star Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Pagini: [1] 2   In jos
Autor Subiect: Acces la cultura  (Citit de 13784 ori)
Geo23
Vizitator


Adresa de email
« : Septembrie 26, 2011, 08:12:45 »

Cunostintele culturale sunt esentiale pentru dezvoltarea personala a copiiilor, adolescentilor si adultilor tineri si, din acest motiv, ea trebuie perceputa ca fiind o parte importanta a dezvoltarii generale a fiecarui tânar si trebuie privita ca unul dintre aspectele esentiale ale educatiei acestora. Accesul si participarea la cultura constituie drepturi fundamentale culturale. V-a fost vreodata restrictionat accesul la cultura?
Daca da, de ce? Pe baza caror fundamente?
Memorat
delilah
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #1 : Octombrie 28, 2011, 01:14:42 »

Accesul la cultura este restrictionat in sensul ca, de exemplu, scolile din provincie nu ofera atat de multe posibilitati ca cele din marile orase. Uite, sunt scoli in care copiii nu primesc nici macar manuale. In care nu se poate studia si exersa la un instrument muzical. Care nu au sali de sport dotate, sau nu au deloc. Sunt parinti care nu-si permit sa-si trimita copiii la meditatii, sau, mai rau, care nu-si permit sa le cumpere rechizite. Sunt copii care se gasesc in situatia de a fi nevoiti sa mearga cate 10 km pe jos, ca s-ajunga la scoala. Ori ce capacitate de concentrare mai poti avea dupa atata "sport"?! Deci posibilitatile sunt limitate; limitate de bani, limitate de conditiile de trai, limitate de zona, limitate de timp. Nu este imposibil ca aceste bariere sa fie depasite, insa este greu. Cata vointa si determinare ii trebuie unui copil de la tara, de exemplu, sa parcurga kilometri buni, zilnic, ca sa ajunga la scoala? Pentru ca dupa ce se intoarce sa-si ajute parintii cu treburile casnice? In conditiile in care probabil nici nu mananca suficient, sau sanatos? Poate ca nici nu doarme prea mult, iar scoala la care merge are cateva sali de clasa mici, gri si friguroase, si nici nu are posibilitatea sa-si cumpere toate rechizitele necesare; sa mai presupunem si ca profesorii din provincie sunt ceva mai toleranti, Ce sanse ar putea avea un astfel de copil sa termine Conservatorul, de exemplu? Repet, nu este imposibil, atata tot ca unii au toate conditiile propice si altii nu. Asadar, nu RESTRICTIONAT, ci LIMITAT ne este accesul la cultura.
Memorat
Crisstina
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #2 : Noiembrie 01, 2011, 08:50:42 »

Am ajuns la concluzia ca societatea romaneasca s-a limitat doar la "cultura" mondena. Se pare ca problemele cu privire la cultura, sanatate, educatie sunt considerate probleme mult prea minore pentru a lua fata mondenitatilor lipsite de valoare. Atata timp cat mimozele vor ocupa primele pagini ale stirilor de tot felul, cultura va fi ascunsa sub straturi artificiale de scandal si crime.
Memorat
ghostofyou
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #3 : Noiembrie 08, 2011, 08:05:47 »

Crisstina, pr s-ar rezolva simplu...mimozele apar pe primele pagini pentru ca exista persoane ce asta isi doresc sa vada asta...atata tp cat exista cerere, exista si oferta...Desi un bilet la teatru porneste de la infima suma de 6 lei, "insetatii" de cultura prefera sa dea acesti bani pe o revista de scandal. Ce cultura sa avem cand tot ce ne intereaza e unde si-a petrecut x vacanta  si ce crema foloseste..Anyway, ar trebui sa ne rupem un pic din timpul nostru pretios si bugetul nostru limitat pentru a ne hrani creierul cu putina cultura:)
Memorat
Crisstina
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #4 : Noiembrie 08, 2011, 03:11:06 »

Ghostofyou, nu cred ca cererea este atat de mare. Bine, asta e parerea mea personala. Cand pe toate canalele e invazie de aiureli numite "mondenitati" care duc pana la scandal mediatic populatia normal ca la asta se uita, este obligata sa faca chestia asta, ca altceva nu are la ce sa se uite (exceptand filmele). Daca ar incepe sa fie promovate si emisiuni mai serioase, automat si populatia va fi mai receptiva la ceea ce e cu adevarat cultural ci nu doar superficial.
Memorat
bibabiba
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #5 : Noiembrie 11, 2011, 02:42:19 »

ghostofyou,eu iti sustin ideea si as mai adauga faptul ca societatea,mai ales tinerii in general,sunt inconstienti de cat de mult te pot  diferentia si ajuta diverse cunostiinte din cultura.Dar noi am uitat care sunt lucrurile cu adevarat importante si ne lasam absorbiti de o lume din ce in ce mai superficiala in care daca nu esti ca ceilalti...esti dusman Shocked
Memorat
ghostofyou
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #6 : Februarie 05, 2012, 02:22:18 »

Cei care se considera discriminati au o sansa foarte mare de a arata ca sunt la fel ca toti ceilalti, prin ce credeti? Da, prin cultura!!! Nimeni nu o sa mai tina cont de alti factori de natura discriminatorie cand o sa vada ca sunt foarte informati in mai multe domenii si ca ii preocupa cam aceleasi lucruri. Am intalnit mai multe persoane de etnie rroma care desi poate nu au avut aceleasi drepturi egale au ajuns persoane importante ce stiu sa se descurce in viata si sunt capabile sa discute cu tine despre orice domeniu.
Memorat
Maya
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #7 : Martie 20, 2012, 11:21:04 »

http://www.booktopia.ro/citestepentrudoi Este o campanie desfasurata de Booktopia in cadrul careia te poti inscrie pentru a face fericit un copil dezavantajat de soarta! Consider ca ar trebui facute mai multe campanii de acest gen si ar trebui sa fie mult mai promovate!
Memorat
DanielaB
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #8 : Mai 11, 2012, 07:42:21 »

O restrictionare la cultura am patit-o cu inchiderea site-ului library.nu. Bibliotecile noastre nu au nici pe departe studiile recente din domeniile stiintelor sociale (si am dubii ca in alte domenii sta mai bine), asa ca mare parte din carti mi le procuram de acolo. E un sacrificiu mult prea mare asumat pentru drepturile promovate de ACTA.
Memorat
Marieta
Newbie
*

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 16


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #9 : Mai 18, 2012, 12:22:54 »

Orice stat trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice  în lume.
Memorat
mpaduretu
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #10 : Iunie 06, 2012, 03:42:16 »

Cu nici 5 euro cheltuiti pe an de catre un roman pentru carti e clar ca accesul la cultura continua sa se faca pe soseaua ocolitoare de centura....
Vezi articolul din Ziarul Financiar:
http://www.zf.ro/special/cea-mai-vanduta-carte-din-romania-22-000-de-exemplare-bestsellerul-din-franta-se-vinde-de-80-de-ori-mai-bine-9440284
Memorat
manea
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #11 : Iunie 19, 2012, 02:04:48 »

Accesul la practicile si experientele culturale pentru toti cetatenii, indiferent de nationalitate, rasa, sex, varsta etc., imbogateste identitatea culturala si confera sentimentul de apartenenta la un grup, la o comunitate, al fiecarui individ sau colectivitati, sustinand in acest fel si integrarea si incluziunea sociala

Politica culturala din Romania se bazeaza pe 6 principii fundamentale, identificate in HG nr. 28/2001, printre care si principiul sansei egale la cultura, potrivit caruia prin armonizarea politicilor culturale la nivel national cu cele la nivel local se asigura accesul si participarea tuturor cetatenilor la cultura, precum si dezvoltarea vietii spirituale a colectivitatilor, in toata diversitatea acestora.

Din pacate, in Romania, principiul egalitatii de sanse pentru accesul la cultura nu este aplicat intotdeauna in mod corespunzator cand ne referim la copiii aflati in centrele de plasament, inclusiv la cei cu dizabilitati
Memorat
Maya
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #12 : Septembrie 17, 2012, 09:17:05 »

Cum putem noi, simpli cetateni sa ajutam persoanele ce nu au acces la cultura? Cred ca daca am trimite o scrisoare de instiintare la ministerul culturii prin care am prezenta un caz apropiat noua am reusi sa ajutam acele persoane, dar din pacate in secolul vitezei uitam de altii si ne preocupam mai mult de propriile interese
Memorat
Maya
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #13 : Aprilie 11, 2013, 09:29:15 »

Ce parere aveti de faptul ca s-au furat cartile plasate in metrou si autobuze in mai putin de 48 de ore? Ni s-a oferit acces la cultura si ne-am batut joc de el.
Memorat
Toti Egali
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #14 : Aprilie 30, 2013, 11:20:25 »

Poate unii nu au reusit sa termine un volum si au decis sa il "imprumute" neavand o situatie buna pentru a si le achizitiona.
Memorat
Pagini: [1] 2   In sus
 
Schimbă forumul:  

cron