star Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Pagini: 1 2 3 [4]   In jos
Autor Subiect: Rasism si Xenofobism - 2 cuvinte mari  (Citit de 43364 ori)
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #45 : Octombrie 24, 2013, 09:42:12 »

http://www.rfi.ro/articol-asculta-rfi-ro-44649-romii-nu-sunt-ingeri-discriminati-infractori-innascuti

“Romii nu sunt nici îngeri discriminaţi, nici infractori înnăscuţi”Toată lumea îşi dă cu părerea despre situaţia romilor fără să aibă habar care sunt cu adevărat problemele etniei. Iată ce spune la RFI activistul pentru drepturile omului Valeriu Nicolae în opinia căruia pentru a rezolva această problemă trebuie în primul rând ca opinia publică să nu mai formeze tabere: romii nu sunt nici îngeri discriminaţi, nici infractori înnăscuţi.

Valeriu Nicolae vorbeşte şi despre lipsa de transparenţă în zona cheltuirii fondurilor de integrare a romilor, bani extrem de necesari pentru a face o schimbare reală în aceste comunităţi.

El a comentat pentru început declaraţia parlamentarului socialist Jean-Pierre Dufau, aflat la Bucureşti, care consideră că se fac progrese în ce priveşte integrarea romilor dar nu suficiente.
Memorat
Alecs
Newbie
*

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 17


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #46 : Octombrie 24, 2013, 09:44:22 »

Am gasit urmatorul articol, ca raspuns la cel postat anterior:
http://www.rfi.ro/articol-stiri-social-44650-scandal-suedia-cauza-registrelor-romi

Cert este ca reprezinta o problema pe care nu stim sa o gestionam...

 Suedia se află în mijlocul unui scandal de discriminare pe criterii etnice după ce s-a aflat că poliţia dintr-un land ar fi iniţiat un recensământ ilegal al romilor, pe liste regăsindu-se peste 5000 de persoane, printre care şi circa 1000 de copii.

Şeful poliţiei suedeze a declarat că registrul etnic este ilegal. Ministrul de Justiţie de la Stockholm şi-a cerut scuze public pentru aceste dosare. O amplă dezbatere la nivelul Uniunii Europene privind legalitatea acestui demers a fost lansată.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #47 : Octombrie 24, 2013, 11:34:13 »

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/secretarul-de-stat-pentru-minoritati-este-cercetat-pentru-declaratii-la-adresa-minoritatii-romilor.html

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a fost sesizat de mai multe ONG-uri privind declaratiile facute de secretarul de stat din Ministerul Educatiei Kiraly Andras György.

Acesta a afirmat ca nu si-ar trimite copilul la o scoala unde ponderea romilor este semnificativa.

European Roma Rights Centre (ERRC), Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii - Romani Criss, Agentia de Dezvoltare Comunitara "impreuna" si Policy Center for Roma and Minorities "isi exprima profunda indignare fata de recentele declaratii ale domnului Király András György, secretar de stat pentru Minoritati in Ministerul Educatiei, privind educatia copiilor romi si eforturile de a asigura calitatea educatiei minoritatilor etnice si nationale in Romania", se arata intr-o scrisoare a celor patru ONG-uri adresata ministrului Educatiei Remus Pricopie, dar si CNCD.

Totodata, organizatiile semnatare au trimis scrisoarea si comisarilor europeni pentru Justitie, Viviane Reding, pentru Educatie, Androulla Vassiliou, si pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks.

Potrivit surselor citate, in data de 20 septembrie 2013, Kiraly Andras György a declarat in presa ca nu si-ar trimite copilul la o scoala unde ponderea romilor este semnificativa.

"Trebuie sa intelegem si faptul ca parintii doresc unitati scolare unde este ordine, unde este disciplina si unde se mai si invata. Este o problema generala, iar referitor la acele unitati unde ponderea romilor este semnificativa, daca este delasare, daca este debandada, bineinteles ca nici eu nu mi-as lasa copilul acolo", a spus secretarul de stat.

"Departe de a recunoaste rolul prejudecatilor majoritatii in problema segregarii scolare a romilor, domnul secretar de stat pare a-si asuma aceste atitudini, rationalizand segregarea si blamand exclusiv comunitatea roma si copiii romi. Aceste declaratii larg mediatizate constituie discriminare directa si sunt de natura a contribui la perpetuarea unor stereotipuri negative, conform carora, romii in general, ar fi caracterizati de dezordine si lene, iar copiii romi nu ar vrea sa invete.

Acest tip de asertiuni cu caracter general constituie o regretabila contributie a unui inalt demnitar al statului roman, responsabil de problematica educationala in domeniul minoritatilor, in virtutea functiei ocupate, la consolidarea atitudinilor prejudiciante fata de romi", arata reprezentantii celor patru ONG-uri.

Organizatiile semnatare considera totodata necesara delimitarea Ministerului Educatiei fata de pozitia exprimata de secretarul de stat pentru Minoritati, precum si "precizarea clara a angajamentelor si intentiei ministerului de a depune in continuare eforturi in cooperarea cu societatea civila si comunitatile de romi in vederea asigurarii incluziunii sociale si a unui invatamant de calitate si nediscriminatoriu pentru copiii romi", se mai arata in documentul citat.

Scrisoarea ONG-urilor, inregistrata marti la CNCD, va fi analizata ca sesizare, a precizat presedintele consiliului, Csaba Asztalos.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #48 : Octombrie 24, 2013, 11:37:55 »


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, în recursul formulat împotriva primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Astfel, completul ICCJ a decis că primarul trebuie să plătească amenda de 6.000 de lei, pentru construirea gardului de pe strada Horea. Ştiri pe aceeaşi temă FOTO Reportaj BBC: Cum trăiesc familiile de ţigani în „ghetourile” din... Chiar dacă instanţa a decis că acest gard este fapt de discrimanre, completul de judecată a hotărât ca singura urmare împotriva primarului să fie achitarea amenzii de 6.000 de lei, dată de către cei de la CNCD. Gardul construit în urmă cu doi, împrejmuieşte două blocuri cu locuinţe sociale în care locuiesc majoritatea persoane de etnie romă. Gardul va rămâne în picioare După aflarea decizie instanţei, edilul a spus că nu va dărâma în niciun caz gardul. „Cred că s-a ales o soluţie de compromis care să mulţumească ambele părţi. Amenda am plătit-o a doua zi după ce am primit-o, toate procesele având la abază anularea ei. Nu mai are niciun rost să discutăm pe această temă. Ce pot să vă spun cu siguranţă este că gardul va rămâne în picioare. Noi am primit o recomandare de-al demola această construcţie, nu vom urma această recomandare şi gata“, a arătat Căîtălin Cherecheş. Decizia luată de către cei de la ÎCCj este definitivă şi vine după ce CNCD a făcut recurs în instanţă la decizia favorabilă dată de către Curtea de Apel Cluj. Gardul de pe strada Horea a fost construit în anul 2011. Încă de pe atunci au apărut primele discuţii despre un posibil caz de discriminare a romilor, municipalitatea replicând că zidul a fost ridicat, de fapt, pentru protejarea copiilor. Construcţia lui a durat aproximativ două luni, iar costurile au fost acoperite din bugetul local. Subiectul a fost preluat şi în presa internaţională.

Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #49 : Octombrie 24, 2013, 11:38:46 »

 Romii sunt rareori bineveniţi în ţările europene care, în majoritatea cazurilor, întâmpină dificultăţi în a le asigura condiţii decente de viaţă, în pofida faptului că mai multe programe de inserţie au fost lansate în ultimii ani, relatează AFP.

Germania: Numărul persoanelor provenind din România, Bulgaria sau Ungaria, majoritatea de etnie romă, s-a triplat în ultimii patru ani. În 2012, 117.000 de cetăţeni români, 59.000 de cetăţeni bulgari şi 55.000 de cetăţeni ungari s-au instalat în Germania.

Mai multe oraşe au cerut resurse suplimentare de la guvern pentru a absorbi valurile de nou-veniţi, în timp ce unele dintre ele, precum Duisburg (vest), i-au considerat ca o şansă de a se repopula, în pofida opoziţiei puternice a populaţiei autohtone.

Ministrul de Interne în exerciţiu, Hans-Peter Friedrich, se opune categoric intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Pe de altă parte, Berlinul doreşte să elimine vizele pentru cetăţenii Serbiei şi Macedoniei, două ţări populate de numeroşi romi.

Ungaria: Având între 500.000 şi 600.000 de romi la o populaţie de zece milioane de locuitori, Ungaria este atât o ţară "expeditoare", cât şi de "destinaţie". În 2011, Guvernul ungar a lansat un program de integrare, dar rezultatele sale se fac aşteptate. Situaţia romilor, victime ale discriminărilor, s-a înrăutăţit din cauza crizei economice şi măsurilor de austeritate, care i-au afectat mai grav decât pe restul populaţiei.

Grecia: Aproximativ 300.000 de romi trăiesc în Grecia, majoritatea dintre ei în condiţii mizerabile. În pofida ajutoarelor sociale provenind din programe europene, integrarea lor rămâne literă moartă, aşa cum deplâng frecvent organizaţiile internaţionale, inclusiv ONU.

Italia: Între 140.000 şi 160.000 de romi trăiesc în Italia, potrivit comunităţii catolice Sant'Egidio. Dacă majoritatea dintre ei, prezenţi de mai mult timp, sunt integraţi, alţii, sosiţi mai recent, trăiesc în tabere instalate la periferiile oraşelor. Ministrul Integrării, Cecile Kyenge, a promis să reflecteze asupra creării unui "statut juridic" pentru romi, care le-ar permite să acceadă mai uşor la servicii de sănătate, mai ales.

Belgia: Guvernul a adoptat în 2012 o "Strategie naţională pentru integrarea romilor" care urmăreşte să lupte împotriva discriminărilor şi să favorizeze accesul la locuri de muncă, la învăţământ şi la locuinţe pentru aproximativ 30.000 de romi din Europa de Est ce s-au instalat în această ţară. Dar, potrivit Centrului pentru egalitate de şanse şi luptă împotriva rasismului, stereotipurile privind comunitatea romă "persistă".

Polonia: Situaţia comunităţii rome, estimată la cel puţin 50.000 de persoane, este mai bună decât în ţările vecine, dar 30% dintre copii nu sunt şcolarizaţi, potrivit autorităţilor.

Portugalia: Comunitatea romă din Portugalia numără aproximativ 50.000 de persoane. În pofida existenţei unei structuri de sprijin încă din 2007 şi punerii în aplicare în 2011 a unui plan de integrare, membrii săi fac obiectul unor discriminări puternice şi trăiesc în condiţii precare.

Cehia: Romii, al cărui număr este estimat la aproximativ 300.000, se confruntă cu manifestări ostile, începând din 2008, care ultima dată au escaladat în ciocniri la Ceske Budejovice (sud).

Slovacia: Romii reprezintă aproximativ 10% din populaţie, potrivit estimărilor. Jumătate dintre ei sunt bine integraţi, în timp ce alţii trăiesc în 650 de tabere lipsite adesea de electricitate şi apă potabilă. Clasele speciale întrunesc peste 40% din copiii lor.

Suedia: O dezvăluire a presei, făcută luni şi marţi, cu privire la existenţa a două registre ale poliţiei, în care sunt înscrişi peste 4.000 şi respectiv 1.000 de romi, a provocat un scandal. În 2012, Guvernul a deblocat 46 de milioane de coroane suedeze (5,3 milioane de euro) pentru o perioadă de patru ani, cu scopul de a elimina discriminările până la orizontul anului 2032. Suedia a fost deja criticată de Consiliul Europei pentru expulzarea unor persoane de etnie romă în ţări în care sunt victime ale unor discriminări mai grave, precum Serbia şi Kosovo.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #50 : Octombrie 24, 2013, 11:42:38 »

http://www.nationalisti.ro/2013/08/30/romania-infractionalitatea-tiganeasca-e-tolerata/

Nu mă surprinde deloc decizia procurorilor în cazul jurnaliștilor bătuți și amenințați cu moartea de tigani în anul 2011 la Timișoara. Aceștia nu îi consideră pe agresori un pericol social, așa că au scăpat cu o amendă de câteva sute de lei, care e un nimic în comparație cu averile lor obținute din activități ilegale. Asta se întâmplă într-un oraș în care interlopii țigani și-au terorizat vecinii să le vândă apartamentele din clădiri istorice la prețuri de nimic, unde chiar și prefectul a fost amenințat cu moartea și unde autoritățile nu au făcut aproape nimic împotriva infractorilor.

Dar ce se întâmplă în capitala Banatului nu constituie o tristă excepție, ci reflectă perfect imaginea din multe localități din România unde autoritățiile corupte sunt în cârdășie cu mafia tiganeasca. Interlopii au aliați puternici în lumea politică, în justiție și chiar în poliție. Asta doar pentru că marile partide nu sunt altceva decât grupări infracționale înregistrate legal care de aproape 24 de ani au furat și au distrus România. Suntem conduși de o clasă politică țiganizată. Drept dovadă, politicienii se întreceau în a-și exprima regretele pentru Florin Cioabă, un personaj ce s-a proclamat ilegal rege al țiganilor batjocorind instituțiile statului român. Însă când a murit Johnny Răducanu, unul din puținii țigani civilizați și care recunoștea că această etnie are o înclinație spre criminalitate, clasa politică și mass-media controlată de partide nu au dat evenimentului nici un sfert din atenția acordată morții lui Cioabă.

Decizia procurorilor de la Timișoara e un semnal de alarmă: în România, noi românii, putem fi bătuți, agresași și jefuiți de infractorii țigani iar aceștia vor scăpa cu o pedeapsă minimă. Pentru politicienii care ar trebui să ne reprezinte, țiganii sunt mai importanți ca românii, o minoritate e privilegiată față de majoritatea ce ar trebui să dețină putere într-un stat ce se numește democrat.

De câțiva ani mișcarea naționalistă Noua Dreaptă organizează la Timișoara un marș împotriva infracționalității țigănești și în semn de solidaritate cu victimele interlopilor. Manifestarea e ignorată de autorități care nu se obosesc să-i ajute pe cei terorizați și amenințați cu moartea de țigani. Prin această atitudine, care nu este altceva decât o trădare a poporului român, politicienii ne învață că trebuie să suportăm toate agresiunile infractorilor, iar pe aceștia îi învață că pot continua activitățile lor ilegale.

Un pericol public nu sunt doar infractorii țigani care își fac de cap în România cu complicitatea autorităților, dar și politicienii corupți și țiganizați care sunt mână în mână cu interlopii. Având în vedere că țiganii se înmulțesc și numărul românilor scade, e posibil ca partidele să se pregătească pentru viitor: ziua când țiganii vor fi majoritari. Poate de aceea le acordă acestora privilegii și tolerează încălcarea legii.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #51 : Decembrie 19, 2013, 03:13:56 »

http://stirileprotv.ro/stiri/bizar/25-de-afro-americani-acuza-proprietarul-unui-restaurant-de-discriminare-ce-s-a-intamplat-in-local.html

25 de afro-americani acuza proprietarul unui restaurant de discriminare. Ce s-a intamplat in local

Un grup de 25 de persoane, afro-americani, au fost dati afara dintr-un restaurant de catre managerul acestuia pentru ca o alta clienta s-a simtit amenintata de ei.

Michael Brown, impreuna cu alti 23 de prieteni, au iesit pentru a-l sarbatori pe varul acestuia, la o cafenea din Charleston.

Dupa doua ore in care acestia au asteptat sa fie condusi la masa, managerul cafenelei i-a rugat sa paraseasca localul pentru ca una din clientele sale se simtea amenintata de catre grup.

”Managerul ne-a spus ca ne aflam in situatia in care una dintre clientele prezente in cafenea se simte amenintata de mica noastra petrecere, rugandu-ne sa parasim localul”, a explicat Michael Brown pentru un ziar local.

Potrivit Daily Mail, reprezentantul cafenelei a considerat ca aceasta intamplare ar putea duce la un conflict intre cele doua grupuri, insa Michael sustine ca daca s-ar fi intamplat asta erau rugati sa plece cu mult timp inainte, avand in vedere ca se aflau de 2 ore acolo.

Unul dintre prietenii lui Michael a inceput sa inregistreze conversatia, moment in care managerul localului a devenit recalcitrant.

Intrebat de catre barbat daca il roaga sa paraseasca localul, acesta i-ar fi raspuns ca are dreptul de a refuza sa-l serveasca.

Povestea acestora a ajuns pe internet, Michael postand pe pagina localului intamplarea.

La scurt timp, cafeneaua a raspuns, precizand ca regreta incidentul si isi cer scuze pentru situatia in care au fost pusi.

Restaurantul a incercat sa isi indrepte greseala prin oferirea unei mese gratis tuturor celor 25 de membrii discriminati. Ei au refuzat oferta cafenelei sustinand ca este o problema mai grava si nu se poate rezolva cu o masa, fiind vorba de discriminare.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #52 : Decembrie 19, 2013, 03:15:03 »

50 Cent sustine ca a fost discriminat intr-un proces pentru ca este "negru si rapper"

http://stirileprotv.ro/show-buzz/entertainment/50-cent-sustine-ca-a-fost-discriminat-intr-un-proces-pentru-ca-este-negru-si-rapper.html

50 Cent sustine ca a fost nedreptatit recent intr-un proces la curtea de arbitraj din Statele Unite pentru ca judecatorul era “un rasist care uraste rapperii”, iar acum vrea ca sentinta sa fie schimbata.

La inceputul acestui an, 50 Cent si compania Sleek Audio au ajuns in proces. Rapperul sustine ca aceasta companie i-ar fi datorat 261.000 de dolari, insa Sleek Audio l-a contrazis.

In urma procesului, instanta de la tribunalul de arbitraj a dat castig de cauza Sleek Audio, relateaza tmz.com.

Insa 50 Cent refuza sa accepte decizia si vrea sa mute procesul intr-un tribunal federal, sustinand ca judecatorul de la curtea de arbritraj l-a discriminat pentru ca este negru si este artist rap.

El sustine ca acest judecator a refuzat sa analizeze mai multe probe aduse in aceasta cauza si de aceea cere o noua audiere cat mai curand.

Sleek Audio sustine ca acuzatiile de rasism facute de 50 Cent sunt doar o incercare disperata a artistului de a evita decizia curtii de arbitraj.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #53 : Ianuarie 17, 2014, 10:00:16 »

http://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/146094/casa-dior-acuzata-de-rasism-pe-podiumul-de-moda.html

Casa Dior, acuzata de "rasism pe podiumul de moda"

Casa de moda Dior a fost acuzata de "rasism pe podiumul de moda" de catre un director de casting, pentru ca, in cel mai recent show de moda prezentat la Paris, nu a avut niciun model de culoare.
Astfel, daca pana recent, prezentarile de moda ale casei Dior se remarcau si prin multiculturalitatea si diversitatea modelelor, se pare ca in ultimele prezentari avem de-a face cu o schimbare de optica si toate modelele sunt "foarte germanice".

In acest context, James Scully, care se ocupa cu selectia modelelor pentru Tom Ford, Jason Wu, Derek Lam, Stella McCartney, Lanvin si Carolina Herrera, l-a acuzat pe Raf Simons, directorul de creatie al casei Dior, ca a transmis prin aceasta atitudine un mesaj similar cu cel al predecesorului sau John Galliano, concediat de la Dior in februarie 2011, dupa ce a facut o serie de afirmatii cu caracter rasist intr-o cafenea din Paris.

"Castingul de la Dior a fost atat de «alb» incat mi se pare ca a fost deliberat. Am urmarit acel show de moda si m-a plictisit - aproape ca nu m-am putut concentra asupra hainelor din cauza modelelor", a declarat James Scully pentru BuzzFeed.

"S-o fi plans Natalie Portman ca John Galliano este rasist, dar am impresia ca Raf Simons transmite acelasi mesaj. Nu vad unde este diferenta dintre cei doi. Daca as lucra de maine la Dior, ar fi modele de culoare in show-urile lor", a mai spus Scully.

Insa directorul de casting nu s-a oprit aici cu atacurile si a acuzat si alte case de moda celebre - Saint Laurent, Louis Vuitton si Chanel - ca nu ar fi suficient de variate din punct de vedere rasial. "Cu cat mai divers, cu atat mai bine", a spus acesta.


Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #54 : Ianuarie 20, 2014, 10:12:21 »

http://discriminare.md/de-cand-un-tigan-poate-sa-ajunga-sa-lucreze-cu-mine-in-primarie/

”De când un ţigan poate să ajungă să lucreze cu mine în primărie?”

Pentru prima dată, Guvernul a găsit resurse financiare pentru romii din Republica Moldova. 2013 mai este şi anul în care a lucrat şi lucrează în calitate de consilier al primului ministru un cetăţean de etnie romă, relatează Radio Europa Liberă.

Potrivit liderului Uniunii tinerilor romi din Republica Moldova, Marin Alla, romii din Republica Moldova, ca şi romii din toate ţările europene nu au fost şi nici nu sunt pe acelaşi picior de drept cu cetăţenii majoritari, nici cu restul cetăţenilor de alte etnii. ”Problema romilor este într-un cerc vicios – la nivel de educaţie, sănătate, acte, la nivel de participare. Sunt un şir de probleme. Romii din Republica Moldova sunt cei mai puţini prezenţi în câmpul muncii.”

Cheltuielile pentru funcțai de mediator comunitar vor fi acoperite din bugetele primăriilor și ale consiliilor raionale. Aceasta va fi persoana cheie care va media şi va putea soluţiona toate problemele la nivel local. Guvernul şi-a asumat instituţionalizarea a 15 mediatori comunitari în 2013. Doar 7 mediatori romi au fost instituționalizați, iar oficial sunt doar trei angajaţi, cu toate că s-a alocat resursa financiară.

”Anterior am spus că există probleme la autorităţile locale de nivelul unul şi doi. Domnii consilieri sau unii domni primari sunt acei care discriminează şi spun în felul următor: „de când un ţigan poate să ajungă să lucreze cu mine în primărie?” sau „de când trebuie statul să aloce bănişorii noştri ţiganilor”, a afirmat Marin Alla.

Potrivit lui Marin Alla, odată ce în Republica Moldova oamenii politici vor avea gândirea şi se vor exprima în public în termeni „ai noştri” şi „ai voştri”, stereotipurile vor exista. Atunci când nu vom separa nici după culoarea politice, nici după miros şi nu vor fi ai noştri şi ai voştri, atunci aceste stereotipuri vor dispărea. Dar până când climatul politic va fi separat în ai noştri şi ai voştri, oamenii vor fi acei care vor separa şi ei.”
Memorat
Alex
Newbie
*

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 6


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #55 : Ianuarie 22, 2014, 02:03:33 »

Un articol extrem de interesant in ceea ce priveste rasismul ne evidentiaza profesionistii romi in domeniul medical

http://www.presalocala.com/2012/01/15/profesionisti-romi-in-domeniul-medical/

Mugur Ciumageanu, psiholog clinician, are urmatoarea parere in acest sens :  „Daca vreți, eu percep discriminarea ca pe o infecție care se ia pe calea aerului și care se vindecă pe calea inimii. Dacă zilnic cei din jur îi aplică unui copil etichete ca „hoț”, „prost”, „nespălat”, acel copil va începe să cedeze și să creadă în această imagine a lui. Practic, încetează să lupte și se va comporta așa cum se așteaptă ceilalți. Cred că este timpul să ne uităm la copilul rom ca la o persoană în devenire, înlăturând „regula” pe care o avem noi în minte despre etnia acestuia. Adică să-i dăm
libertatea de a se dezvolta pe deplin.”
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #56 : Ianuarie 31, 2014, 12:10:46 »


Cei mai mulţi români nu ar vota persoane de etnie sau religie diferită
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din România a lansat la finele lunii decembrie studiul “Percepţii şi atitudini ale populaţiei României faţă de fenomenul de discriminare în 2013″.

Cercetarea arată că cei mai mulţi români nu ar vota persoane de etnie sau religie diferită, cu dizabilităţi sau o orientare sexuală diferită pentru funcţii importante în administraţia locală, centrală sau europeană.

Totodată, 54 la sută nu ar vota o femeie, iar 59 la sută nu ar vota un bărbat sub 35 de ani pentru funcţia de preşedinte al României.

Numai 10 la sută dintre respondenţi ar vota o persoană cu o altă orientare sexuală, 14 la sută ar vota un candidat rom, iar 15 la sută, unul de etnie maghiară.

Pe de altă parte, 60 la sută dintre români nu ar accepta să le fie rudă o persoană cu altă orientare sexuală, 58 la sută nu ar accepta un rom, 54 la sută – o persoană de culoare, 52 la sută – un maghiar sau un imigrant, 50 la sută – o persoană infectată cu HIV/SIDA, tot 50 la sută – un evreu, 46 la sută – un german, 44 la sută – o persoană cu dizabilităţi, 42 la sută – o persoană de altă religie sau cu o boală cronică, 36 la sută – o persoană fără venituri.

Politicienii sunt cel mai des indicaţi drept persoane care discriminează, de către 76 la sută dintre respondenţi, în timp ce oamenii obişnuiţi discriminează în opinia a 68 la sută dintre participanţii la studiu, companiile pentru 61 la sută, iar instituţiile statului pentru 60 la sută dintre respondenţi.

Numai doi din 10 respondenţi s-au simţit vreodată discriminaţi, cel mai adesea pe baza vârstei (30 la sută), statutului social (28 la sută), venitului (26 la sută), a faptului că provin din mediul rural (18 la sută) şi a etniei (18 la sută).

Cele mai discriminate categorii, în opinia respondenţilor, sunt romii, persoanele infectate cu HIV/SIDA, persoanele cu dizabilităţi, dependenţii de droguri, minorităţile sexuale şi copiii instituţionalizaţi. Cei mai mulţi respondenţi spun că romii sunt discriminaţi la şcoală, la serviciu şi în spitale.

Şapte din 10 respondenţi consideră că este mai greu pentru romi, ca şi pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA să-şi găsească o slujbă. De asemenea, peste jumătate dintre participanţii la studiu au răspuns că le este mai greu să se angajeze şi locuitorilor din mediu rural (57 la sută) şi imigranţilor (52 la sută).

Cei mai mulţi respondenţi consideră că femeile nu sunt în general în dezavantaj faţă de bărbaţi. Însă 37 la sută dintre români cred că un bărbat este avantajat în obţinerea unui loc de muncă şi a unui anumit venit, 35 la sută cred că acest lucru se întâmplă la încheierea afacerilor, 29 la sută consideră că femeile sunt dezavantajate în ceea ce priveşte promovarea la locul de muncă, iar 24 la sută cred că acest lucru se întâmplă la repartizarea treburilor casnice.

Minorităţile naţionale reprezintă o ameninţare pentru România în mare şi foarte mare măsură, spun 21 la sută dintre cei intervievaţi, 31 la sută consideră că acestea reprezintă mai degrabă o problemă, nu o ameninţare, iar 29 la sută consideră că nu reprezintă nici o problemă, nici un avantaj.

Pe de altă parte, 39 la sută dintre respondenţi cred că minorităţile au o contribuţie pozitivă în anumite regiuni şi pentru anumite ocupaţii, iar 31 la sută le văd ca pe o resursă valoroasă pentru România.

Romii sunt descrişi de respondenţi drept hoţi, infractori (20 la sută), leneşi, dezinteresaţi şi indiferenţi (11 la sută), needucaţi şi necivilizaţi (8 la sută), în timp ce etnicii maghiari sunt descrişi ca fiind răi, ostili şi invidioşi (10 la sută), rasişti, şovini şi naţionalişti (6 la sută), dar şi harnici (5 la sută).

Principalele soluţii pentru integrarea populaţiei rome în societatea românească ar fi educarea şi accesul acesteia pe piaţa muncii, în opinia participanţilor la studiu.

Totodată, dintre participanţii la studiu, 68 la sută au auzit de Holocaust, cei mai mulţi definindu-l drept “exterminarea evreilor de către germani”, şi 51 la sută cred că acest fenomen a avut loc şi în România.

Cei mai mulţi dintre cei intervievaţi – 88 la sută – au spus că auzit de fenomenul discriminării, în timp ce 67 la sută dintre respondenţi cred că acest fenomen este foarte frecvent în România.

Aproape jumătate dintre români cred că discriminarea nu este sancţionată legal, 28 la sută cred că este sancţionată prin amenzi, iar 5 la sută – prin închisoare. Mai puţin de o treime dintre respondenţi spun că ştiu cum să acţioneze din punct de vedere legal în cazul în care sunt discriminaţi, deşi răspunsurile lor sunt destul de vagi.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi au auzit de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar numai unul din 10 a auzit şi de un caz în care acestă instituţie a intervenit.

Pentru prevenirea discriminării, românii cred că ar trebui create programe educaţionale (85 la sută), formaţi funcţionarii publici (74 la sută), dar şi aplicate amenzi mai stricte (70 la sută).

În cadrul studiului, realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) în perioada 25 octombrie – 16 noiembrie 2013, au fost intervievate, faţă în faţă, la domiciliu, 1.415 persoane cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare este de plus/minus 2,65 la sută.
Memorat
Pagini: 1 2 3 [4]   In sus
 
Schimbă forumul:  

cron