumea Libera" din New York si director al cotidianului "Curentul".
A fost reprezentant al "National Forum Foundation / Freedom House" pentru tarile Europei Centrale si de Est si Purtator de cuvant al Ministerului Roman al Afacerilor Externe.

Este absolventa a Facultatii de filologie, Universitatea Bucuresti, detine un Master in Drept Comercial la RAU, este Certificata in Corporate Community Relations la  Boston College si a absolvit numeroase cursuri de business si comunicare la London School of Economics (Strategy, Regulations), INSEAD, MCE, Ashridge, Isherwood etc.

Primul loc de munca ca profesor de limba romana a fost la o scoala din localitatea Sancraieni-Santimbru, din judetul Harghita. “Dupa ce am terminat facultatea de filologie am fost repartizata intr-o localitate unde, in afara de militian, nimeni nu vorbea limba romana. O colega de a mea, profesoara de franceza, de etnie maghiara, ma ajuta cu traducerea la fiecare lectie”, povesteste Gilda Lazar. A lucrat in Harghita doar cateva luni. “Aveam un copil de 3 ani si nu puteam sa il vad o data la doua saptamani.

Dupa ce a renuntat la acest job, pentru Gilda Lazar a urmat o perioada extrem de grea ce a culminat cu decizat de a parasi tara si de a emigra in Germania de Vest. Din aceasta cauza a avut interdictie sa mai lucreze in invatamant pentru ca era vazuta ca o persoana dubioasa. Cum a supravietuit? “Mai faceam meditatii, mai o traducere, dar cei trei ani au fost foarte lungi. Ma trezeam deseori plangand”, spune Gilda Lazar.

Cu doar putin timp inainte de Revolutia din decembrie 1989 a obtinut actele de emigrare. Mai trebuia doar sa vina vizele din partea ambasadei Germaniei. Pentru ea evenimentele din 1989 au reprezentat atat o revolutie in plan profesional cat si una in plan personal. “Am participat la revolutie din 21 decembrie. Pana la sfarsitul anului am slabit 10 kilograme. Atunci am decis sa nu mai plec din tara si sa incerc sa fac ceva aici. Asa ca m-am dus sa depun pasapoartele.

In ianuarie 1990 a participat la mitingul partidelor istorice, care crede ca a fost cea mai mare manifestatie anticomunista. Atunci a decis sa intre in presa, la ziarul “Dreptatea”, oficiosul PNTCD. Gilda Lazar spune ca pasul respectiv practic a schimbat-o fundamental. Din starea latenta de dinainte s-a transformat in jurnalistul de opinie, care avea idei, dadea lectii. A ales sa mearga alaturi de taranisti pentru ca la vremea aceea ii vedea ca portavocea anticomunismului din Romania.

Proaspatul premier, taranistul Victor Ciorbea, i-a propus sa devina purtator de cuvant al Guvernului. Gilda Lazar a refuzat pe considerentul ca nu vedea cu ochi buni cativa ministri, precum cel de la Justitie (Valeriu Stoica) sau cel de la Privatizare (Valentin Ionescu). A acceptat totusi propunerea Ministrului Afacerilor Externe, Adrian Severin, de a fi purtator de cuvant la institutia pe care o conducea. In aceasta functie a stat un an de zile, pana in 1997. “A fost o experienta care nu prea se potrivea cu felul meu de a fi. Eram constransa de un limbaj diplomatic, erau multe disensiuni intre palate (Cotroceni si Victoria, n.r.), ca si acum.

Plecarea din postul public a reprezentat pentru Gilda Lazar o usurare. Atunci avea doua optiuni. Una, o propunere venita de la Sorin Ovidiu Vantu sa vina in functia de director la viitorul cotidian “Curentul”, si una venita din partea unei multinationale, RJ Reynold Tobacco, fosta denumire a JTI, pentru un post de comunicare externa. A ales sa se intoarca in presa, data fiind experienta jurnalistica de cativa ani. Activitatea la Curentul nu s-a intins decat pe parcursul a cateva luni. In aceasta perioada a pregatit lansarea unui concept de cotidian nemaiintalnit in presa autohtona.

La doua luni de la lansare a renuntat la presa pentru a intra in afaceri pentru ca a acceptat oferta celor de la RJ Reynolds. “Am fost racolata de unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri, Radu Furnica. M-a intrebat mai intai daca stiu ce inseamna «head-hunter». I-am zis ca stiu ce inseamna termenul. M-a invitat la el la birou pentru un interviu. Am refuzat sa merg acolo pentru ca eu nu am mai auzit ca vanatul sa mearga la vanator. A insistat totusi sa ma duc pentru ca urma sa ma intalnesc cu doi reprezentanti ai companiei, unul din Elvetia, altul din Anglia”, spune ea. Intalnirea cu cei doi nu prea a fost un interviu pentru ca practic cel care intervieva a fost Gilda Lazar. “Am avut inainte doua burse in SUA. Acolo am invatat trei lucruri: sa te uiti fix in ochii oamenilor, sa zambesti si sa pui intrebari. La noi, cel care punea intrebari era luat de prost”, explica ea.

La JTI lucreaza de 11 ani si spune ca nu are de gand sa renunte. Aici raspunde de relatiile cu guvernul, cu mass-media, cu comunicare interna si de activitatile de responsabilitate sociala. Spune ca a obtinut cateva victorii atat pentru companie cat si pentru Romania. Activand intr-o industrie foarte taxata de Fisc, Gilda Lazar a impiedicat in 2005 aplicarea pretului minim la tigarete, asa cum intentiona ministrul Finantelor Sebastian Vladescu sa o faca. Romania era atunci tara candidata la UE si risca foarte mult daca introducea o masura contrara regulilor comunitare. O alta performanta a Gildei Lazar a fost mentinerea timp de 6 ani, din 2002 pana in 2007, a pachetelor cu 10 tigarete.

In cariera sa spune ca nu a avut esecuri mari, in schimb au fost momente foarte grele, in special in perioada cand legislatia fiscala se schimba peste noapte. Asta se intampla dupa venirea Aliantei D.A. la putere. “Trebuia tot timpul sa vii cu alternative. Cand nu aveai, nu puteai sa mai negociezi cu guvernantii”, afirma Gilda Lazar.

Daca nu ar fi lucrat pentru JTI, Gilda s-ar fi dedicat cartilor. Cartea este pentru ea ceva special si sfant.Marturiseste ca undeva, candva, se va apuca sa scrie.<< Cand eram mai tanara, am visat sa cant la opera, sa fiu actrita. N-a fost sa fie asta, dar am facut ce mi-a placut. Am iubit munca de jurnalist si-mi place foarte tare ce fac si acum. Iar planurile de viitor includ si scrisul.>>


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali October 14, 2013, 12:40:35 PM
Elena Petculescu - prima femeie presedinte de banca din Romania Director Consiliului de Administratie al Biroului de Credit

Prima femeie presedinte de banca din Romania, prezenta in lista primelor o suta de romance de succes are in spate o cariera de 50 de ani si in fata perspectiva unei pensionari active, cu sustinerea si promovarea imaginii bancii in relatia cu organismele financiare si postale din tara si strainatate, actiuni caritabile si gradina plina de flori si nepoti. Elena Petculescu - un bancher realizat.

La o varsta la care altii se gandesc la pensie, Elena Petculescu s-a apucat sa construiasca o banca - Bancpost. Era in 1991. De atunci, "banca tuturor" i-a adus o multime de premii si satisfactii: Oskarul acordat de revista Capital pentru "Banca anului 1998" si "Banca anului 2004", "Bancpost - cea mai buna banca in relatia cu clientii IMM" - 2004 si premiul "Corporate Citizen" - 1998, acordate de Bucharest Business Week, Premiul pentru "Cea mai buna performanta a unei banci mari participante la Programul EU/EBRD de Finantare a IMM-urilor destinat statelor candidate la Uniunea Europeana", "Banca anului in Romania 2004" - acordat de publicatia The Banker, diploma de merit pentru presedintele si CEO Bancpost, Elena Petculescu, pentru calitatile manageriale deosebite - acordat de The Gallup Organization, Premiul Flacara pentru management in 2002, pentru cele mai importanate realizari in management.

Pe 20 aprilie, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, si-a anuntat oficial intentia de a se retrage din activitate, dupa 50 de ani de munca. Despre motivele care au stat la originea acestui gest, Elena Petculescu spune: "Gestul meu e justificat de mai multe motive. Am o varsta, chiar daca multa lume nu mi-o da. As dori, ca orice om, sa profit de linistea anilor de pensie si sa ma simt bine. Niciodata nu am crezut ca voi fi atatia ani in activitate. Dar timpul a fugit o data cu preocuparile mele. Am inceput sa fac o banca atunci cand aveam deja 52 de ani.

In mintea fiecarui om, exista ideea ca, la un moment dat, trebuie sa te retragi. Asta m-a determinat si pe mine sa o fac. Nu am pus motivul plecarii pe starea sanatatii. Cu un an in urma, intr-un alt interviu, la intrebarea: "Daca ar fi sa o luati de la inceput, ati mai face o banca?", am raspuns: "Da, dar din pacate nu mai am timp". Revin si intaresc ceea ce am spus atunci: Nu mai am timp. E bine sa nu uitam ca ducem niste ani in spate.
Chiar daca se pensioneaza Elena Petculescu nu poate renunta la iubirea pe care o poarta bancii pe care a creat-o. De aceea, din calitatea de Presedinte de Onoare al bancii va continua sa faca tot ceea ce va depinde de domnia sa pentru o imagine curata si frumoasa a bancii.

Ca formatie, este economist, specialitatea finante. A absolvit Facultatea de Finante, Specialitatea Finante-Credite, la ASE. Pana in 1986, Elena Petculescu a lucrat in sistemul economic si de finantare al Cailor Ferate. Dupa Revolutie, si-a pastrat functia de Director General in Ministerul Comunicatiilor, pe care o detinea din 1986, pe partea economica si a postei.

A fost pasionata si de muzica, cantand in Corul de Copii al Radiodifuziunii. A cantat de asemenea, ca mezzo-soprana, pentru scurta vreme, ba chiar a cochetat si cu scrisul. Elena Petculescu a scrie cartea dedicata companiei pe care a condus-o timp de 17 ani, fiind prima femeie presedinte de banca, a fost o mare provocare. A privit-o ca pe un cadou pe care l-a daruit bancii, fara sa faca o monografie sau o statistica din ea. Tocmai pentru modul narativ si, uneori, sentimental chiar, in care a descris, cu fapte si personaje reale, insiruirea evenimentelor de-a lungul anilor, a intitulat-o: „Bancpost – O poveste de suflet” (editura Romfilatelia).

In vara anului 1997, cand se implinisera sase ani de la fondarea bancii, a scris primele 23-25 de pagini. Era hotarata sa porneasca prin a descrie „inceputurile inceputului...” asa cum de altfel a intitulat primul capitol, mai ales ca se aflau si in batalia pentru privatizare.
Mult mai tarziu, a scris si restul povestii, „ca intr-o ploaie continua de idei”.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali October 14, 2013, 12:41:03 PM
Elisabeta Lipa - Presedinte al Federatiei Romane de Canotaj

A castigat opt medalii olimpice la canotaj, a fost declarata sportiva secolului in disciplina sa, a devenit apoi chestor de Politie, echivalentul gradului de general de armata, iar acum conduce Federatia Romana de Canotaj.
 
S-a apucat de canotaj din curiozitate. Pana atunci, nu auzise vreodata de sportul acesta. Nici macar familia nu stia despre ce e vorba, dar profesorul care a selectionat-o a vorbit atat de frumos de canotaj, incat a decis sa-si faca bagajele in graba si sa plece la Bucuresti. La 24 de ani distanta se lauda cu 8 medalii olimpice, 12 mondiale si, cel mai important, cu titlul de „Cea mai buna canotoare a secolului XX”.

Elisabeta Lipa s-a nascut intr-o comuna din judetul Suceava, devenita acum oras, acolo unde copiii nu isi permit sa viseze prea departe. Era si cazul ei. Facuse atletism in scoala generala, iar mai apoi, datorita inaltimii, incepuse baschetul in liceu. Viata i s-a schimbat intr-o singura zi din toamna anului 1979.
 
Alaturi de alte 49 de fete, in luna ianuarie a anului 1980 a inceput primele antrenamente la canotaj pe lacul de la Complexul 23 August, iar dupa putin timp, a inceput sa scrie istoria care s-a incheiat abia peste 24 de ani. „Atunci am pus pentru prima oara vasla in mana, apoi peste numai trei luni am fost la campionatele de juniori de la Timisoara. Am si castigat. Peste doar un an, in 1981, am fost selectionata in lotul olimpic al Romaniei, desi inca eram junioara, si n-am mai plecat de acolo decat in 2004. In 1982, am cucerit prima medalie la Campionatele Mondiale, bronz in proba de patru vasle. Apoi, restul rezultatelor sunt cunoscute de aproape toata lumea”, isi explica ascensiunea fulminanta tanara venita din Siret. La doar trei ani dupa ce s-a apucat de canotaj, Elisabeta Lipa devenea campioana olimpica la Los Angeles, in proba de doua vasle. Daca la editia de la Londra, canotorii nu au obtinut nici macar un bronz, atunci, in 1984, Romania cucerea  5 din cele 6 titluri olimpice puse in joc.
 
Are o cariera fabuloasa, fapt ce i-a adus titlul de „Cea mai buna canotoare a secolului XX” din partea federatiei internationale de specialitate. Totul insa cu un sacrificiu enorm. Timp de aproape 11 luni pe an, sase zile pe saptamana, Elisabeta Lipa si-a petrecut timpul in cantonament. Se trezea zilnic la ora 6.45 pentru pregatirea de dimineata, iar ziua se incheia aproape 12 ore mai tarziu cu al treilea antrenament.
 
Primul moment de pauza a venit in 1997, atunci cand a ramas insarcinata cu Dragos, insa nu a rezistat mult in afara barcii si, doi ani mai tarziu, a revenit la pregatirea pentru Jocurile Olimpice de la Sydney. A fost si in premiera portdrapel pentru delegatia tricolora, incunandu-se totodata si pentru a patra oara campioana olimpica. A renuntat din nou dupa experienta australiana si s-a angajat in Ministerul de Interne tocmai cu gandul ca va sta aproape de familia pe care o neglijase atat timp. „Veneam la ora 8.00, plecam la ora 16.00. Respectam programul intocmai. Toata lumea se mira”, isi aduce aminte Lipa. Si-a dat insa seama ca mai poate vasli chiar daca batea spre 40 de ani. „Unii imi spuneau ca nu as mai putea face fata, dar eu eram constienta de fortele mele. In 2002 m-am intors la pregatire si in 2004 am cucerit un nou aur in proba de 8+1. Atunci am decis ca e momentul sa ma retrag”, isi explica revenirile. A fost la un pas de a se intoarce din nou la Beijing, dar a pus o singura conditie: construirea unei piste olimpice. Autoritatile au refuzat-o si astfel s-a intrerupt hegemonia tarii noastre in proba regina a canotajului.
 „In 2008, nu mai aveam motivatie pentru bani sau medalii. Am cerut doar crearea unei piste olimpice pentru ca eu sa revin, dar am fost refuzata si astfel nu am mai participat la Beijing”,- Elisabeta Lipa, cvintupla campioana olimpica

In anul 2009 a fost numita in functia de presedinte al Clubului Sportiv Dinamo. Tot in acelasi an a fost aleasa Presedinte al Federatiei de Canotaj, functie pe care o detine si in prezent.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali October 17, 2013, 07:50:16 AM
Carmen Tocala – Secretar de stat in Ministerul Tineretului si Sportului

Carmen Tocala a condus, timp de 8 ani, baschetul romanesc. Anul trecut a fost pentru cateva luni sefa Agentiei Nationale pentru Sport si Tineret. In prezent este Secretar de stat la Ministerul al Tineretului si Sportului.

A refuzat numirea in functia de secretar general al Federatiei Internationale de Baschet pentru postul de presedinte al ANST.
A primat, in alegerea facuta, faptul ca sportul romanesc este foarte important pentru domnia sa. Dupa cum marturiseste, iubeste prea mult tricolorul, pe care vrea sa-l vada in fiecare zi.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali October 17, 2013, 07:51:20 AM
Monica Pop - Manager General Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti

Prof. dr. Monica Pop este una dintre cele mai titrate personalitati medicale ale momentului. Mereu in contact cu presa din Romania, directorul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti (detine aceasta functie de mai bine de 17 ani) sustine ca meritul nu este nici pe departe al ei. In schimb, considera ca este necesar sa devina "vocea" colegilor sai de breasla in momentele in care acestia nu au curajul sa iasa la rampa.

I-au fost pacienti si presedinti de stat, si oameni saraci. Uneori a redat oamenilor vederea, alteori viata. Monica Pop implineste chiar astazi 17 ani de cand este directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Capitala.

S-a nascut intr-o familie de medici, iar deviza ei, e aceea ca trateaza toti pacientii in mod egal. Nu conteaza ce culoare sau etnie au. Pentru ca parintii erau foarte ocupati, pe doamna doctor a crescut-o bunica pana la varsta de 13 ani. A intrat prima data intr-o sala de operatii la varsta de 7 ani, iar la 8 isi seconda mama intr-o interventie chirurgicala, salvand o viata. <<Totdeauna am fost un copil foarte curios si am rugat-o pe mama sa ma lase sa vad si eu cum arata o operatie. Si am facut rau. Si mama a facut tot rau pentru ca mi-a dat voie. Eram prea mica. Era o pneumonectomie. Ei faceau si chirurgie toracica. Si o operatie din aceasta cu torace deschis e foarte dura. M-a marcat foarte tare. Am mers in sala de operatie cu fiul sefului contabil, care avea 17 ani. Deci, 10 ani diferenta. Mie mi-au pus o scarita pentru ca eram mica si nu ajungeam sa vad. M-au imbracat in halat… Baiatul a lesinat cand au facut incizia si l-au scos din sala. Eu am stat pana la sfarsitul operatiei. Nu mi-era bine deloc. M-a impresionat foarte tare! Eram foarte copil. Nu am mancat o luna de zile dupa acea operatie. Asta a fost prima experienta.>>
 
Cutremurul din 1977 ramane un punct de referinta in existenta sa pentru ca a salvat zeci de vieti omenesti, desi era doar studenta la medicina. A fost cea mai mare incercare medicala pe care o poate trai un om. A vazut lucruri pe care nu crede ca le vad sute de medici intr-o viata. Fiecare facea ce putea pentru a salva vieti.
Doamna doctor a continuat sa faca minuni in fiecare zi. Din punct de vedere medical, nu s-a gandit niciodata sa faca o evaluare. Au fost situatii in care in urma unei operatii a fost salvata viata cate unui pacient. Marturiseste ca atunci cand ii reuseste o operatie iti, este o realizare profesionala, insa cele in care esueaza, sunt adevarate tragedii. Din punct de vedere managerial, spitalul Oftalmologic este opera vietii sale.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 04, 2013, 01:46:35 PM
Violeta Luca – CEO Flanco

Absolventa a Academiei de Studii Economice din Bucuresti si a unui MBA in management, Violeta Luca si-a inceput cariera la AIG, ca unit manager, iar in 2005 a preluat pozitia de director executiv la distribuitorul de electrocasnice de import Marlevi. Un an mai tarziu, s-a mutat la Whirlpool Romania, unde a evoluat in cadrul companiei de la marketing Manager la Director national de vanzari, pozitie ocupata timp de aproape cinci ani.

Din 2011 a venit la Flanco in pozitia de Director de marketing, activitatea departamentului condus de ea avand un impact semnificativ asupra vanzarilor in crestere ale lantului de electroretail prin initiative precum Black Friday sau evenimente neconventionale.

Fire competitiva din copilarie, a facut sport de performanta timp de doi ani, pana cand a avut de ales intre a lua studiile foarte in serios si dorinta de a deveni o stea a gimnasticii nationale, la care a visat ani buni, chiar si dupa ce a renuntat la sport. Pana la 14 ani a mers la o scoala dintr-un sat de langa Bacau, apoi a urmat George Bacovia, unul dintre cele mai bune licee din judetul Bacau. In Bucuresti a ajuns cand s-a inscris la ASE, la Facultatea de Comert.

Din anul doi de facultate a avut si primul contact cu piata muncii: s-a angajat in asigurari, domeniu in care se cerea sa ai minimum 25 de ani si sa fii din capitala, ca sa ai un cerc cat mai larg de cunostinte. Violeta Luca nu se incadra nicicum in profilul acesta. Avea 20 de ani si nici nu era din Bucuresti. Avea insa o mare dorinta de a invata, de a se tine serios de treaba si de a duce la bun sfarsit lucrurile pe care le incepea. Asa a fost educata in familie.

Dupa trei luni in care nu a incheiat nicio asigurare, cu exceptia unui contract modic in valoare de 2 milioane de lei vechi, s-a spart gheata. A reusit sa incheie primul contract important cu cineva a carui prima anuala era de 5 miliarde de lei la vremea respectiva. A fost momentul decisiv cand i-a crescut increderea in sine si a ajuns de la o simpla studenta angajata in asigurari sa coordoneze o echipa de 40 de oameni.

Atunci a realizat ca vroia ce e mai bun de la viata, fiind totodata dispusa sa munceasca pentru asta. De la mama sa a invatat ca poate sa-si doreasca orice atat timp cat face lucrurile bine si este dispusa la efort. Dupa doi ani in asigurari, in perioada sustinerii licentei, a aflat de un post de asistent marketing la Whirlpool, unde s-a angajat in august 2002. Desi salariul era mult mai mic decat in asigurari, unde lucra pe baza de comision, sansa de a lucra in fascinanta lume a marketingului si de a intra intr-o companie din domeniul electroretailului, aflat in plin avant in Romania la inceputul anilor 2000, a contat enorm in viitoarea sa ascensiune profesionala. La cateva luni dupa ce s-a angajat la Whirlpool, cel care a recrutat-o a plecat la Philips, astfel incat a ramas singura in departamentul de marketing, raportand direct directorului general, cu bugete de 2-3 milioane de euro pe mana, dar si cu foarte multe lucruri de invatat si prezentari de sustinut atat in tara, cat si in strainatate, astfel incat nu putine au fost noptile de munca petrecute la birou. Un an mai tarziu se alatura departamentului de vanzari la Whirlpool, unde a devenit un foarte apreciat om de echipa, cu rezultate notabile.

In 2005, a intrat intr-o noua etapa de dezvoltare profesionala dupa ce acceptat provocarea de a conduce o companie mai mica, tot din domeniul retailului de electrocasnice, Marelvi, cu sediul la Radauti si cu o cifra de afaceri de peste 30 de milioane de euro. Dupa un an de naveta saptamanala Bucuresti – Radauti, cursuri de MBA si un program draconic de munca, ajunsa in pragul epuizarii, a revenit in Bucuresti la Whirlpool pe un post de trade marketing si apoi director comercial, pozitie din care conducea departamentul de vanzari si logistica.

A fost validata in aceasta functie la numai 27 de ani, dupa o serie de interviuri inclusiv cu unul dintre actionarii companiei-mama, in conditiile in care Whirlpool nu avea o traditie in a promova femei in pozitii cheie in departamentul de vanzari. In toata istoria companiei, pana la numirea ei in acea functie, mai exista o singura femeie director de vanzari, in SUA

Din aceasta pozitie coordoneaza o echipa tanara, de aproximativ 900 de angajati. Succesul reprezinta pentru Violeta Luca, in primul rand, un efort de echipa. In aceasta sintagma, atat efortul, cat si echipa sunt cuvintele-cheie. Nu crede in succesul peste noapte, ci in pregatirea si efortul sustinut care dau roade in timp.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 04, 2013, 01:47:00 PM
Maia Morgenstern - Director interimar al Teatrului Evreiesc de Stat

Maia Morgenstern este una dintre vedetele care a creat un renume tarii in care s-a nascut, calitatile sale remarcabile fiind apreciate in toate colturile lumii. Chiar daca nu si-a propus sa devina actrita, ci taxatoare de bilete, talentul sau a facut-o remarcata in implinirea unui destin artistic.

Prin simplitate, naturalete si multa pasiune pentru ceea ce face, Maia reuseste sa fie mai mult decat o actrita de succes, devenind o femeie de succes in tot ceea ce face.

Maia s-a nascut in Bucuresti, intr-o familie evreiasca. A fost casatorita de doua ori si are trei copii: Tudor Aaron, Eva Leea Cabiria si Ana Isadora, primul dintre acestia venind pe lume cand tanara mamica avea doar 22 de ani.

Maia Morgenstern este cu siguranta o vedeta in adevaratul sens al cuvantului. Este una dintre putinele femei din Romania care te fac sa te simti mandru ca esti roman. Dotata cu un urias talent, cu o imagine impecabila si cu o daruire totala, Maia a imbinat stralucit cariera cu viata de familie.

Cu toate ca este fiica de profesori si cu toate ca a ratat prima oara intrarea la Teatru, Maia Morgenstern a avut sansa ca in acel an sa fie cooptata in echipa Teatrului Evreiesc careia i-a fost fidela pana in ziua de astazi. Nu i se pare ca ar fi facut sacrificii prea mari pentru ca „atunci cand te daruiesti total, nu simti ca faci sacrificii.
Artista a studiat la Academia de Teatru si Film intre 1981 si 1985, apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt pana in 1988. A jucat pe scena Teatrului Evreiesc de stat din Bucuresti.

Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numara Lola Lola, din Ingerul albastru (der Blaue Engel), sau Kathleen Hogan in Park Your Car in Harvard Yard. Ea este cunoscuta publicului roman mai ales pentru rolurile din filmele Balanta, Cel mai iubit dintre pamanteni, Patimile lui Hristos, cu ultimul facand furori in lumea cinematografiei mondiale.

A jucat roluri importante in peste 100 de piese de teatru pe marile scene ale tarii si ale lumii, cat si la Teatrul National Radiofonic si de Televiziune, interpretand numeroase roluri in piese de Shakespeare, Cehov, Gogol, Dumas, Molière, Ibsen, Mann, Lorca, Shaw, Strindberg, Horovitz, Waserman, Marlowe s.a.

Pentru Maia, arta este totul, este viata ei. Intrebata la un moment dat ce ar alege intre cinematografie si teatru, ea a raspuns ca ambele au scopul de a emotiona, si ca cele doua arte sunt complementare.
 
Trebuie sa fii atent in permanenta cum evolueaza lucrurile si la tot ce se intampla cu profesia ta.” Daca o rogi sa enumere atributele care au ajutat-o sa ajunga in top, Maia iti raspunde scurt: „Respect fata de sine. Un nu hotarat superficialitatii. Multa luciditate. Sinceritatea si umorul. Increderea in tine este de asemenea esentiala. Daca nu ai tu incrdere, cine altcineva poate sa aiba? Asta nu exclude desigur, nevoia de perfectionare sau justa valoare si nu inseamna automultumire”.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 04, 2013, 01:47:33 PM
Ecaterina Andronescu – Presedinte Senatul Universitatii Politehnica din Bucuresti

Profesor universitar doctor, Ecaterina Andronescu este presedinte al Senatului Universitatii Politehnice  din Bucuresti, rector al aceleiasi universitati si Presedintele Consiliului National al Rectorilor din Romania. Din 1996 este membra PSD, iar recent a fost aleasa presedinte al Organizatiei PSD din Municipiul Bucuresti. Din 22 decembrie 2008 si pana la 1 octombrie 2009 a fost Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in Guvernul Boc, functie pe care a detinut-o si in perioada 2000-2003. Are aproape 200 de lucrari stiintifice publicate in reviste de specialitate peste 60 de contracte de cercetare stiintifica nationale sau internationale (56 cu responsabilitate directa), trei carti aparute si detine si un brevet de inventie.

Pasiunea pentru chimie, marturiseste doamna Andronescu, a dobandit-o de la profesoara de chimie din liceu, care a stiut sa-i insufle dragostea pentru acest univers arid, dar fascinant. Profesoara de chimie a incurajat-o sa participe la olimpiadele scolare si rezultatele obtinute au determinat-o sa mearga mai departe in acest domeniu.

A intrat la facultatea de chimie, fara meditatii, in conditiile in care pe vremea aceea, ultima medie era 8,60-8,70. In facultate, a avut parte, dupa cum chiar domnia sa marturiseste, de niste profesori absolut extraordinari, majoritatea formati la scoala germana, cu o anumita rigoare, cu autoritatea pe care ti-o da o meserie foarte bine facuta. <<Am avut printre profesorii mei pe academicienii Emilian Bratu, Ecaterina Nenitescu, George Costeanu, toti creatori de scoala. Fiecare in parte a pus bazele unei anumite specializari. Erau "monstrii sacri" ai acestor domenii, dar erau si niste modele extraordinare. Nu pot sa nu ma gandesc cata dreptate avea profesorul Nenitescu, cand spunea: "Ca sa poti sa transmiti stiinta, trebuie sa fii tu insuti creator de stiinta sau cel putin sa te straduiesti".>>

La absolvirea facultatii i s-a propus sa ramana la catedra, sa devina cadru didactic. Doamna Andronescu marturiseste ca aceasta propunere a reprezentat un moment de deruta intrucat dorinta domniei sale era de a deveni cercetator. A ramas, inca din prima zi, in cadrul catedrei de Stiinta a Materialelor, din Facultatea de Chimie Industriala.

Studii
In 1998 a urmat o specializare la University of Sevilla Spania.
- 1995, 1997 - specializari la University of London, Darlinghton, Marea Britanie
- 1994, 1995 - specializari la Universitatea "Claude Bernard", Lyon Franta
Din 1982 este doctor in Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice

In 1972 a absolvit Facultatea de Chimie Industriala, de la Universitatea Politehnica Bucuresti, specializarea Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice.

Activitate profesionala
Din 2004 este rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor
Intre 1992 si 2004 a fost decan la Facultatea de Chimie Industriala, Universitatea Politehnica Bucuresti
Din 1994 este profesor universitar la UPB
In perioada 1989 - 1992  a fost prodecan al Facultatii de Chimie Industriala
Intre 1990 si 1994 a fost conferentiar la Universitatea Politehnica Bucuresti
In perioada 1983 - 1990 a fost sef lucrari (lector) la UPB
Intre 1972 si 1983 a fost asistent universitar, Universitatea Politehnica Bucuresti

Activitatea politica
Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009 a fost ministru al Educatiei in Cabinetul Emil Boc
In noiembrie 2008 a fost aleasa senator PSD de Bucuresti

In perioada 2004- 2008 a fost deputat PSD de Bucuresti, membru in Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport
Intre 2000-2004 a fost deputat PSD si membru in Comisia de Invatamant, Stiinta si Tineret a Camerei Deputatilor
In perioada 2000 - 2003 a fost ministrul Educatiei si Cercetarii, in Guvernul Adrian Nastase
In perioada 1996-2000 a fost deputat PDSR si secretarul Comisiei de Invatamant, Stiinta si Tineret din Camera Deputatilor
Din 1997 este vicepresedinte al Organizatiei PSD a Municipiului Bucuresti, membru in Consiliul National PSD si  membru in Biroul Executiv Central al partidului
In 1996 a intrat in PSD
In perioada 1995 - 1996 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii
Ministru al Educatiei in Guvernul Nastase
Ecaterina Andronescu nu si-a dus mandatul la bun sfarsit fiind revocata de premierul de atunci Adrian Nastase in iunie 2003.
In noiembrie 2008, Ecaterina Andronescu a candidat pentru un mandat de senator in colegiul. nr 10 din Bucuresti. Era primul scrutin parlamentar in sistem uninominal.
La alegeri, Ecaterina Andronescu a obtinut 48,82% din voturi in colegiul sau, clasandu-se pe primul loc. A intrat in Parlament la redistribuire.

Distinctii, decoratii
2002   - Steaua Romaniei in grad de Cavaler
2003   - Doctor Honoris Causa Universitatea Tehnica Iasi, Universitatea A. Vlaicu Arad
2004 - Doctor Honoris Causa Universitatile Politehnica Timisoara, Suceava, Petrosani
2003 - membru corespondent al Academiei Tehnice Baia Mare
2004 - membru al Academiei Oamenilor de Stiinta
2003 - membru al Academiei de Stiinte Tehnice
Este  membru in Societatea Europeana de Ceramica si membru fondator al Societatii Romane de Ceramica, Societatii Romane de Chimie si Societatii Romane de Inginerie Chimica.
Este  membru al Academiei Oamenilor de Stiinta si presedintele Asociatiei Profesorilor Social Democrati.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 08, 2013, 08:49:47 AM
Isabelle Iacob – CEO Help Net

Isabelle Iacob a studiat la Facultatea de Comert din ASE, la inceputul anilor ‘90, intr-o perioada pe care o definea anterior ca fiind „tulbure" din punct de vedere al structurii programelor si al accesului la informatie.

In urma cu 15 ani, Isabelle Iacob prezenta un proiect de master intitulat „Integrarea verticala a unui distribuitor de produse farmaceutice”. Astazi, Help Net, materializarea acestei lucrari, are aproape 150 de puncte de vanzare, iar la sfarsitul lui 2012 a devenit Furnizor al Casei Regale.

Isabelle Iacob si-a luat trei dintre colegii de facultate si a fondat alaturi de ei departamentul de marketing al Farmexim, distribuitorul de medicamente detinut de tatal sau, omul de afaceri Ovidiu Buluc. Iacob descrie perioada drept una a pionieratului, vremuri cand echipa sa a putut sa construiasca de la zero si sa-si puna in valoare ideile. „Aceasta a fost karma mea in Farmexim. Am trecut prin multe departamente, de la marketing la vanzari, apoi la achizitii, logistica si in toate acestea pot sa spun ca am fondat o structura care acum e functionala si eficienta.„ Help Net a ajuns in 2012 in topul celor mai mari retele de farmacii din Romania, iar obiectivul initial al Isabellei Iacob, aflat acum 15 ani la stadiul de simplu proiect de MBA, a prins contur si si-a aratat potentialul in piata: „Cea mai mare satisfactie o obtin nu stand in birou, ci in momentul in care ma duc in farmacie si vad ca oamenii zambesc sau le aduc farmacistelor bomboane si flori. Am o totala admiratie fata de aceasta profesie.„

Practica echitatia, pasiune pe i-a insuflat-o si fiicei si se declara adepta a miscarii eco – „de doi ani de zile nu mai folosim masina in weekend decat atunci cand e absolut necesar„ – dat fiind ca merge cu bicicleta la sfarsitul saptamanii cate 20–25 de kilometri pe zi. O relaxeaza gradinaritul, chiar daca nu e un sport, pentru ca reuseste sa o faca sa se simta mai aproape de natura in mijlocul orasului.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 08, 2013, 08:50:37 AM
Severina Pascu – CEO UPC

Severina Pascu si-a inceput cariera in 1996 la KPMG Romania continuand-o ulterior in Marea Britanie. De profesie, este economist acreditat pe plan international si este absolventa a Academiei de Studii Economice Bucuresti. 

Intre 2005 si 2008, Severina Pascu a ocupat pozitia de director in cadrul CAIB Romania, una dintre principalele banci de investitii din Europa Centrala. In perioada 2000 – 2005, Severina a lucrat in conducerea companiei americane de telecomunicatii prin cablu Metromedia International.

Severina a inceput ca Director Financiar pentru Romania si Moldova, iar in 2001 s-a mutat la Londra, unde a contribuit la dezvoltarea si extinderea business-ului companiei la nivel regional, asigurand coordonarea activitatilor financiare a 13 subsidiare din 8 tari ale grupului. Intre 2003 si 2004, a fost numita Director General pentru Lituania al Metromedia International.

Severina Pascu s-a intors in Romania unde a inceput sa lucreze pentru CAIB Romania, una dintre principalele banci de investitii din Europa Centrala si de Est, pana in 2008, cand se alatura echipei UPC Romania.: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 08, 2013, 08:51:12 AM
Luchi Georgescu – Presedinte Vincon Vrancea SA

Absolventa de ASE (Facultatea de Comert), Luchi Georgescu a lucrat ani buni pe comert exterior, fiind specializata pe relatia CAER inainte de 1989. Dupa Revolutie si-a dat seama ca vrea sa faca afaceri pe cont propriu, ceea ce a si incercat dupa o perioada de un an in care a lucrat la o reprezentanta canadiana specializata in exporturi. Dupa aceea s-a ocupat de importul unor branduri internationale renumite, cum ar fi cafeaua solubila Elite, ciocolata Milka sau berea Heineken, iar cativa ani a fost reprezentantul exclusiv al importurilor de produse Philip Morris.. In afaceri se ghideza dupa deviza: „Daca vrei cu adevarat, poti!“.

In anii ’90 Luchi Georgescu facea comert exterior, iar de la finalul anilor ’90 a inceput sa investeasca in afaceri care au facut-o una dintre cele mai puternice personalitati din lumea business-ului, infiintand producatorul de mezeluri Meda si cumparand Vincon.

Au fost ani grei, cand muncea pe rupte, adesea chiar si 18 ore pe zi. Absolut conjunctural, a intrat intr-o afacere de productie. Nu a ezitat astfel sa demareze si investitiile in domeniul alcoolului si al bauturilor. Atunci a inteles ca este ceea ce-si doreste si ca in viitor preocuparile ei vor fi cantonate cu predilectie in activitatile productive. Ulterior au aparut noi provocari, iar din dorinta de a avea un portofoliu cat mai complet, a adaugat pe lista unitatilor producatorul de vin si vinarsuri Vincon Vrancea. Tot printr-o intamplare a ajuns sa se implice si in industria carnii (Meda Prod ’98). La inceput nu si-a dorit sa dezvolte prea mult afacerea, ci doar sa o pozitioneze intr-un segment de nisa al preparatelor din carne  traditionale de calitate.

Luchi Georgescu, doamna vinului romanesc cum o numesc multi, este o femeie foarte activa. Este actionar majoritar si presedinte al producatorului de vinuri Vincon Vrancea, dar si la producatorul de mezeluri Meda Prod ’98 – doi jucatori importanti pe segmentele pe care activeaza. Publicatia Forbes Romania a desemnat-o pe doamna Georgescu drept cea mai influenta femeie din Industria alimentara din Romania.

Luchi a reusit sa aduca societatea din Focsani in topul producatorilor de vin la nivel national, respectiv pe a doua pozitie din punct de vedere al volumului produs, si sa transforme Meda Prod intr-unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata Capitalei pe segmentul mezelurilor.

Luchi Georgescu spune ca nu exista intentia de a-si vinde businessurile. Dorinta ei este sa le consolideze pentru a le da sansa ca pe termen lung sa fie continuate si dezvoltate de generatia de tineri pe care ii formeaza. Dintre acestia face parte inclusiv fiica ei Ada, aflata inca la studii in Londra. Bineinteles ca toti vor trebui sa probeze ca isi doresc si pot continua cursa pe drumul performantei.

De inceputuri isi aduce aminte si astazi cu umor si nostalgie, mai ales de vremea cand a plecat de acasa, dupa o cearta cu parintii. Avea 22 de ani, era studenta si era constienta ca va trebui sa se descurce de una singura. Mai stia insa un lucru: isi dorea cu orice chip sa fie pe picioarele ei, independenta si sa-si poata satisface singura toate placerile. A incercat tot timpul sa faca lucrurile cat mai bine, responsabil. Si intotdeauna a mers mai departe. Astazi, poate spune ca munca a reprezentat coordonata esentiala a vietii sale. Daca chiar vrei, poti, asta e deviza ei! Dupa atatea ore de munca, ii place sa-si rezerve si mici clipe de rasfat, cum ar fi, de exemplu, permanenta intregire a colectiei de pantofi. Recunoaste ca ii produc mai mult o satisfactie estetica, pentru ca nu prea are timp sa-i si poarte. Poate doar in cele cateva ore de recreere in pasi de dans, o placere care ii hraneste tonusul si ii alunga stresul. Georgescu spune ca mai are multe de facut pentru ea si pentru cei din jur. Are atatea locuri de vazut si vise de indeplinit. Timp sa aiba.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 13, 2013, 10:49:20 AM
Mariana Diaconescu – Presedinte Asirom

Economist de profesie si doctor in economie, dupa ce a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, Mariana Diaconescu a lucrat inca de la inceputul carierei sale in domeniul financiar, in institutii precum BNR si Eximbank, unde a avut un mandat de director general.
A participat la numeroase seminarii, cursuri si programe organizate de prestigioase institutii financiar-bancare internationale, precum Banca Angliei, Banca Italiei, Fondul Monetar International, Rezerva Federala a Statelor Unite, primind numeroase premii si distinctii.

Din cei 20 de ani in care a activat in sectorul financiar, ultimii i-a petrecut in asigurari, la Asirom, unde a ocupat din 2005 pozitia de vicepresedinte, coordonand divizia financiara, divizia de controlling, pe cea de investitii, divizia de daune, divizia de reasigurari si divizia de actuariat. Mariana Diaconescu este una dintre putinele femei aflate la carma unei companii de asigurari. De-a lungul carierei, Diaconescu a urmat specializari de profil la Institutul Monetar International, Fondul Monetar International, Academia Europeana Internationala, Banca Centrala Europeana, bancile centrale ale Angliei, Frantei si Italiei.

Din 2011, Mariana Diaconescu este presedinte Asirom, iar dupa integrarea asiguratorului in Vienna Insurance Group, cel mai mare grup de asigurari din Europa Centrala si de Est, Diaconescu a condus un amplu program de reorganizare si restructurare a companiei, pornind de la toate procesele de back office, pana la reorganizarea si redefinirea tuturor proceselor de vanzare.

Viata profesionala a provocat-o de cateva ori sa schimbe perspectiva radical. O perioada lunga a lucrat in Banca Nationala, deci in pozitia unui supraveghetor al sistemului bancar, unde a dirijat instrumentele de plata printr-un sistem de plati national, dupa modelele tarilor dezvoltate. Apoi a trecut la o banca comerciala, in calitatea de presedinte al bancii de export-import Eximbank. „A trebuit sa ma adaptez, am intalnit provocari noi, a trebuit sa dezvolt un business bancar, sa atragem clientii”. O a treia schimbare a fost cand a trecut intr-o companie de asigurari. „Principiile sunt cam aceleasi, mie imi place sa spun ca sistemul bancar si cel al asigurarilor sunt surori, dar nu gemene.”

Lucrul cu  oamenii e ceea ce prefera in activitatea zilnica, deoarece aduce provocari noi si, desi nu ai mereu satisfactiile la care te astepti, poti obtine multe prin colaborare. „Eu cred ca un lider de succes nu isi impune punctul de vedere batand cu pumnul in masa, ci incercand sa convinga”, spune presedinta Asirom.

Termenul influenta e legat de capacitatea de a alcatui o echipa solida : „Cel mai important e sa determini oamenii din jur sa creada in tine si sa accepte sa colaboreze cu tine.” Considera ca femeile au nevoie de o calitate anume in lumea afacerilor, mai ales intr-o companie financiara: mai multa tenacitate. „In companiile financiare se deruleaza sume impresionante de bani si e esentiala grija ca toate tranzactiile sa fie conforme. Apoi e vorba de cladirea unui sistem de relatii de incredere pentru a putea sa coordonezi o astfel de societate. E nevoie de siguranta de sine si foarte mult calm”, sustine Diaconescu. De aceea, desi marea majoritate a angajatilor din banci, societati de asigurari si fonduri de pensii sunt femei, putine se afla la conducere. 

"Timpul este principala problema a noastra, a femeilor, pentru ca trebuie sa il imparti intre familie si meserie. Dar daca iti iubesti meseria, calea de reusita exista si nu este nevoie sa renunti la ceea ce conteaza pentru tine pe niciun plan. Resursele pot fi gasite, cu certitudine", a completat Presedintele ASIROM.


Sursa: http://www.businessmagazin.ro/lideri/cele-mai-puternice-femei-din-romania-mariana-diaconescu-asirom-10723882
http://www.forbes.ro/50-influente-mariana-diaconescu_0_7610.html
http://www.1asig.ro/VIDEO-Mariana-DIACONESCU-ASIROM-VIG-Orice-femeie-poate-gasi-resursele-pentru-a-imbina-o-cariera-de-succes-si-o-viata-de-familie-fericita-articol-2,3,100-46094.htm


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 13, 2013, 10:49:47 AM
Doris Andronescu -Director General Sanador

Cariera Doris Carmen Andronescu
1982 - Universitatea de Medicina si Farmacie, Facultatea de Medicina Generala
1994 - medic specialist medicina interna
1999 - medic primar medicina interna
2003 - MBA - Codecs
2008 - Doctorat in medicina

Doris Andronescu a absolvit in 1982 Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie, dupa care a profesat ca medic specialist in cadrul spitalelor Sfantul Ioan si Carol Davila.

Avand drept argument minusul de incredere in sistemul medical privat din partea medicilor si pacientilor, a demarat in 2001 proiectul unei clinici de 12 cabinete, intr-o perioada in care nu exista incredere in sistemul medical privat nici din partea medicilor, nici din partea pacientilor. Prima clinica a fost in Piata Alba-Iulia, pe B-dul Decebal. Este o locatie proprie si am ince­put cu o clinica cat de cat completa, cu consultatii si laborator. A fost primul nostru pas.

Dupa ce sotul ei i s-a alaturat in proiectul Sanador, ca urmare a iesirii din afacerile Flanco si Credisson, dezvoltarea retelei de clinici a devenit si mai agresiva. Florin Andronescu considera ca in modelul economic din Romania „trebuie sa fii pregatit oricand sa fii preluat. Amiabil sau agresiv„. Proiectul Sanador a culminat in 2011 cu inaugurarea primului spital al retelei, situat in Bucuresti, la momentul respectiv fiind cel mai mare spital privat, cu o capacitate de 290 de paturi, in urma unei investitii de 40 de milioane de euro.
In prezent, Sanador este unul dintre cei mai mari operatori din industria privata de sanatate, o piata de o jumatate de miliard de euro anual. Intrebata daca analizeaza posibilitatea de a atrage un investitor in actionariatul Sanador, Doris Andronescu a raspuns ca nu este cazul.
ti reusit sa imbinati viata perso­nala cu cea profesionala? Ati fost nevoita sa faceti compromisuri pentru a avea succes pe plan profesional?
A reusit intotdeauna sa gaseasca un echilibru intre viata personala si cea profesionala, nefiind nevoita sa faca niciun compromis pentru a avea succes in afaceri.
Pe langa afaceri, in calitate de membra a Fundatiei Mina Minovici, Doris Andronescu se implica si in actiuni caritabile in ceea ce priveste restaurarea muzeelor. De asemenea, doamna Andronescu este in  membra si in cadrul Fundatiei Copii Sanatosi care ajuta tinerele mame in devenire sa-si efectueze din timp investigatii, in mod gratuit.
Momentan, planurile sotilor Andronescu se indreapta spre dezvoltarea proiectului Sanador, in conditiile in care sistemul public de sanatate isi arata tot mai mult limitele. Cat despre viitor, peste zece ani, „nu stiu daca ne mai vedem in acest business sau retrasi la pensie. La un moment dat trebuie sa stii cand sa te retragi".


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 13, 2013, 10:50:17 AM
Margareta Mares - Director general al Europharm Distributie

A fost numita in 2007 in pozitia de director general al Europharm Distributie, parte a grupului britanic GSK si una dintre cele mai importante companii de distributie farmaceutica de pe piata locala. Are, in prezent, in subordine 380 de angajati si gestioneaza un portofoliu de 3.000 de produse, de la 100 de furnizori, si o retea de peste 6.000 de clienti care inseamna puncte de lucru retail, lanturi de farmacii si spitale.
Europharm Distributie este al patrulea jucator ca marime din piata de distributie de medicamante si parte a grupul britanic GSK Romania.

Pentru o perioada doamna Mares a descis sa paraseasca industria farmaceutica si sa accepte o pozitie de director de achizitii in cadrul operatorului de telecomunicatii Vodafone. „Am vrut sa dovedesc ca faptul ca sunt femeie sau farmacist nu imi blocheaza sau nu imi interzic accesul la o anumita pozitie", afirma Margareta Mares, care din 2007 s-a reintors in industria farma intr-o pozitie de top management.

Traseul profesional ales i-a dovedit Doamnei Director ca scara pe care a avut treptele potrivite pentru pasul domniei sale, astfel incat sa nu fie nevoita nici sa faca pauze, nici sa se intorca din drum. Nu are regrete, iar din esecuri a avut ntotdeauna doar de invatat. Daca ar putea schimba ceva ar invata mai multe limbi straine, asa cum o sfatuiau parintii, intrucat aceste cunostinteconsidera ca au menirea de a-ti  deschide orizontul si de a-ti creste sansele de acces la alte culturi si oameni.

Printre cele mai importante realizari aminteste si de gasirea formulei prin care a reusit sa aiba o poveste de succes in viata profesionala si, totodata, o poveste frumoasa in viata personala. Sotul domniei sale este de profesie farmacist, iar cei doi copii ii dau energia de a lua cele mai bune decizii si in cariera. “Reteta reusitei mele nu se refera la gasirea unul echilibru intre serviciu si familie pentru ca asa ceva nu este posibil; eu am decis sa iau cat mai mult din fiecare si am negociat cu mine ce lucruri pot duce dintr-o parte in alta astfel incat sa le pot face bine pe ambele.”


Compania pe care o conduce este implicata in actiuni caritabile, sustinand Habitat for Humanity Romania prin sponsorizari si prin promovarea proiectelor legate de constructia sau renovarea caselor persoanelor defavorizate.
Margareta Mares este pasionata de muzica jazz,  de cinematografie, asa incat timpul liber il petrece
in familie intre filme, muzica, teatru, carti si prieteni.: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 18, 2013, 10:44:47 AM
Antoaneta Curteanu - CEO Unicredit Leasing Corporation

Absolventa a cursurilor Graduate School of Banking din cadrul Louisiana State University, Antoaneta este liderul care a invatat sa aprecieze puterea echipei. Si chiar a fost premiata pentru asta. La UniCredit a detinut functia de director executiv al diviziei Corporate si membru al Bord-ului UniCredit Romania. Este coautoarea cartii „Factoringul in Comertul International“.

Anterior a ocupat timp de trei ani functia de director adjunct al Diviziei Corporate si al Global Transaction Banking (GTB) al UniCredit Tiriac Bank, iar anterior, din 2005 pana in 2007, a fost vicepresedinte executiv si membru al consiliului de administratie al UniCredit Romania (2005-2007).

Cariera ei in banking a inceput in 1991 ca specialist de decontari externe pentru Banca Ion Tiriac, iar cu grupul UniCredit a luat contact cu ocazia preluarii de catre acesta a Demir Bank in 2002, unde Antoaneta Curteanu lucra de cativa ani. Este presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania incepand din 2011, un an in care piata de leasing si-a revenit, consemnand o crestere a volumului finantarilor acordate cu 20%, la 1,35 mil. euro. Estimarile de la sfarsitul anului trecut, conform Antoanetei Curteanu, vizau o stagnare a pietei in 2012, in timp ce pentru UniCredit Leasing, volumul estimat al finantarilor era de 220 mil. euro, in crestere cu 17% fata de 2011.

Optimismul si introducerea unor elemente de coaching in stilul de management pot fi parte din succesul Antoanetei Curteanu la conducerea Unicredit Leasing Corporation. Doamna Curteanu considera ca e important „sa fii un profesionist curajos, pozitiv si comunicativ”. Crede, de altfel, ca felul sau de a fi a contribuit la propunerea sa pe posturi de mare responsabilitate.

Antoaneta Curteanu a refuzat in 2010 un post de coordonare la Viena pentru a prelua compania de leasing din Romania. „In anii acestia compania a avut rezultate foarte bune, s-a restructurat dupa criza, dar am  reusit sa tinem oamenii foarte buni in companie si am readaptat modelul de business. Ma mandresc cu asta si, evident, nu regret decizia de a fi ramas”.

Recent a schimbat stilul de management intr-unul bazat pe coaching si cel mai nou succes il vede nu in cifre, ci in echipa sa si noua cultura constructiva pe care au adoptat-o. „Am luat un premiu de HR dupa acest coaching si ni se pare ca am contribuit la dezvoltarea fiecaruia dintre colegi, chiar si pe plan personal. Cand lucrezi intr-un mediu in care increderea e mare si echipele se consulta intre ele,  performantele  cresc foarte repede.” Curteanu considera ca influenta unui lider ar trebui aplicata in acest sens, pentru a aduce o schimbare pozitiva in modul de a gandi al celorlalti. „Ar fi bine daca fiecare ar putea schimba lucrurile in bine in jurul sau”.

Ca membra a European Professional Women’s Network, Curteanu a observat ca, adeseori in mediul economic romanesc, deciziile legate de strategie sunt luate de femei. „Dupa parerea mea sunt din  ce in ce mai multe si mai influente, pentru ca s-a demonstrat ca acolo unde femeile  fac parte din board, rezultatele  sunt mai bune, datorita prudentei si  loialitatii doamnelor. In comitetele de risc, de pilda, sunt multe doamne, noi chiar acordam o mare importanta analizei de risc si avem multe colege extrem de bune, care influenteaza deciziile mari.”  Iar succesul lor nu le impiedica sa aiba grija si de viata personala si hobby-uri. „Incerc sa ma inspir de la ele”, spune cu modestie Antoaneta Curteanu.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 18, 2013, 10:45:12 AM
Sorana Georgia - CEO Billa Romania

Sorana Georgia (foto) are o experienta de peste 14 ani in domeniul retailului, functia anterior ocupata fiind aceea de country manager al parfumeriilor Marionnaud Perfumeries Romania, potrivit profilului de pe reteaua de socializare LinkedIn.

Pe parcursul carierei sale in domeniul retailului, Georgia a ocupat functii de conducere in departamente de coordonare operatiuni, bugetare, management de proiect, resurse umane si de marketing. Si-a inceput cariera in domeniu la Metro Cash & Carry, ca director de magazin in Brasov (1997 – 2000). Apoi, a fost avansata ca director regional in Polonia, unde a stat pana in 2002, cand a fost numita director operational pentru Metro Cash & Carry Romania si Republica Moldova

Doamna Georgia a preluat conducerea diviziei locale a Billa intr-un moment de expansiune pentru retailer. Billa Romania reprezinta un business de 310 milioane de euro in 2012 si pentru anul acesta are planuri de expansiune cu doua cifre. Strategia „cu motoarele reduse“ nu i se potriveste.
Singura romanca CEO din comertul modern local calatoreste prin tara pana la 80.000 km in fiecare an. „Sunt suficiente magazine, locatii potentiale si concurenti pe drum ca sa nu merite sa zbori, ci sa iei masina”, spune ea. In timpul saptamanii locuieste in Bucuresti, iar in weekend la Brasov, unde s-a nascut.
Georgia e o ardeleanca „fast moving”, deoarece prefera retailul FMCG. Dupa ce a ocupat functia de chief operating officer pentru lanturile de magazine Real Hypermarket si Metro Cash & Carry si a avut trei experiente de expat, ocupandu-se, printre altele, de integrarea unor magazine Geant in Real, si-a propus in 2009 sa incetineasca ritmul, facand consultanta. „Nu mi-a placut, e prea lent, dai numai sfaturi si nu stii daca se pun in practica, frustrarea e maxima. Imi plac concretul, implicarea.” A revenit in concret in calitate de country manager Marionnaud, dar „in parfumerie lucrurile se misca foarte lent, eu nu eram obisnuita.” Din 2011 este CEO Billa Romania si pentru anul acesta are planuri de expansiune cu doua cifre.  In acest moment sunt 71 de unitati Billa in Romania, iar in 2012 s-au deschis 10 magazine.
„Romania si-a tinut promisiunile, a livrat ce era bugetat ca parte economica, ca numar de magazine, ne-am indeplinit toti indicatorii.  N-a fost un an usor, dar se poate. (…) Pe langa preturi mici, jucam cartea prospetimii, prin platforma de legume fructe, care ne da posibilitatea de a fi mult mai rapizi decat daca am folosi un partener”, explica Georgia.  Ea considera ca agricultura ar trebui incurajata in directia industrializarii. „Degeaba avem suprafete enorme daca taranul nu are posibilitatea de a sorta legumele pe marimi si de a le impacheta si aduce la supermarketuri.  Pietele au farmecul lor, dar daca agricultura nu se va industrializa suficient, va pierde razboiul si e pacat. Noi facem parteneriate cu producatori romani, insa trebuie actionat la scara nationala.”
Managerul Billa considera ca in Romania inca exista prejudecati privind rolul femeii in societate, cariera si familia devenind  des incompatibile. „Am insa in echipa multe femei talentate care reusesc sa le faca pe toate, desi asta implica intotdeauna sacrificii: cand eram in Polonia, eu faceam lectii cu fiul meu pe Skype“. Pe de alta parte, considera ca fiecare trebuie sa aleaga ce i se potriveste: „cand am stat cu motoarele reduse, pe cand faceam consultanta, fiul meu mi-a spus sa ma apuc sa fac altceva, pentru ca incepusem sa organizez vietile celor din familie. Nu stiu daca o sa pot sa ma opresc vreodata, imi place ce fac”.
Pentru Georgia, primul model pe partea de business a fost Gerardo Monzillo, directorul comercial Metro: „Avea intotdeauna prezenta asta a seniorului, era de ajuns o remarca si iti venea sa te ascunzi – un lider adevarat.“ Cat despre influenta, aceasta nu e intodeauna binevenita: „Eu cred ca succesul nu ar trebui sa  implice neaparat influenta, avem oameni de succes care nu ar trebui sa influenteze opinia publica. Societatea noastra are deja niste modele pe care nu ar trebui sa le aiba, dar sunt atat de des prezenti in media incat au devenit repere”.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 18, 2013, 10:45:38 AM

Delia Arsenie - CEO Oscar Downstream

Absolventa de Finante-Banci, Delia Arsenie s-a angajat imediat dupa absolvire la Banca Tiriac.

Proaspetilor absolventi de atunci nu le era inca foarte clar daca trebuie sa astepte repartitia (ca inainte de 1990) sau sa-si caute un loc de munca. Luand in calcul ca piata nu era pregatita pentru noii absolventi, Delia Arsenie isi facuse preangajare din anul patru la Institutul National de Cercetare Economica; insa, in anul 5, cand a absolvit, oferta a devenit atat de variata incat a putut sa aleaga: in perioada aceea incepuse febra deschiderilor de banci, se infiintau Eximbank si Banca Tiriac, asa ca absolventii erau cautati. Banca Tiriac angajase sapte persoane din grupa Deliei Arsenie care, impreuna cu bancheri experimentati, au format primul nucleu de 30 de angajati ai bancii. „Au fost vremuri splendide, totul era de la zero, am fost implicata in toate procesele dezvoltarii bancii, de la partea organizatorica pana la crearea bazei de clienti, un noroc pe care putini absolventi de astazi pot sa il aiba„, povestea anterior Delia Arsenie. In Banca Tiriac, Delia Arsenie a lucrat inca de la inceput in divizia corporate, pe care a condus-o pana in 1997, cand a devenit contabil- sef pe sucursala si a pornit de la zero mai multe sucursale ale bancii; din 2000, a preluat cea mai mare sucursala a bancii, din strada Doamnei, cu 100 de persoane in subordine, pe care a condus-o doi ani.

In 2002, Delia Arsenie a schimbat banca si a devenit vicepresedinte al Bancii Italo Romena. Ca numarul doi in banca, Delia Arsenie a coordonat executiv operatiunile, a invatat sa acorde consultanta de strategie clientilor interesati de diversificarea businessului, a semnat toate creditele acordate de banca si a lansat si serviciile pentru persoane fizice.

Dupa 20 de ani de experienta in domeniul bancar a preluat conducerea Oscar Downstream, companie de trading de produse petroliere, ce inregistra in 2011 o cifra de afaceri de 531,3 milioane euro. Business-ul este detinut de Alin Niculae, care s-a retras de cativa ani din conducerea executiva, a numit un board de directori care a condus operatiunile, iar in 2010 a recrutat-o pe Delia Arsenie. La 1 martie 2011 ea a preluat mandatul de CEO al Oscar.


Infiintata in 2001, Oscar Downstream este cea mai mare companie petroliera neafiliata distribuitoare de motorina din Romania. Oscar Downstream este o companie independenta cu o retea de peste 750 de statii de incinta (DIESELpoint) deservita de o flota proprie de autocisterne. Pe langa statiile de incinta, Oscar Downstream detine o retea de 29 statii DIESELpoint Access, retea care se dezvolta continuu constand in vanzarea motorinei exlusiv pe baza cardului personalizat fiecarui client in parte.

“Femeile sunt mai serioase, mai atente si foarte exigente. Eu am pariat pe femei in managementul Oscar si nu am avut absolut nicio emotie sa las un business construit in zece ani pe mana ei„, spunea Alin Niculae, proprietarul afacerii Oscar Downstream, referindu-se la numirea in functia de CEO a Deliei Arsenie.


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 25, 2013, 03:13:35 PM
Femei celebre care s-au alaturat campaniei de promovare a proiectului "Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen":


Sorana Georgia - https://www.youtube.com/watch?v=mCgVL0UQKUY


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 25, 2013, 03:14:08 PM
Femei celebre care s-au alaturat campaniei noastre de promovare a proiectului "Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen":

Rucsandra Hurezeanu - https://www.youtube.com/watch?v=sYIKdHEAM24


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 25, 2013, 03:14:38 PM
Femei celebre care s-au alaturat campaniei noastre de promovare a proiectului "Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen":


Monica Pop - https://www.youtube.com/watch?v=6BYJ_HBOCY8


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 25, 2013, 03:15:09 PM
Femei celebre care s-au alaturat campaniei de promovare a proiectului "Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen":


Maia Morgenstern - https://www.youtube.com/watch?v=8Su4vFHXfUY


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 27, 2013, 01:48:48 PM

Irina Socol - https://www.youtube.com/watch?v=XkueaBg4Mco


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 27, 2013, 01:49:07 PM
Irina Margareta Nistor - https://www.youtube.com/watch?v=HOxZrmkPhZg


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 27, 2013, 01:49:21 PM

Irina Cajal Marin - https://www.youtube.com/watch?v=v3KzKySUCZ8


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 27, 2013, 01:49:35 PM

Ioana Filipescu - https://www.youtube.com/watch?v=0x6DEQgyhwc


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 27, 2013, 01:49:51 PM
Graziela Elena Vajiala - https://www.youtube.com/watch?v=Qpnu5zAZwdA


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 28, 2013, 01:19:36 PM
Gabriela Tudor - https://www.youtube.com/watch?v=BoSoFKLQMDU


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 28, 2013, 01:19:51 PM
Ecaterina Andronescu - https://www.youtube.com/watch?v=dh7n2ky5r_o


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 28, 2013, 01:20:02 PM
Cristina Batlan - https://www.youtube.com/watch?v=fKxGRdX_o64


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 28, 2013, 01:20:26 PM

Antoaneta Curteanu  - https://www.youtube.com/watch?v=Zs-M1OzSkpo


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 29, 2013, 09:38:57 AM
Alina Pantazi Sturdza - https://www.youtube.com/watch?v=EZAofrjSsw8


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 29, 2013, 09:39:09 AM

Alice Nastase - https://www.youtube.com/watch?v=cHTfr6wQVEk


: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali November 29, 2013, 09:39:25 AM

Alexandra Gatej - https://www.youtube.com/watch?v=LOAHQJGrzFU


: Răspuns: Povesti de succes
: Alex February 18, 2014, 08:42:45 AM
Descriu aici un articol interesant despre creierul femeii raportat cu cel al barbatului

          "De-a lungul timpului, bărbații au trasformat și zeitățile feminine în zeități masculine, fără ca acest lurcru să fie amendat de către femei. Din punct de vedere funcţional, creierul feminin este diferit de creierul masculin. Diferența este atât pronunțată, încât după opinia unor neurologi s-ar putea să fie vorba de două de specii umane diferite.
           De pildă, în urma unor cercetări făcute la Universitatea Stanford (SUA), s-a demonstrat pe cale experimentală că detaliile-imagine stimulează 9 centri nervoşi la femei, dispuşi în ambele emisfere cerebrale. La analiza detaliilor-imagine, în creierul masculin se activează numai 2 centri nervoşi, într-o singură emisferă cerebrală. În creierul feminin există mai multe conexiuni între cele două emisfere cerebrale, decât în cel masculin. Experimentele efectuate la City University of New York, au arătat că bărbaţii întâmpină dificultăţi în a percepe corect culorile galben, verde şi albastru. Profesorul care a condus studiul, Israel Abramov, afirmă că rezultatele cercetării nu pot fi explicate prin structura ochiului. Diferenţele înregistrate sunt la nivelul creierului. Totodată, s-a descoperit că femeile au capacitatea de a memora mai multe detalii decât bărbaţii.
             Alt studiu, publicat în jurnalul ştiinţific Biology of Sex Differeces, revelă faptul că femeile au simţul auzului, simţul mirosului şi al gustului mai fine decât ale bărbaţilor. Papa Paul al II-lea a emis ipoteza potrivit căreia, Dumnezeu ar putea fi femeie.
             Dominaţia bărbaţilor a transformat planeta într-un câmp de luptă perpetuă pentru putere şi subordonare, fără responsabilitate pentru generaţiile viitoare.În goana lor după putere politică şi economică, au infestat radioactiv, chimic şi bacteriologic solul, subsolul, apele de suprafaţă şi subterane, aerul, eludând astfel dreptul generaţiilor viitoare la existență. Prin manipularea mass-media mondială, conducătorii bărbaţi au redus femeia la un simplu obiect sexual, privând-o de prerogativele fireşti de conducere a societăţii.
            Pierdem astfel, în deosebi în lumea islamică, un tezaur de inteligență feminină care ar pune punct războaielor, poluării mediului și ar putea să propulseze omenirea spre culmile progresului mental, științific și tehnologic."

Deci pana la urma e o problema a societatii la nivel de gandire...

: Răspuns: Povesti de succes
: TotiEgali February 28, 2014, 08:05:19 AM
Interviu cu Sonia Nastase, General Manager al Howard Johnson Hotel

Cu o experienta de mai bine de 15 ani in industria ospitalitatii, atat in zona operationala cat si in cea de consultanta, Sonia Nastase este prima si singura femeie din Romania care conduce un hotel de cinci stele - Howard Johnson Grand Plaza, din Bucuresti.
 
Licentiata a Universitatii Politehnice din Bucuresti si absolventa a unui MBA Romano-Canadian, Sonia Nastase si-a inceput cariera in 1996, in cadrul World Trade Center Bucuresti, fiind implicata in organizarea de evenimente si targuri internationale. A continuat, apoi, pe partea de vanzari si marketing in cadrul Athenee Palace Hilton Bucuresti si Howard Johnson Grand Plaza, pana in 2006 cand a facut  trecerea la zona de consultanta in calitate de Senior Associate la Trend Hospitality. Din septembrie 2009 ocupa functia de Director General al hoteluluiHowardJohnsonGrandPlaza, din Bucuresti.
 
Raluca Boboc, Femei in Afaceri: Doamna Sonia Nastase, care considerati ca a fost momentul decisiv in urma caruia ati ales o cariera in domeniul ospitalier?
 
Sonia Nastase: Mai degraba decat un singur moment a fost contextul anilor 90, in care ospitalitatea la standarde occidentale incepea sa patrunda si la noi, cu toata splendoarea si farmecul ei. Primele mele contacte cu aceasta zona, la sfarsitul anilor 90, mi-au dat sentimentul ca sunt “croita” pentru acest drum, prin urmare l-am urmat fara ezitari si fara regrete.
 
R.B: Sunteti prima femeie din Romania care se afla la conducerea unui hotel de cinci stele. Care considerati ca a fost atu-ul dvs. principal care v-a ajutat sa obtineti aceasta distinctie?
 
Sonia Nastase: Cred ca, mai degraba decat un atu a fost vorba de un cumul de elemente care m-au recomandat in acest sens, atat referitoare la atitudine, cat si la stilul de lucru, la valorile personale si profesionale. A fost o pozitie castigata in timp, prin efort si dedicare.
 
R.B: “Ospitalitatea, in criza de ospitalieri?” - Cat adevar este in aceasta sintagma?  Se vorbeste de lipsa personalului calificat si fenomenul de migratie in continua crestere, dar care sunt pasii care pot duce la ameliorarea acestei situatii?
 
Sonia Nastase: Eu prefer sa vad partea plina a paharului, si anume pe acei tineri extrem de motivati care ne trec si noua pragul de multe ori, in practica fiind, si carora le citesc in ochi admiratia pentru locul in care muncim si dorinta ca la un moment dat sa fie si ei acceptati in aceasta echipa. Sigur ca este nevoie si de formare pe langa factorul subiectiv, de motivatie. Dar formarea profesionala si atitudinea corecta pentru aceasta industrie de multe ori se “fura” de la modelele din jur, de la sefii de echipa, sefii de departament etc.  Cu alte cuvinte, unde exista vointa exista si o cale catre succes. Important este sa pastrezi, in echipa, o proportie bine calculata de oameni cu experienta, de la care cei tineri sa poata invata, si de oameni noi, tineri, care sa aduca entuziasm si dinamism.
 
R.B: Romania se afla in recesiune din anul 2008. Care sunt schimbarile care s-au produs, pana in prezent, in industria ospitalitatii din tara noastra?
 
Sonia Nastase: S-au produs niste re-asezari, firesti la urma urmei, care tin de maturizarea pietei, la nivel de tarife, de segmente de public-tinta pentru fiecare categorie de confort si de servicii si s-au afirmat ca si “castigatori” cei care erau cu adevarat pregatiti pentru cursa lunga.
 
R.B: Am observat, din declaratiile dvs. din presa, ca sunteti o adepta a muncii in echipa. Cum se constituie, in opinia dvs., o echipa competitiva?
 
Sonia Nastase: O echipa competitiva se constituie din mai multe “ingrediente”: este nevoie de valoare, in sensul de experienta si expertiza profesionala, de atitudinea corecta, de adaptabilitate la situatii dintre cele mai diverse (si poate si unele foarte dificile), de proactivitate, in sensul de a anticipa niste nevoi ale oaspetilor sau de a veni in intampinarea partenerilor cu solutii personalizate, de creativitate etc.
 
R.B: Considerati ca intuitia feminina poate reprezenta un avantaj in afaceri? Daca da, cum explicati acest fenomen?
 
Sonia Nastase: Orice element de inteligenta emotionala te poate ajuta enorm in orice domeniu, in orice context. Prin urmare, intuitia feminina poate fi cu siguranta un atu in aceasta industrie a experientelor, in care impresiile de prim moment sau sentimentele rezultate din relatii de business de lunga durata pot conduce la rezultate uimitoare.
 
R.B: Care sunt armele dvs. in combaterea stresului zilnic? Ce va mentine o persoana motivata?
 
Sonia Nastase:  Feedback-ul oaspetilor si al partenerilor de afaceri este ceea ce conteaza cel mai mult in aceasta industrie. Satisfactia lor este pentru noi, ca echipa, si pentru mine, ca manager, cea mai frumoasa recompensa si cea mai puternica motivatie.
 
R.B: Cum definiti succesul in profesie?
Sonia Nastase: Dupa parerea mea, exista cel putin doua categorii de succes: succesul formal, la nivel de pozitie, rezultate, recomandari, si succesul “neoficial”, pe care il simti atunci cand unul sau mai multi juniori incep sa te imite, sa copieze comportamentul tau si sa te priveasca ca pe un model...
 
R.B: Care ar fi sfatul pe care l-ati da unei tinere, din comunitatea Femei in Afaceri, aflate la inceput de cariera?
 
Sonia Nastase: Sa incerce sa invete cat mai mult, atat din experientele pozitive cat si din cele negative, de la toate persoanele cu experienta cu care vin in contact. Sunt resurse foarte valoroase, care te pot ajuta sau inspira cand te astepti mai putin.