star Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Pagini: [1]   In jos
Autor Subiect: De ce nu mai vor elevii să dea bacul ?  (Citit de 4034 ori)
Mariana Dudasu
Vizitator


Adresa de email
« : Iulie 06, 2012, 04:56:26 »

Dintre cei aproape 300.000 de absolvenţi de liceu aşteptaţi să susţină bacalaureatul, doar puţin peste jumătate s-au prezentat la examen.  Cum se explică lipsa de interes pentru acest examen?


De la anul, ab­sol­venţii de liceu ar putea susţine examenul de bacalaureat diferenţiat, a anunţat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu la preluarea mandatului. Asta înseamnă că subiectele vor fi croite în funcţie de profil şi filieră, ceea ce le-ar putea creşte elevilor şansele de promovare. Aşa cum arată situaţia acum, examenul de bacalaureat a ajuns un dezastru. Din cei 300.000 de copii aşteptaţi să susţină bacalaureatul, numai 180.000 s-au înscris la examen.

„Mai bine de jumătate reprezintă promoţia 2012, iar restul provin din rândurile celor care nu au promovat examenul în anii anteriori", ne-au transmis reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Educaţiei. Reamintim că anul trecut, doar 50% din cei care au susţinut examenul l-au şi promovat. Actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine că, deocamdată nu se poate vorbi despre absenteism în masă la bacalaureat şi  aşteaptă ca inspectoratele să centralizeze datele. „Aştept statisticile şi abia apoi mă pronunţ", ne-a transmis ministrul, care anul trecut propusese să fie înscrişi la facultate inclusiv cei care nu au obţinut bacalaureatul, urmând ca elevii să dea acest examen pe parcurs.

„Ştiau că fără copiat nu au şanse"

De ce s-a ajuns în situaţia în care elevii nu mai susţin unul dintre cele mai importante examene din viaţa lor, cel care le asigură până la urmă viitorul, este simplu de înţeles, spune Eugen Palade, consultant educaţional pentru Cedu. „În lipsa posibilităţii de a copia, fiind supravegheaţi de camere, au preferat să nu vină. Ştiau că fără copiat nu au nici o şansă şi nu s-au mai obosit să participe", afirmă Palade. După ce generaţii întregi s-au obişnuit cu frauda la examenul de maturitate, copiilor le este greu să mai accepte că trebuie să înveţe pentru a promova un concurs. „Din păcate, inclusiv părinţii îi educă greşit. Din punctul meu de vedere, e de preferat să ai un copil fără bacalaureat decât un copil cu un examen obţinut prin fraudă. El va fi convins că poate proceda toată viaţa aşa, că se pot obţine avantaje prin furt, şi la un moment dat se rupe filmul", spune Palade.

S-au înscris la şcoli profesionale

Un alt motiv pentru care aproape o sută de mii de elevi au renunţat la bacalaureat ţine de faptul că mulţi s-au reorientat şi s-au înscris la şcoli postliceale, unde nu au nevoie de această diplomă. „Poate fi şi aceasta o explicaţie, având în vedere că în România nu se mai pune atât accent pe studiile superioare. Oricum, este «o premieră» că atât de mulţi copii renunţă să mai dea acest examen", adaugă Eugen Palade. Rata şomajului în rândul celor cu studii superioare a fost de aproape 10% anul trecut, după cum arată un studiu al AMOFM, dovadă că diplomele nu mai ajută prea mult în ziua de astăzi la găsirea unui loc de muncă.

Fostul ministru de la Educaţie, Liviu Pop, mai îndulceşte puţin realitatea şi susţine că nu camerele de supraveghere i-au determinat pe elevi să renunţe la acest examen, întrucât s-au obişnuit cu acestea. „Unii aşteaptă sesiunea din august. Poate nu au avut bani să se înscrie (n.r. cei care dau a treia oară examenul trebuie să plătească 230 de lei) sau poate nu au învăţat suficient şi atunci au mai amânat puţin examenul", spune Liviu Pop.

O nouă sesiune a bacalaureatului va urma în august, dar şi la acest examen se vor respecta rigorile şi vor exista camere de supraveghere.

Big Brother şi pentru profesori

După bacalaureatul 2012, reforma din învăţământ ar trebui să treacă în următoarea etapă, susţin experţii în educaţie. „Să supraveghem şi profesorii cu camere de luat vederi atunci când îşi susţin examenele. Apoi să facem verificări şi să vedem ce se predă la clase şi ce se evaluează la examen. S-ar putea să constatăm diferenţe mari între ce învaţă elevii şi ce li se cere la examene. În principiu, elevii ar trebui să fie în stare să opereze cu conceptele pe care le învaţă în şcoală", spune expertul Cedu. Promovabilitatea în ultimii opt ani la bacalaureat a fost în scădere.

2011 - 50%

2010 - 68%

2009 - 80%

2008 - 78%

2007 - 82%

2006 - 80%

2005 - 84%
Memorat
Geo23
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #1 : Iulie 17, 2012, 01:47:57 »

Dumneavoastra care considerati ca este principalul motiv? Si de ce dupa 4 ani de scoala ei refuza sa dea Bac-ul cand ar trebui sa fie bucurosi ca li se atesta faptul ca au absolvit liceul?
Memorat
Mariana Dudasu
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #2 : Iulie 19, 2012, 06:03:01 »

Dumneavoastra care considerati ca este principalul motiv? Si de ce dupa 4 ani de scoala ei refuza sa dea Bac-ul cand ar trebui sa fie bucurosi ca li se atesta faptul ca au absolvit liceul?
Societatea nu le ofera un viitor pentru care sa invete,nu au motivatie de a invata si de a se pregati pentru Bac. Tinerii se gandesc numai cum sa plece in alte tari unde sa munceasca sa castige un ban...In tara nu sunt locuri de munca pentru tineret...Oare incotr-o ne indreptam noi ?
Memorat
Mariana Dudasu
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #3 : Iulie 19, 2012, 06:06:43 »

Dumneavoastra care considerati ca este principalul motiv? Si de ce dupa 4 ani de scoala ei refuza sa dea Bac-ul cand ar trebui sa fie bucurosi ca li se atesta faptul ca au absolvit liceul?
Oare pentru ce sa invete sa reuseasca la Bac daca nu se intrevede un viitor dupa Bac...Locuri de munca nu sunt pentru tineri,totul se bazeaza azi pe relatii,pile si bani pentru un loc de munca.
Memorat
Maya
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #4 : Aprilie 30, 2013, 09:22:18 »

Poate nu ar trebui sa fim asa negativisti. Daca situatia nu se remediaza, ce se va intampla? Vom ramane fara forta de munca, vom ramane fara apa, fara mancare, etc. Bac-ul este un examen de bun simt! Orice om ar trebuie sa citeasca macar cele cateva carti obligatorii, sa stie sa faca un calcul simplu, sa stie unde se situeaza organele din organismul sau.
Memorat
Toti Egali
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #5 : Aprilie 30, 2013, 11:28:20 »

Totul porneste de la educatia primita in primii 7 ani. Din pacate, in ziua de azi li se implementeaza tot mai des tinerilor ca o dilploma nu are nicio importanta. Are doar daca rezultatele de pe hartie sunt egale cu ceea ce stii, altfel valoarea ei este nula.
Memorat
irina_0923
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #6 : Mai 31, 2013, 06:17:26 »

Eu consider ca acestia refuza sa sustina acest examen din mai multe motive. Unul dintre ele ar putea fi schimbarile din structura examenului care sunt din ce in ce mai frecvente si anuntate pe ultima suta de metrii. Un alt aspect ar fi faptul ca tehnologia s-a dezvoltat foarte tare in ultima perioada, iar elevii isi pregatesc temele de pe internet, nemaifiind supusi la gandirea proprie. Ei sunt constienti ca examenul necesita implicare intelectuala, pe care unii nu si-o dezvolta pe parcursul liceului si din acest motiv renunta sa sustina bacul.
Memorat
Pagini: [1]   In sus
 
Schimbă forumul:  

cron