star Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Pagini: 1 [2]   In jos
Autor Subiect: Stiri generale - drepturi incalcate  (Citit de 9855 ori)
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #15 : Ianuarie 31, 2014, 12:05:35 »


Peste o mie de copii din România au fost abandonaţi în maternităţi şi secţii de spital

În primele nouă luni ale anului trecut, în România, peste 9.000 de copii au fost neglijaţi, abuzaţi fizic, emoţional ori sexual sau exploataţi, cele mai multe cazuri, peste 8.600, fiind înregistrate în familie. Mai mult, în aceeaşi perioadă, 1.051 de copii au fost abandonaţi în maternităţi şi secţii de spital.

Potrivit datelor transmise, 6.352 dintre cazurile raportate vizează neglijarea. Dintre acestea, 6.255 au fost în familie, nouă în servicii rezidenţiale, patru la asistent maternal profesionist, iar restul în alte condiţii. Cele mai multe cazuri de neglijare au fost înregistrate pentru copii din categoriile de vârstă 3 – 6 ani (1.481 de cazuri) şi 10 – 13 ani (1.264 de cazuri). Tot în aceeaşi perioadă au fost înregistrate 1.142 cazuri de abuz emoţional (1.095 în familie), 876 de abuz fizic (818 în familie), 501 de abuz sexual (259 în familie), 207 cazuri de exploatare prin muncă, 63 de exploatare pentru comiterea de infracţiuni şi 37 de exploatare sexuală.

2.140 dintre aceşti copii au fost duşi în centre de plasament

Din numărul total de copii neglijaţi, abuzaţi sau exploataţi, 2.140 au fost plasaţi în regim de urgenţă în centre de plasament, 5.228 au beneficiat de consiliere psihologică, 4.077 de consiliere juridică, 329 de servicii medicale, 64 de psihoterapie, iar 277 de alte terapii. De asemenea, în 418 de cazuri a fost iniţiată urmărirea penală a agresorului.
Aproape jumătate dintre cazurile semnalate anul trecut la Telefonul Copilului care au necesitat intervenţia autorităţilor au vizat abuzuri asupra copiilor, în fiecare zi fiind înregistrate până la şapte astfel de cazuri, a declarat recent directorul asociaţiei, Cătălina Florea, citat de Mediafax.

Numărul abuzurilor sexuale semnalate este în creştere

Asociaţia Telefonul Copilului a înregistrat şi o creştere a numărului de abuzuri sexuale semnalate. Numărul cazurilor de abuz sexual asupra copilului, exploatare prin muncă, cerşetorie şi trafic de minori a fost, anul trecut, cu 12,85% mai mare faţă de 2012, fiind înregistrate 325 de astfel de situaţii. „79% dintre cazurile de abuz sexual au fost raportate de fete sau femei, iar în majoritatea cazurilor agresorii erau persoane cunoscute copiilor victime. În 65,05 la sută dintre cazuri, victime au fost fete cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani (17,95%), 13-15 ani (27,00%), 16-17 ani (11,96%)”, a precizat Cătălina Florea.

Peste 1000 de copii, părăsiţi în maternităţi şi secţii de spital

Potrivit aceleaşi surse, în primele nouă luni ale anului trecut, 1.051 de copii au fost abandonaţi, dintre care 688 au fost lăsaţi în maternităţi, 310 au fost părăsiţi în secţii de pediatrie şi 53 în alte secţii de spital. Dintre cei peste o mie de copii abandonaţi, 921 au fost externaţi, însă doar 385 au ajuns în familiile naturale.

Peste 81.000 de copii au cel puţin un părinte plecat să muncească în străinătate

La sfârşitul lunii septembrie 2013, peste 81.000 de copii aveau cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Potrivit datelor citate de Mediafax, la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, 59.774 de familii aveau cel puţin un membru care muncea în străinătate, iar în 16.197 dintre acestea ambii părinţi erau plecaţi din ţară. În total, 81.439 de copii erau afectaţi de fenomenul migraţiei părinţilor, 22.892 dintre ei provenind din cele 16.197 de familii în care ambii părinţi au ales să muncească în străinătate.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #16 : Ianuarie 31, 2014, 12:07:35 »


Atitudinile discriminatorii din Marea Britanie sunt în creștere

David Cameron a recunoscut că Marea Britanie se confruntă cu probleme de discriminare. “Nu am rezolvat toate problemele. Există în continuare prejudecăţi legate de rase, există în continuare discriminări”. Declarația a fost lansată recent, după finisarea anchetei asupra circumstanţelor morţii unui bărbat ucis de poliţie, un incident care a provocat revolte urbane în 2011, în Londra.

Rezultatele controversatei anchete privind revoltele de la Londra din 2011 provoacă furie și atitudini discriminatorii printre britanici. “Este necesar să respectăm procedurile judiciare în această ţară, este necesar să respectăm concluziile proceselor şi munca juraţilor”, a declarat Cameron pentru BBC Londra.

Justiţia britanică a conchis recent că poliţia a acţionat “legal” ucigându-l pe Mark Duggan, un metis cunoscut de serviciile de poliţie care nu era înarmat la momentul faptelor, pe 4 august 2011. Acest incident a declanşat patru nopţi de revolte şi jafuri în Marea Britanie, în cursul cărora au fost ucise patru persoane.
“O respect mult pe mătuşa lui Mark Duggan, care a declarat că familia doreşte să sesiseze din nou justiţia, în loc să meargă în stradă”, a adăugat Cameron, după care a recunoscut că Marea Britanie se confruntă în continuare cu probleme de “discriminare”.
“Nu am rezolvat toate problemele. Există în continuare prejudecăţi legate de rase, există în continuare discriminări”, a admis el. “Am înregistrat progrese enorme în cursul ultimilor ani, dar sunt în continuare lucruri de făcut”, a adăugat premierul.

Și sentimentele anti-imigraţie sunt în creştere în Marea Britanie, arată un sondaj de opinie realizat de institutul de cercetare sociologică NatCen din Londra.

Potrivit studiului, 77% dintre britanici vor ca în ţara lor să ajungă mai puţini imigranţi, în creştere cu 30% faţă de anul trecut.

Sociologii au vrut să vadă care este părerea britanicilor şi în funcţie de educaţia pe care o au. Astfel, potrivit aceluiaşi sondaj, 60% dintre britanicii cu studii superioare cred că venirea străinilor ajută totuşi economia, în timp ce doar 31% din întreaga populaţie este de acord cu venirea străinilor.
85% dintre cei necalificaţi nici măcar nu mai vor să audă de creşterea numărului imigranţilor.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #17 : Ianuarie 31, 2014, 12:08:39 »


Monument construit în onoarea homosexualilor evrei, ucişi în timpul Holocaustului

Capitala culturală şi financiară a Israelului, Tel Aviv, a dezvăluit un monument construit pentru a-i onora pe evreii homosexuali care au fost persecutaţi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul a avut loc în prezenţa primarului oraşului şi a ambasadorului Germaniei în Israel, relatează publicația online adevarul.ro

Monumentul, pe care se află inscripţii în ebraică, germană şi engleză, constă într-o piatră în formă de triunghi, ca cel pe care homosexualii erau obligaţi să îl poate pe haine, în lagărele naziste. Stela a fost amplasată în Parcul „Gan Meir”, unde se află principalul centru al comunităţii homosexualilor, lesbienelor şi transsexualilor de la Tel Aviv, un oraş considerat una dintre principalele „capitale” gay din lume.

„În afară de exterminarea unor evrei din Europa, naziştii au comis numeroase atrocităţi, într-un efort de a distruge pe oricine era «diferit»”, a declarat primarul oraşului, Ron Huldai, citat într-un comunicat emis de serviciile sale. „Acest monument ne aminteşte cât este de importantă respectarea tuturor fiinţelor umane. Este întru totul potrivit ca acest memorial să se afle la Tel Aviv, un oraş care primeşte călduros toate grupurile minoritare”, a adăugat el.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #18 : Ianuarie 31, 2014, 12:11:41 »


Un proiect de lege britanic provoacă controverse despre discriminarea etnică

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a condamnat noile legi privind imigraţia propuse de premierul britanic David Cameron, argumentând că acestea i-ar putea stigmatiza pe străini, i-ar lăsa fără locuinţe pe cei care au nevoie de ele şi ar putea crea un ”climat de discriminare etnică”, potrivit The Guardian.

Într-un document foarte critic, Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, António Guterres, a invocat temeri privind faptul că noua lege privind imigraţia ar afecta comunităţile şi ar duce la marginalizarea refugiaţilor şi solicitanţilor de azil. După cum aminteşte cotidianul britanic, Cameron a propus proiectul de lege pentru a lua măsuri împotriva imigranţilor ilegali, restricţionând accesul la conturi bancare şi la locuinţe, precum şi forţându-i pe imigranţii temporari să plătească pentru serviciile publice, inclusiv cel medical.

Guterres este îngrijorat că refugiaţii legali şi solicitanţii de azil vor fi afectaţi, la rândul lor, de noile restricţii, deoarece proprietarii, medicii şi băncile vor avea dificultăţi în stabilirea statutului acestora. Comisarul ONU a afirmat că aceste grupuri protejate vor suferi discriminări dacă legislaţia va fi adoptată. ”Prevederile din proiect par de natură să conducă la stigmatizarea solicitanţilor de azil, refugiaţilor şi beneficiarilor de protecţie subsidiară în opinia publică şi prin faptul că le va fi negat accesul la locuinţe şi conturi bancare”, a afirmat UNHCR într-o notă informativă către parlamentarii britanici, potrivit Agerpres.

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi este îngrijorat că, dacă vor fi introduse, aceste măsuri ar contribui la un climat de confuzie şi discriminare etnică, lucru care ar putea submina perspectivele pe termen lung privind integrarea acestor persoane şi s-ar putea dovedi dăunător pentru coeziunea socială, se mai arată în această notă, conform The Guardian.

În plus, continuă UNHCR, ”Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi se teme că tipurile de documente pe care le ţin solicitanţii de azil, refugiaţii, beneficiarii de protecţie subsidiară şi apatrizii pot fi variate şi complexe, iar proprietarii şi alţi furnizori de servicii ar putea interpreta greşit legalitatea statutului acestora”.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #19 : Ianuarie 31, 2014, 12:13:43 »


Două instituţii bancare din România, amendate pentru discriminare

Două bănci din România au fost amendate pentru discriminare, după ce au refuzat să acorde credit unei persoane cu dizabilităţi. Sancţiunea a fost aplicată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Cele două bănci au fost sancţionate cu 4.000 de lei românești fiecare, după ce au refuzat să acorde credit unei persoane care suferea de un handicap şi care dorea să îşi adapteze locuinţa după propriile nevoi.

Potrivit legislaţiei, astfel de persoane pot beneficia de credit a cărui dobândă este suportată din bugetul de stat, prin Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap. Astfel de împrumuturi se acordă, în special, pentru achiziţionarea unui mijloc de transport sau pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces.

Singura condiţie impusă solicitantului este să achite ratele bancare la data scadenţei. De aceste condiţii beneficiază inclusiv familia sau persoana care are în îngrijire un copil cu dizabilităţi. Decizia de sancţionare a fost aprobată de toţi membrii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar poate fi contestată de bănci.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a spus că, dobânda la creditele pentru persoanele cu handicap este plătită în integralitate de statul român.

Ileana Vigh, femeia cu handicap, a fost refuzată de CEC și solicitase un credit de 30.000 de lei.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #20 : Ianuarie 31, 2014, 12:15:25 »


Constanţa – lideră la abandonul copiilor

Aproape 300 de bebeluşi au fost abandonaţi în spitalele din judeţul Constanţa, anul trecut. O cifră îngrijorătoare care situează judeţul pe locul întâi la capitolul abandon. Aproape 40 dintre ei au ajuns la asistenţii maternali. Restul au fost preluaţi de bunicii lor, părinţii fiind mult prea săraci să-i crească.
Sevy a împlinit un an în decembrie trecut. Casa fetiţei este, de mai bine de două luni, la compartimentul de Terapie Intensivă al spitalului din Mangalia. Nu pentru că ar fi bolnavă, ci pentru că, acasă, ea nu este dorită. Părinţii ei sunt plecaţi peste hotare, la muncă şi i-au lăsat pe copii, 7 la număr, în grija bunicii.

“Am considerat că este necesar să luăm măsurile cu ajutorul Protecţiei Copilului, atât cu Consiliul Mangalia, cât şi cu DGASPC Constanţa. Copilul are pe rol dosar şi aşteptăm ca o mamă maternală să-l ia în grijă”, a spus Iulia Moldovan, şef Secţie Pediatrie, Spitalul Municipal Mangalia.

De aceeaşi soartă au avut parte alţi 11 nou născuţi, numai luna aceasta. Au fost părăsiţi pe patul de spital. Medicii şi asistentele au devenit temporar mamele şi taţii lor şi le-au oferit scutece, mâncare, jucării şi multă dragoste.

Mihaela Niculae, psiholog în cadrul DGASPC Constanţa: “Factorii determinanţi ai abandonului minorilor în spitale sunt, fie educaţia, fie mediul. Avem foarte multe minore care îşi abandonează copiii în spital”.

Pe scurt, mama care îşi abandonează copilul provine dintr-o familie la limita subzistenţei. Nu are o educaţie solidă şi nici un model familial demn de urmat. Este uşor influenţabilă şi nu are nici măcar noţiunile elementare legate de procreere şi contracepţie. Psihologii susţin că abadonul reprezintă un handicap emoţional în dezvoltarea copilului şi în crearea viitorului adult.

Maria Călin, psiholog clinician, Spitalul Municipal Mangalia: “Vor avea probleme de integrare socială, vor avea probleme în a-şi construi propria familie, vor avea probleme emoţionale intense”.

Sărăcia este principala cauză a abanondului iar, la Constanţa, situaţia se agravează de la un la altul.

“Resimţim în continuare lipsa unei strategii de a preveni sarcinile nedorite, de a informa mamele, de a face educaţie şi de a preveni riscul acesta de abandon în unităţile sanitare”, a declarat Roxana Onea, purtător de cuvânt DGASPC Constanţa.

Anul trecut, 273 de bebeluşi au fost abandonaţi pe patul de spital. Asistenţii Direcţiei de Protecţie a Copilului au reuşit reintegrarea în familii doar pentru 234 dintre ei. Alţi 39 au ajuns în plasament, la asistenţii maternali.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #21 : Februarie 18, 2014, 09:17:36 »

http://discriminare.md/parintii-care-ingrijesc-de-copiii-cu-dizabilitati-severe-sunt-discriminati-in-sistemul-de-pensionare/

Părinții copiilor cu dizabilități severe sunt discriminați pentru că statul refuză să le achite o pensie de îngrijire a copilului. Aceștia ajung la vârsta pensionării cu o pensie de 108 lei, ceea ce nu le permite să ducă un trai decent. Asta deși timp de mai bine de zece ani au muncit acasă ca să fie alături de copiii lor.

La aceste concluzii au ajuns membrii Consiliului Nediscriminare, care recomandă Guvernului să modifice formula de calcul privind stagiul de cotizare socială în cazul a circa o mie de părinți care s-au pomenit în această situație.

Părinții care decid să-și instituționalizeze copiii, pentru îngrijirea acestora, statul cheltuie circa 35 mii lei anual. Astfel, mamele acestor copii s-au plâns Consiliului Nediscriminare că statul nu le-a asigurat egalitate de șanse pentru că au ales să nu-și instituționalizeze copiii cu dizabilități severe ci să-i îngrijească în familie.

După adoptarea Legii 156, a fost exclus din stagiul de cotizare perioada de îngrijire a copilului cu dizabilități de gradul întâi. Părinții, cel mai des mamele copiilor cu dizabilități, nu se pot angaja în câmpul muncii deoarece copii necesită îngrijire permanentă. Astfel mamelor le este încălcat dreptul la muncă.

Timp de 13 ani, părinții acestor copii au dedicat eforturi pentru îngrijirea copiilor cu dizabilități severe, însă statul a neglijat acești ani de muncă. Consiliul Nediscriminare recomandă MMPSFC să propună Guvernului să adopte o hotărâre prin care să încludă această perioadă de lucru în stagiul de cotizare, care ar ajunge la 600 lei, echivalentul unei pensii minime.

”Acest grup vulnerabil de mame au renunțat la cariera personală, la dreptul de a se angaja în câmpul muncii, au ajuns să fie excluse din sistemul de îngrijire socială. Acestea sunt pedepsite cu o alocație socială de 108 lei atunci când ating vârsta de pensionare și sunt sortite unui trai deplorabil”, a declarat Lucia Gavriliță, membră a Consiliului Nediscriminare.

Consiliul a constatat că unii părinți sunt tratați diferențiat și mai puțin favorabil, decît părinții care și-au instituționalizat copiii, din motiv că au ales să asigure copilului său dreptul la casă și familie, îngrijîndu-l personal. ”Chiar dacă aparent este o problemă nu atât de gravă, pentru circa 1000 de părinți această prevedere îi discriminează”, a mai adăugat Lucia Gavriliță.

Consiliul recomandă Ministerului Muncii Protecției Sosciale și Familiei să elaboreze o prevedere prin care perioada anului 1999 să fie inclusă în stagiul de cotizare, la fel şi să modifice prevederea privind vîrsta de pensionare pentru candidaţii Serviciului social “Asistenţă personală”.

Noul serviciu creat de Ministerul Muncii Protecției Sociale, Familiei și Copilului în 2013 privind asistența personală a persoanelor cu dizabilități, la fel, discirminează potențialii îngrijitori care au atind deja vârsta pensionară. Doina Ioana Străisteanu, membră a Consiliului Nediscriminare a declarat azi că mamele care dețin o experiență de îngrijire a copiilor cu dizabilități, dar au atins vârsta de 57 de ani, nu pot candida pentru această funcție.

Consiiul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a contatat că noua prevedere a Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități este o discriminare directă pe criteriul de gen și vârstă privind șansa de a deveni asistent personal pentru îngrijirea propriului copil. Actuala lege prevede că pentru a deveni asistent personal al propriului copil, cu un contract individual de muncă, trebuie să întrunească condițiile de eligibilitate, una din ele fiind neatingerea vîrstei de pensionare 57 de ani pentru femei.

În Republica Moldova locuiesc circa 25 mii de persoane cu dizabilități severe.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #22 : Februarie 26, 2014, 12:39:05 »


Copiii epileptici devin o sperietoare pentru public și sunt excluși din viața socială

Igor are 19 ani, însă niciodată nu a fost nici la grădiniță, nici la școală. De mic copil a fost crescut și îngrijit doar de mama lui, Angela. Aflând că băiatul lui este bolnav de epilepsie, chiar și propriul său tată a refuzat să-și recunoască copilul. Timp de opt ani, nu și-a mai vizitat fiul. Departe de ochii lumii, locuiesc într-o singură odaie, izolați de societate, în condiții extreme de sărăcie. Indemnizația îi ajunge doar să-și acopere minimum necesar de existență.

Asistentul social nu a călcat niciodată pragul casei și nici nu și-a dat vreodată interesul față de un copil cu deficiențe mintale. Chiar și specialiștii de la centrele de plasament din oraș au dat mâinile în jos și au refuzat să îngrijească de Igor. Indignată că copilul ei a fost mereu exclus din viața socială, femeii nu i-a rămas nimic altceva decât să stea zilnic în grija fiului.

Astfel de copii ca Igor sunt o sperietoare pentru oamenii de rând, care deseori îi întorc spatele, sau și mai rău, sunt insultați. Angela spune că de fiecare dată are surprize în transportul public sau în supermarketuri, unde este nevoită să asculte remarci tăioase din partea celor din jur.

Fără un loc de muncă și nici un alt ajutor din partea statului, Angela speră că totuși va putea găsi o instituție care să-l ajute pe tânăr să-l pună pe picioare și să fie integrat. În Republica Moldova se tratează de epilepsie circa 9 mii de persoane. Cei mai mulţi dintre suferinzi ascund faptul că sunt epileptici din cauza discriminării la care sunt supuşi.
Memorat
TotiEgali
Administrator
Full Member
*****

Karma: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 171


Vezi Profilul Adresa de email
« Răspunde #23 : Februarie 26, 2014, 12:41:19 »


Părinții care îngrijesc de copiii cu dizabilități severe sunt discriminați în sistemul de pensionare

Părinții copiilor cu dizabilități severe sunt discriminați pentru că statul refuză să le achite o pensie de îngrijire a copilului. Aceștia ajung la vârsta pensionării cu o pensie de 108 lei, ceea ce nu le permite să ducă un trai decent. Asta deși timp de mai bine de zece ani au muncit acasă ca să fie alături de copiii lor.

La aceste concluzii au ajuns membrii Consiliului Nediscriminare, care recomandă Guvernului să modifice formula de calcul privind stagiul de cotizare socială în cazul a circa o mie de părinți care s-au pomenit în această situație.

Părinții care decid să-și instituționalizeze copiii, pentru îngrijirea acestora, statul cheltuie circa 35 mii lei anual. Astfel, mamele acestor copii s-au plâns Consiliului Nediscriminare că statul nu le-a asigurat egalitate de șanse pentru că au ales să nu-și instituționalizeze copiii cu dizabilități severe ci să-i îngrijească în familie.

După adoptarea Legii 156, a fost exclus din stagiul de cotizare perioada de îngrijire a copilului cu dizabilități de gradul întâi. Părinții, cel mai des mamele copiilor cu dizabilități, nu se pot angaja în câmpul muncii deoarece copii necesită îngrijire permanentă. Astfel mamelor le este încălcat dreptul la muncă.

Timp de 13 ani, părinții acestor copii au dedicat eforturi pentru îngrijirea copiilor cu dizabilități severe, însă statul a neglijat acești ani de muncă. Consiliul Nediscriminare recomandă MMPSFC să propună Guvernului să adopte o hotărâre prin care să încludă această perioadă de lucru în stagiul de cotizare, care ar ajunge la 600 lei, echivalentul unei pensii minime.

”Acest grup vulnerabil de mame au renunțat la cariera personală, la dreptul de a se angaja în câmpul muncii, au ajuns să fie excluse din sistemul de îngrijire socială. Acestea sunt pedepsite cu o alocație socială de 108 lei atunci când ating vârsta de pensionare și sunt sortite unui trai deplorabil”, a declarat Lucia Gavriliță, membră a Consiliului Nediscriminare.

Consiliul a constatat că unii părinți sunt tratați diferențiat și mai puțin favorabil, decît părinții care și-au instituționalizat copiii, din motiv că au ales să asigure copilului său dreptul la casă și familie, îngrijîndu-l personal. ”Chiar dacă aparent este o problemă nu atât de gravă, pentru circa 1000 de părinți această prevedere îi discriminează”, a mai adăugat Lucia Gavriliță.

Consiliul recomandă Ministerului Muncii Protecției Sosciale și Familiei să elaboreze o prevedere prin care perioada anului 1999 să fie inclusă în stagiul de cotizare, la fel şi să modifice prevederea privind vîrsta de pensionare pentru candidaţii Serviciului social “Asistenţă personală”.

Noul serviciu creat de Ministerul Muncii Protecției Sociale, Familiei și Copilului în 2013 privind asistența personală a persoanelor cu dizabilități, la fel, discirminează potențialii îngrijitori care au atind deja vârsta pensionară. Doina Ioana Străisteanu, membră a Consiliului Nediscriminare a declarat azi că mamele care dețin o experiență de îngrijire a copiilor cu dizabilități, dar au atins vârsta de 57 de ani, nu pot candida pentru această funcție.

Consiiul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a contatat că noua prevedere a Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități este o discriminare directă pe criteriul de gen și vârstă privind șansa de a deveni asistent personal pentru îngrijirea propriului copil. Actuala lege prevede că pentru a deveni asistent personal al propriului copil, cu un contract individual de muncă, trebuie să întrunească condițiile de eligibilitate, una din ele fiind neatingerea vîrstei de pensionare 57 de ani pentru femei.

În Republica Moldova locuiesc circa 25 mii de persoane cu dizabilități severe.
Memorat
Pagini: 1 [2]   In sus
 
Schimbă forumul:  

cron