star Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Pagini: [1]   In jos
Autor Subiect: Cât de mult îi ajută facultatea pe tineri?  (Citit de 2845 ori)
Mariana Dudasu
Vizitator


Adresa de email
« : Iulie 19, 2012, 12:01:34 »

În marile centre universitare vin anual din toate colţurile ţării mii de boboci care vor să fie ingineri, economişti, jurişti, medici etc. Majoritatea însă nu ştiu ca după terminarea studiilor, obţinerea jobului mult visat nu va fi de loc uşoară, mai mult decât atât, un studiu recent realizat de Catalys Solutions în colaborare cu Daedalus arată că jumătate din tinerii absolvenţi vor lucra în domenii care nu au nici o legătură cu cel în care s-au specializat.

Cifre
Un studiu Eurostat arată că, în 2008, au absolvit 24.000 de studenţi la facultăţile de drept, 4.400 la cele de arte, 6.000 au terminat jurnalismul, 5.000 matematica şi statistica, iar lista poate continua. Piaţa muncii din România pur şi simplu nu are nevoie de atâţi specialişti în aceste domenii şi aşa se face că tinerii constată după licenţă ca diploma lor nu le aduce locul de muncă dorit.
În anul 2010 au dat examenul de Bacalaureat aproximativ 220.000 de elevi la nivel de ţară; comparând acest număr cu cei 200.000 de absolvenţi de facultate anual, putem deduce că un procent extrem de mare din cei ce termină un liceu aleg să îşi continue studiile la o universitate. Din această cauză avem mulţi tineri cu diplomă de facultate care au job-uri ce nu necesită o astfel de pregătire şi, implicit, nu sunt plătiţi pe măsura studiilor pe care le-au făcut. Mai mult şi remuneraţiile pentru posturile de specialişti cu studii superioare scad, deoarece pe piaţa muncii oferta a depăşit cu mult cererea.
Un alt efect al faptului că tinerii nu lucrează în domeniul în care au studiat este acela că marile companii sunt nevoite să investească, la rândul lor, în traininguri şi trebuie să-şi recupereze banii oferind un salariu mai mic respectivului angajat şi obligându-l, prin contract, să nu părăsească locul de muncă pentru o perioadă de 1-2 ani. Un studiu realizat în SUA arată că un angajat care lucrează în alt domeniu decât cel în care a studiat este plătit în medie cu 11% mai puţin decât unul care a terminat la specializarea pe care lucrează.

Locuri de muncă
După cum se ştie, multe facultăţi din România oferă o pregătire slabă, fapt ce face ca angajatorii să aibă tot mai puţină încredere în diplome şi să caute mai mult experienţa la viitorii salariaţi. Aşa se face că, la un moment dat, pe unul din cele mai mari site-uri de recrutare online din ţară, oferta locurilor de muncă se prezintă după cum urmează: 1849 de oferte pentru persoanele cu peste 5 ani de experienţă în domeniu, 3820 de locuri de muncă pentru cei cu 3-5 ani de experienţă, 3121 de joburi pentru persoanele cu 1-3 ani de experienţă şi numai 991 de oferte pentru cei care nu au mai lucrat niciodata în domeniu, categorie la care se încadrează majoritatea absolvenţilor de facultate.

Investiţie
Studiile universitare reprezintă o investiţie însemnată pentru studenţi şi pentru părinţii lor. Fie că este vorba de taxe de şcolarizare, cărţi, echipamente, chirie sau alte cheltuieli, un student în România cheltuie în medie 360 Euro lunar, ceea ce pe parcursul a trei ani de facultate se ridică la aproximativ 13.000 de Euro. Având în vedere că salariul mediu net în România este de 340 de euro/lună, suma investită se recuperează în mai bine de trei ani şi asta neluând în calcul faptul că mulţi absolvenţi câştigă mult sub salariul mediu.
Aşadar, poate a venit timpul ca absolvenţii de liceu şi părinţii lor să se gândească de două ori înainte de a miza totul pe o facultate şi, poate, să caute şi alte moduri de a investi în viitorul tinerilor.
Memorat
Maya
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #1 : Aprilie 30, 2013, 09:18:26 »

O solutie eficienta pot fi internship-urile in timpul facultatii. Astfel pot acumula experienta necesara si pot si studia.
Memorat
magdutza
Vizitator


Adresa de email
« Răspunde #2 : Mai 31, 2013, 06:28:17 »

Exista anumite domenii de facultati in care in Romania este greu sa gasesti un loc de munca. Tocmai de aceea studentii sunt foarte pesimisti si dezamagiti, majoritatea alegand sa plece in straintate pentru a continua pe domeniul studiat.
Memorat
Pagini: [1]   In sus
 
Schimbă forumul:  

cron