star Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Pagini: [1]   In jos
Autor Subiect: Articolele 5 și 6 ale Codului Muncii  (Citit de 3227 ori)
Cocutza
Vizitator


Adresa de email
« : Decembrie 22, 2011, 01:49:05 »

„(1) În cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele și faptele de excludere, deosebire, restricție sau preferință, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării drepturilor prevăzute în legislația muncii.
4) Constituie discriminare indirectă actele și faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.”  .
Art. 6
„(1) Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiții de muncă adecvate activității desfășurate, de protecție socială, de securitate și sănătate în muncă, precum și de respectarea demnității și a conștiinței sale, fără nicio discriminare.
(2) Tuturor salariaților care prestează o muncă le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, dreptul la protecția datelor cu caracter personal, precum și dreptul la protecție împotriva concedierilor nelegale.
(3) Pentru muncă egală sau de valoare egală este interzisă orice discriminare bazată pe criteriul de sex cu privire la toate elementele și condițiile de remunerare.”
Memorat
Crisstina
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #1 : Ianuarie 16, 2012, 03:20:00 »

Multe persoane nu citesc, din pacate, multe documente importante pentru desfasurarea in bune conditii a relatiiilor de munca. Iar altii nici macar nu stiu ca pot sa ia masuri daca au parte de tratament discriminatoriu.
Memorat
Maya
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #2 : Mai 01, 2012, 02:59:01 »

Desi exista aceste legi, putin sunt cei care stiu de existenta lor si mai putini sunt cei care le folosesc.
Memorat
Pagini: [1]   In sus
 
Schimbă forumul:  

cron