star Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Pagini: 1 [2]   In jos
Autor Subiect: Barbatii sefi  (Citit de 12434 ori)
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #15 : Septembrie 27, 2013, 11:38:25 »

http://www.stiri.com.ro/stire-54995/munca-interzisa-fara-acordul-sotului-in-cel-putin-15-tari-femeile-pot-fi-impiedicate-sa-mearga-la-serviciu.html#.UkVuIT85WZQ

 Cel puțin 15 țări continuă să le interzică femeilor să muncească fără acordul soțului, deşi au fost realizate anumitor progrese în sporirea egalității între sexe, indică un raport al Băncii Mondiale, publicat marți, scrie Agerpres, citând AFP.

"Numeroase societăți au realizat progrese, angajându-se, încetul cu încetul, să suprime formele persistente de discriminare împotriva femeilor, însă mai sunt multe de făcut", subliniază președintele BM, Jim Yong Kim, în preambulul raportului, intitulat "Femeile, afacerile și dreptul".

Dintre cele 143 de țări analizate în acest raport (din 193 de țări membre ONU), 15, între care Iran, Siria, Bolivia și Gabon, dau bărbaților dreptul de a se "opune" ca soțiile lor să lucreze și de a le "împiedica să accepte un loc de muncă".

În Guineea, femeile trebuie să sesizeze tribunalele pentru a anula decizia soțului de a se opune, "în numele intereselor familiei", ca acestea să intre în viața activă.

În Rusia, 456 de profesii (șofer de camioane agricole, instalator etc.) sunt interzise femeilor, indică Banca Mondială.


În cel puțin 29 de țări (între care Arabia Saudită, Honduras, Senegal), legea prevede că bărbatul este "capul familiei" și, așadar, îi este încredințat controlul asupra "deciziilor cruciale" privind alegerea domiciliului, obținerea documentelor oficiale (pașaport, carte de identitate) sau deschiderea unui cont bancar.

Raportul identifică, de asemenea, anumite progrese realizate pe plan mondial. În doi ani, 48 de schimbări de legislație în 44 de țări au sporit egalitatea între sexe, în special în Cote D'Ivoire, unde femeile sunt libere, din 2013, să lucreze fără acordul soțului.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #16 : Septembrie 27, 2013, 11:46:58 »

http://www.stiri.com.ro/stire-4288/romancele-mai-slab-reprezentate-si-mai-prost-platite.html#.UkVwDj85WZQ

 Femeile din România suferă în continuare de pe urma inegalităţii de şanse, atât în societate, cât şi la locul de muncă. O arată cifrele şi specialiştii.

Femeile din România trebuie să muncească mai mult decât bărbaţii, să accepte posturi sub calificarea lor, dar şi salarii mai mici. Cu alte cuvinte, se confruntă în continuare cu un nivel ridicat de discriminare la locul de muncă şi în societate şi nu au aceleaşi şanse pe piaţa muncii. Asta arată studiile şi specialiştii din domeniu.

Salarii cu 17% mai mici

Astfel, angajatele din România, dar şi cele din Uniunea Europeană câştigă cu 17% mai puţin decât colegii de birou cu o fişă a postului similară, potrivit datelor europene, confirmate de Carmen Banu, expert în egalitate de şanse la Blocul Naţional Sindical (BNS). Iar diferenţele de salarizare vor fi adâncite de noul Cod al Muncii, adaugă aceasta.
 

Nu este însă singura problemă cu care se confruntă femeile la locul de muncă. De multe ori sunt tratate cu superioritate de către şefi sau de către colegii de sex opus, adaugă Carmen Banu. Şi asta, chiar şi atunci când sunt foarte bine pregătite. "Ele trebuie să dovedească mai mult decât bărbaţii că sunt calificate. De multe ori sunt obligate să accepte locuri de mun că care nu le pun în valoare abilităţile şi calităţile. Sunt foarte multe femei care primesc salariul minim pe economie, am auzit chiar şi de femei plătite cu patru milioane de lei pe lună şi care muncesc 8 ore sau chiar mai mult".

În plus, lucrează şi în condiţii mai proaste decât bărbaţii. "Femeile sunt obligate, mai mult ca bărbaţii, să accepte munca în ilegalitate, fără contract şi în condiţii proaste. Mai mult, ele nu au un program de muncă flexibil şi trebuie să se ocupe şi de copii, pentru că ştim că lor le revine educaţia copiilor. Din acest punct de vedere, lipsa de grădiniţe şi creşe este o mare problemă", arată expertul BNS.

Mai greu promovate

În plus, angajatele din România se lovesc şi de reticenţa şefilor la locul de muncă. "Pregătirea lor este pusă la îndoială, ele muncesc mai mult, au mereu de dovedit că sunt bine pregătite", spune Carmen Banu.

Mai mult, din cauza asta ajung mai greu în funcţii de conducere. "Femeile mai au de luptat ca să ajungă şefe. În primul rând, mai au de luptat cu ele însele, pentru că multe au probleme cu încrederea în sine. Observăm la femei o uşoară ne încredere de a ieşi în faţă, de a spune ce ştiu să facă păstrându-şi în acelaşi timp feminitatea, dar şi să deprindă limbajul bărbaţilor. Mai ales că ele sunt bune negociatoare şi sunt atente la detalii", conchide expertul BNS, subliniind că sindicatul are un program naţional de centre de consiliere al căror scop este să reducă nivelul de inegalităţi din viaţa româncelor.

Bărbaţii conduc şi în politică

Pe de altă parte, deşi gradul de reprezentativitate a femeilor în politică a crescut la ultimele alegeri, prezenţa acestora în parlament rămâne subdimensionată. Astfel, la nivelul de luare a deciziilor, femeile sunt slab reprezentate, conform unui studiu realizat de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse în 2009.

Rezultatele cercetării arată că 19% dintre miniştrii români sunt femei (adică patru), în timp ce media europeană este de 25%. Mai mult, în Senat sunt doar opt femei din 137 de senatori, în timp ce în Camera Deputaţilor au fost alese 38 de femei din totalul de 333 de deputaţi.

În urma alegerilor din iunie 2009, Parlamentul European are cea mai echilibrată componenţă din punctul de vedere al reprezentării de gen, în comparaţie cu legislaturile precedente. Prezenţa femeilor este cu 10% mai mare decât media din parlamentele naţionale ale statelor membre. Aici şi româncele stau ceva mai bine. Adică 12 din cei 33 de europarlamentari sunt femei.

Nu acelaşi lucru se întâmplă la nivel local în România. În cele 42 de judeţe, doar două femei sunt prefecţi, iar din cele 84 de funcţii de subprefect doar 9 sunt alocate femeilor. La nivelul consiliilor judeţene, doar 12,6% din funcţii sunt ocupate de femei.

Femeile în politică au o imagine negativă

"Sunt din în ce mai multe femei în politică, a crescut gradul de reprezentativitate, dar acesta e un domeniu dificil pentru că femeile trebuie să fie foarte bine pregătite", susţine Carmen Banu. Asta nu înseamnă însă că şi nivelul percepţiilor despre femei s-a modificat radical.

"În continuare femeile sunt victima dublului standard, sunt evaluate după alte criterii decât bărbaţii, precumpănitor fizice, decorative şi frecvent evocate în exemplificări negative", arată şi Daniela Ro venţa Frumuşani, profesor la Universitatea Bucureşti, expert în antropologie şi studii de gen.

17% este diferenţa salarială
dintre o femeie şi un bărbat pe acelaşi loc de muncă

STUDIU

Un sfert din ştiri sunt despre femei

Femeile sunt slab reprezentate şi în mass-media, chiar dacă, de cele mai multe ori, le revine rolul de prezentator de ştiri. Astfel, în 76% dintre cazuri, ştirile sunt despre bărbaţi, arată un raport global de monitorizare mass-media, coordonat în România de profesorul doctor Daniela Rovenţa Frumuşani.

"În continuare, femeile sunt supuse unei duble corvoade: sarcini din ce în ce mai numeroase şi cronofage în spaţiul public, într-o economie concurenţială şi acum în criză, dublate de sarcini deloc simplificate în sfera privată, din cauza lipsei creşelor, a grădiniţelor, a sistemului after school democratic, nu elitist", susţine aceasta.

Mass-media rămâne o oglindă a societăţii din acest punct de vedere. Astfel, studiul global a rată că femeile sunt încă subreprezentate şi greşit reprezentate în ştiri, în ciuda unor schimbări evidente în statutul lor în lume, care s-au petrecut în ultimele decenii. Mai mult, femeile şi bărbaţii sunt trataţi di ferit în media, arată cercetarea.

În plus, doar 6% din articole contestă stereotipurile de gen. Asta, în contextul în care procentul de ştiri prezentate de femei creşte lent, potrivit studiului care s-a realizat prima dată în 1995. Acesta mai arată că ştirile prezentate de femeile-reporter sunt mai predispuse unei mai bune reprezentări a femeilor-subiect.

Mai mult, ultimii cinci ani au reprezentat un progres în portretizarea femeilor, dar schimbarea este mai curând lentă, este una dintre concluziile cercetării. Iar o alta arată că marginalizarea vocilor feminine e un element-cheie al îngrădirii dreptului la libera exprimare.

"În continuare, femeile sunt supuse unei duble corvoade: sarcini mai numeroase în spaţiul public, dublate de cele private.",
DANIELA ROVENŢA FRUMUŞANI, expert în studii de gen

"BILANŢ"

Tot mai multe femei, victime ale violenţei

În timp ce numărul femeilor victime ale infracţiunii de omor este în scădere, de la 143 de cazuri în 2008, la 125 de cazuri în 2009, procentul celor care se confruntă cu violenţa domestică este în creştere. Astfel, cifrele Poliţiei arată că acum trei ani 1.857 de românce au fost agresate de bărbaţi, iar un an mai târziu, 2.386 de românce au depus plângeri de agresiune.

Mai mult, în 2009, 7.122 de femei au fost abandonate, cu aproape 1.000 mai multe decât în anul precedent.

Iar anul trecut, 56% dintre victimele traficului de persoane au fost tot femei, mai arată datele Poliţiei. Totuşi, româncele au o conduită mai corectă în trafic. Anul trecut, din totalul de 2,9 milioane de sancţiuni rutiere, doar 11% le-au fost aplicate femeilor.

COMUNITATE PE INTERNET

Unde pot învăţa femeile cum să facă afaceri

O comunitate on-line de femei de afaceri sau care se pregătesc să devină antreprenoare s-a transformat, acum un an şi jumătate, în Asociaţia "Femei în Afaceri". Astăzi, grupurile de pe reţelele de socializare Facebook şi LinkedIn numără peste 900 de femei. Iniţiativa aparţine tinerei Alice Botnarenco (foto), care a intrat în lumea de business pe cont propriu la numai 23 de ani, cu o firmă de închiriere a maşinilor Rent a Car Kapitolium, după ce a lucrat ca broker pe piaţa de capital.

"Având propria firmă şi fiind conştientă de toate problemele pe care trebuie să le rezolvi când te afli în această postură, a apărut ideea acestei asociaţii care să fie un catalizator, să strângă într-un singur loc femei cu preocupări comune şi care caută soluţii la acelaşi gen de situaţii de afaceri", ne-a spus Veronica Stancu, managerul pe comunicare al asociaţiei.

În prezent, majoritatea participantelor la această comunitate sunt din Bucureşti, însă în perioada următoare reţeaua se va extinde şi în alte oraşe din ţară, pentru început în Braşov şi Constanţa, adaugă ea.

Sunt grupuri de socializare, unde femeile interesate de afaceri pot găsi sfaturi, idei, informaţii utile sau chiar pot încheia colaborări. Unul dintre proiectele asociaţiei este un şir de Întâlniri de Socializare, în care se adună femei din diverse domenii, dar cu acelaşi tip de probleme legate de business. Sunt abordate teme de interes precum găsirea unui contabil bun, cum negociezi, cum te promovezi.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #17 : Decembrie 09, 2013, 10:57:54 »

http://www.wall-street.ro/articol/Careers/157797/diversitate-de-gen-in-business-ul-romanesc-cine-ar-trebui-sa-conduca.html

Diversitate de gen in business-ul romanesc: feminin vs. masculin. Cine ar trebui sa conduca?

Diversitatea de gen in mediul de business si, cu precadere, in cadrul echipelor de conducere a devenit un subiect din ce in ce mai mai abordat in cercetari si, totodata, un fenomen social in special in tarile occidentale. Cum au influentat anii de criza economica aspectele legate de diversitate de gen in business?

Cum au influentat anii de criza economica aspectele legate de diversitate de gen in business?

In recesiune, cele mai lovite domenii au fost zonele preponderent ocupate si conduse de barbati: constructiile, finantele, productia. Pe de alta parte, cele mai cautate abilitati manageriale in ultimii ani sunt comunicarea, atentia la detalii, socializarea, atribute specific feminine.

In ultimii ani au crescut voci feminine puternice atat in business, cat si in zona sociala si politica.

Mai mult decat atat, studiile arata ca echipele de top management cu o proportie echilibrata intre femei si barbati genereaza rezultate financiare superioare si un nivel al angajamentului mult mai bun.

In Romania, nu a fost niciodata cercetata in profunzime tema diversitatii de gen, simultan la nivel individual, organizational si de societate. HART Consulting impreuna cu partenerii sai, Adina Bigas, ASEBUSS, si EXEC-EDU, au initiat si desfasurat aceasta cercetare.
Leadership masculin vs. leadership feminin: diferente si asemenari

La nivel individual, studiul a fost derulat de HART Consulting pe un esantion de peste 400 manageri de top si middle din Romania din companii multinationale si locale, acestia fiind testati cu instrumentele Hogan Assessments (profilul de personalitate HPI, profilul de factori comportamentali exagerati HDS si profilul valoric-motivational MVPI).
Cum arata rezultatele?

Femeile-lideri apar mai nelinistite, mai putin sigure pe fortele proprii, mai anxioase (isi fac mai multe griji) decat barbatii-lideri. Sunt mai temperamentale, mai pretentioase cu sine si cu ceilalti, mai greu de multumit, autocritice. Acest aspect are insa si implicatii pozitive: sunt mai deschise la feedback constructiv, mai dornice sa puna in aplicare sugestiile de dezvoltare primite.

Acestea au scoruri mai mari la dimensiunea „traditie“, ceea ce inseamna principii etice foarte puternice, respect pentru autoritate, dar si preferinta pentru conservatorism, pentru roluri jucate intr-o maniera traditionala, valorizarea echilibrului intre viata personala, de familie si cariera.


Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #18 : Decembrie 09, 2013, 01:43:06 »


Business pe tocuri sau la costum si cravata? Cele mai frecvente stereotipuri despre femei in afaceri

Diversitatea de gen in mediul de business si, cu precadere, in cadrul echipelor de conducere a devenit un subiect din ce in ce mai discutat in ultimii ani. Chiar daca studiile arata ca echipe de top management cu o proportie echilibrata intre femei si barbati genereaza rezultate financiare superioare intrebari precum "Sunt femeile la fel de bune la conducerea unei afaceri ca barbatii?" "Au pregatirea si experienta necesara?" inca se mai pun.

Stereotipuri legate de motivatie   

"Femeile nu au aspiratii de cariera la fel de mari precum barbatii" - 63% dintre respondenti sustin ca afirmatia este falsa.

"Femeile nu agreeaza pozitii de putere" - 83% dintre respondenti sunt in dezacord cu acest mit.

"Femeile nu sunt interesate de succes la fel ca barbatii" - 86% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.


Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #19 : Decembrie 16, 2013, 03:39:08 »

http://www.psychologies.ro/anchete-si-dosar/pot-fi-femeile-la-fel-de-agresive-ca-barbatii-2137721

Pot fi femeile la fel de agresive ca barbatii?

   
Natura inzestreaza barbatul cu trasaturi mai aspre si cu o personalitate asijsderea, in comparatie cu firea si felul de a fi mai sensibile ale femeii. Cu toate acestea, reusesc deopotriva sa fie agresivi, chiar daca modul de manifestare sau factorul declansator pot sa difere.

Psihosocial, agresivitatea si violenta sunt explicate ca fiind comportamente invatate: fie ca raspuns la o frustrare, fie pentru a atinge anumite scopuri sau in urma observarii unor comportamente asemanatoare. Acestea sunt trasaturi de personalitate, abilitati cognitive sau de socializare care pot tine de o serie de elemente culturale si socioeconomice, toate laolalta actionand ca predispozitii, factori situationali si declansatori.

Structural, nu am avea de ce sa facem o diferenta intre sexe la capitolul agresivitate, intrucat psihicul fiecaruia se formeaza si prin educatie. Dar chiar daca avem aceleasi premise, ne impartim in taberele culturale pe care le cunoastem, ne afiliem, ne modelam in cadrul unor norme ce ne sunt impartasite prin educatie. Baiatul mic va fi considerat a avea tendinte de lider daca devine dur si incearca sa se impuna, in timp ce fetitei i se va face observatie ca nu e frumos sa fie rea.

Valentin Protopopescu, psihanalist, explica astfel: „Agresivitatea este forma de existenta a unei pulsiuni pozitive, cea care ne tine in viata si ne obliga sa luptam pentru supravietuire. Problema este de intensitate, forta si grad de mediere. Daca agresivitatea masculina este mai violenta fizic, prin apelul la forta bruta, dar si la sentimente precum sadismul, agresivitatea feminina poate primi o expresie mai rafinata, ceea ce nu o face deloc mai blanda. Este adevarat: ceea ce unii numesc instinctul matern, poate inhiba in buna masura pornirile agresive ale femeilor. Cea care da viata doar cu un efort psihic major, poate conveni ca o poate si lua“.

Spunem ca barbatii pot deveni agresivi, exercitandu-si astfel controlul asupra altora, din cauza unei provocari aduse stimei de sine sau integritatii, in timp ce femeile devin agresive fiindca isi pierd controlul din pricina stresului. „Cred ca sunt exact pe modelul din filme, acela in care ea se enerveaza si arunca cu farfuriile in perete. Este adevarat, rar recurg la asemenea manifestari, dar recurg.

Pur si simplu simt ca se acumuleaza atata tensiune in mine, incat voi exploda, si atunci cred ca modul meu de eliberare este sa arunc cu ceva. O singura data am aruncat o carte in capul cuiva care ma enervase ingrozitor si atunci mi-am dat seama ca nu e bine sa am asemenea iesiri. Parca nu eram eu. Prefer sa mai trantesc telefonul sau sa sparg cate un pahar, ceva, decat sa ma manifest asa de violent asupra vreunei persoane…“, se confeseaza A.

 

Tipuri de agresivitate

In timp ce barbatii sunt mai inclinati sa isi manifeste fizic agresivitatea, femeile o vor exprima verbal. In timp ce barbatii vad in agresivitate o trasatura pozitiva a lor si poate chiar un semn de masculinitate, femeile se simt vinovate dupa o asemenea manifestare. Pentru ca imaginea pe care o cultivam si careia ii corespundem prin gen, nu permite eliberarea furiei, ci mai degraba stapanirea ei. Noi suntem pacifiste de fel, tandre si afectuoase, iar dezlantuirile acestea contrazic sensibilitatea care ne e specifica.

„Eu injur. Daca as folosi expresia «ca un birjar», as ramane totusi eleganta. Sa spunem ca nu sunt genul de persoana care sa si controleze nevoia de a rabufni verbal limitandu-se la un «la naiba!». Folosesc repertoriul masculin, chiar daca lipseste obiectul de referinta si, evident, colegele si prietenele mai pudice sunt uimite de reactiile mele. M-am rusinat o perioada, dar, sincer, cand simt ca ma infurii rau sau cand sunt stresata la maximum, verbalizez intens. Asta e, asa sunt… imi descriu frustrarile prin injuraturi. Apogeul acestor manifestari este, de regula, in trafic“, recunoaste M.

Totodata, la indemana femeilor este si agresivitatea pasiva. Nu este straina nici barbatilor, dar am putea spune ca femeia a facut din ea o arta. Refuzul, negarea, ignorarea sunt manifestari de acest gen care denota o furie reprimata, pe care vrem totusi ca celalalt sa o perceapa, sa o simta pe pielea lui. Iar daca suntem la capitolul manifestari mascate ale agresivitatii, am putea vorbi despre ceea ce unii cercetatori numesc „agresivitate indirecta“, adica barfa.

Fie ca vorbim de rau o persoana, o criticam cand nu este de fata, raspandim zvonuri sau ii dezvaluim secretele, toate acestea nu sunt decat forme ale agresivitatii, mult mai intalnite la femei decat la barbati. Am apelat tot la psihanalistul Valentin Protopopescu sa ne explice diferentele dintre barbati si femei in privita acestei manifestari si am aflat ca „natura umana este unitara, inclusiv in planul manifestarii agresivitatii. Este dificil de defalcat comportamentul sau reactia agresiva in functie de sex. Sigur, daca ar fi sa speculam, am putea spune ca agresivitatea feminina are un mai mare acces la ordinul simbolic.

Ea pare sa fie mai mladiata, mai metaforizata, mai «indirecta». De fapt, explicatia este de tip antropologic: beneficiind de o forta fizica mai redusa in raport cu barbatul, femeia acceseaza mai des codul cultural, isi simbolizeaza si rafineaza forma de manifestare a agresivitatii. Fireste, exista si femei care isi exprima nemediat agresivitatea, recurgand la o forma bruta, primara, instinctiva. Oricum, comportamentul agresiv este relativ la gradul de instructie, la sorgintea sociala si familiala, la tipul de societate etc. As merge chiar mai departe si as spune ca agresivitatea feminina se exprima cu mai multa virulenta si incisivitate cand primeste expresie verbala“.

 

Sefele sunt altfel?

De cate ori oare nu am auzit atat din partea barbatilor, cat si din partea femeilor ca au o sefa-zbir? Sunt nenumarate situatiile in care, daca ne plangem de o atitudine agresiva din partea unei colege de munca, aceasta are o functie de conducere. La fel de adevarat este ca, venind de pe o pozitie superioara noua, este o agresivitate care ne frustreaza, intrucat nu putem riposta cum poate ne-am dori.

„Inainte de acest loc de munca, lucram intr-o companie din domeniul medical, de unde am ajuns sa imi dau demisia pentru ca nu imi mai suportam directoarea. Nici acum nu stiu cum reusesc sa reziste colegii care au ramas. Caracteristicile ei principale sunt rautatea, lipsa de respect, furia si o doza de paranoia, cred. Vesnic era nervoasa si nemultumita, toate discutiile cu noi le purta pe un ton de superioritate, parca tot timpul trebuia sa pupi pamantul pe unde calca si sa ii multumesti pentru favoarea de a ti se adresa. Cred ca doar asa stia sa conduca, impunandu-se prin starea de neliniste – si chiar teama – pe care o genera“, ne povesteste D., 36 de ani, reprezentant de vanzari.

 

Mai mult stres

Se poate ca femeile aflate intr-o pozitie de conducere sa simta mai acut stresul generat de toate responsabilitatile care le revin, alaturi de responsabilitatile care provin din celelalte roluri de indeplinit (sotie, mama). Nivelul de stres, alaturi de teama de esec si de nesiguranta pe fortele proprii, poate fi ingredientul care acutizeaza comportamentul unei persoane deja inclinate spre o manifestare mai agresiva.

„Cred ca problema poate fi «rasturnata»: femeile cu functie de conducere sunt mai agresive pe drumul de «cucerire» a conditiei de «sef» si nu atunci cand deja au acces la acea demnitate. Devenita lider, femeia poate reveni «la sentimente mai bune», isi poate regasi instinctul matern, infiindu-i pe subalternii barbati, transformand comunitatea intr-o familie largita.

Cand nu mai concureaza cu nimeni, ea poate renunta la «armatura psihica» de tip masculin. Desigur, daca femeia-sef a adoptat integral un comportament masculin, daca s-a identificat cu o paradigma «virila», pierzandu-si feminitatea (adica toleranta, blandetea, intelepciunea), atunci ea poate evolua la fel ca si orice lider masculin, al carui comportament este bizuit pe discretionarism, autoritate intangibila, omniscienta si cinism“, ne spune psihanalistul.

In concluzie, femeile si barbatii sunt agresivi, chiar daca se manifesta in forme diferite. Lipsa testosteronului si, evident, a fortei fizice, modeleaza agresivitatea femeilor in forme mai subtile, mai indirecte.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #20 : Decembrie 16, 2013, 03:41:48 »

http://www.ziare.com/social/salariu/femeile-sef-castiga-cu-22-la-suta-mai-mult-decat-barbatii-sef-1154551

Femeile-sef castiga cu 22 la suta mai mult decat barbatii-sef

Femeile care ocupa posturi de conducere in intreprinderi castiga cu 22% mai putin, in medie, decat barbatii din Europa, potrivit unui studiu al firmei Mercer, specializata in resurse umane, dat publicitatii marti, relateaza AFP.

In Europa de Vest, cele mai importante diferente de remunerare intre barbati si femei au fost constatate in Germania, unde femeile care ocupa cele mai inalte functii in intreprinderi castiga cu 22% mai putin decat barbatii care ocupa posturi similare in ceea ce priveste remuneratia totala, adica luand in considerare primele si bonusurile.

Mercer a comparat medianele salariilor barbatilor si femeilor atat in ceea ce priveste salariul de baza, cat si remuneratia totala.

In general, diferenta este mai mica atunci cand este luat in considerare doar salariul de baza. Spre exemplu, in Germania aceasta diferenta este de 10%.

In schimb, in Franta diferentele sunt aceleasi, indiferent ca este vorba despre remuneratia totala sau salariul de baza, femeile cu functii de conducere castigand cu 14% mai putin decat barbatii.

Potrivit Mercer, in Franta "natura functiilor, vechimea sau experienta explica mai bine decat apartenenta la un sex sau altul diferentele salariale".

In privinta remuneratiei totale, Germania este urmata de Austria (-20%), Suedia (-19%), Spania si Grecia (-18%), Olanda (-14%), Danemarca (-12%), Irlanda (-10%), Italia, Finlanda, Marea Britanie si Portugalia (-9%), Norvegia (-8%), Elvetia (-7%) si Belgia (-6%).

Femeile primesc o remuneratie totala cu 5% mai mare decat barbatii care detin posturi similare in Bulgaria si cu 3% mai mare in Rusia. In schimb, ele primesc o remuneratie mai mica cu 18% in Lituania, urmata de Romania (-14%), Ungaria (-13%), Serbia (-12%), Slovacia (-11%), Polonia (-10%) si Cehia si Ucraina (-5%).

In Orientul Mijlociu si Africa, femeile sunt platite mai putin in termeni de remuneratie totala decat barbatii care ocupa aceleasi posturi, ca in Maroc (-15%), Emiratele Arabe Unite (-12%) si Turcia (-1%).

Diferentele cele mai mari se intalnesc in tari din Golf ca Qatarul, unde femeile primesc in medie o remuneratie inferioara cu 38% celei primite de catre barbati.

In Arabia Saudita, "nu este posibil sa fie stabilita o comparatie (...), din cauza numarului prea mic de femei cu functii de conducere", se mai arata in acest studiu.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #21 : Ianuarie 31, 2014, 11:01:50 »

La cei 30 de ani, Lilia cu greu își găsește un loc de muncă din cauza că are un copil în îngrijire. Atitudinea angajatorilor a lăsat-o practic în dificultate financiară de câțiva ani.

Tânăra a absolvit facultatea de psihologie, iar mai apoi a urmat cursuri de contabilitate pentru a face față cererilor de pe piața muncii. Ghinion, însă, nici cu aceste abilități de muncă nu a reușit să se angajeze.

Deși în anunțurile publicate pe internet nu se interzice angajarea femeilor cu copii, această categorie de subalterni este privită cu scepticism. Ceea ce argumentează angajatorii este că nu sunt reprezentanți ai companiilor publice. Femeia speră că cel puțin în acest an, după ce primul copil a intrat la școală, va reuși să mai apeleze la câteva companii.

”Chiar dacă putem să-ți oferim un certificat medical, ar fi doar o singură dată în an iar în rest, ți se pun condiții prea dificile ca să accepți vreun job. Dacă femeile care au trecut prin astfel de situații nu se vor mobiliza și vor continua să accepte această situație, nu se va schimba nimic”, afirmă Lilia.

Ala Șupac, director la Agenţia pentru Ocuparea Forței de Muncă a municipiului Chișinău, susţine că cele mai afectate de fenomenul şomajului sunt femeile. Atunci când rămân fără un loc de muncă, multe din ele iau calea străinătăţii, de unde se întorc peste ani cu sănătatea zdruncinată. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, rata şomajului la bărbaţi a constituit 5,6%, iar la femei – 3,8%.

Liliana Palihovici consideră că femeia este pusă în condiții dezavantajoase și Republica Moldova trebuie să opereze modificări legislative care ar cere includerea în stagiul pentru pensionare a timpului în care femeia s-a aflat în concediul de crestere a copilului. Din cauză că timpul nu este cotizat la fondul de asigurări sociale, pe perioda maternităţii, femeia nu se va bucura de aceeși pensie ca și bărbații.

în 2013 Agenţia a gestionat peste zece mii de locuri de muncă vacante. Acestea sunt profesii de croitor, cusătorese, bucătar/cofetar, vânzător, chelner/barmen, sudor, tâmplar, zugrav, lăcătuş, contabil, ingineri de diferite profiluri, operator call centru, ingineri-programatori etc.
Femeile cu copii în îngrijire sunt privite cu scepticism de către angajatori
Memorat
Pagini: 1 [2]   In sus
 
Schimbă forumul:  

cron